22.05.2017: ΣΥΝΟΔΟΣ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

 

 

 

 

 

 

 

του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου*

Η Διάσκεψη Κορυφής  των ηγετών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ (εθνών κατά την νατοϊκή ορολογία), την ερχόμενη Πέμπτη 25 Μαΐου είχε προγραμματιστεί  εδώ και ένα χρόνο περίπου,  προκειμένου να γίνουν με την παρουσία τους τα εγκαίνια του νέου κτηριακού μπλοκ όπου  θα στεγάζεται πλέον το Αρχηγείο της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες (άσχετα αν η μεταφορά θα γίνει το φθινόπωρο). Αυτό για κάποιους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ συμβολίζει  και «το πέρασμα» του ΝΑΤΟ στην σύγχρονη εποχή! Η ιδέα για την συγκεκριμένη «συνάντηση των ηγετών» (Meeting όπως επίσημα χαρακτηρίστηκε αντί για Summit και παρακάτω θα εξηγήσουμε γιατί) που έρχεται 8 μόνο μήνες μετά από την «Διάσκεψη Κορυφής» (Summit) της Βαρσοβίας, ήταν να περιοριστεί σε ένα απλό εθιμοτυπικό γεγονός με υψηλό συμβολισμό.

22.05.2017: ΠΑΤΕΡΝΑΛΙΣΜΟΣ ΗΠΑ ΣΕ FYROM-ΑΛΒΑΝΙΑ

 

 

 

 

 

 

του Σταύρου Τζίμα*

Ο Χόιτ Γι, βοηθός αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών στο Στέιτ Ντιπαρτμεντ, βαδίζει στα χνάρια του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Μπορεί να μην διαθέτει το εκρηκτικό ταμπεραμέντο, ούτε την κοψιά, καθότι κινεζικής καταγωγής ετούτος, του πανύψηλου, αψίκορου και πληθωρικού Χόλμπρουκ, αλλά αποδεικνύεται ικανός να σβήνει, και αυτός “φωτιές”. Ο Χόλμπρουκ δεν δίσταζε να βαρέσει το χέρι στο τραπέζι ακόμα και να κατεβάσει «καντήλια», όταν χρειαζόταν, για να αποσοβήσει ανεπιθύμητες εξελίξεις ή να επιβάλλει-όπως έγινε στο Ντέητον των ΗΠΑ, όπου τον Νοέμβριο του 1995 μάντρωσε σε μια στρατιωτική βάση τους ηγέτες των εμπόλεμων στην Γιουγκοσλαβία, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς (Σέρβοι), Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς (Βόσνιοι μουσουλμάνοι) και Φράνιο Τούτσμαν (Κροατες) και με το «πιστόλι στον κρόταφο», τους ανάγκασε να υπογράψουν ειρήνη για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Βοσνία- θέσεις και πολιτικές των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας γενικότερα.

22.05.2017: ΣΕ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ερντογάν: Δεν θέλω να μετατρέψω την Τουρκία σε ομόσπονδο κράτος

 Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία προέβη σε ποιοτική άνοδο των όσων παράνομα πράττει στο Αιγαίο. Τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα των προκλήσεων που σημειώθηκαν κατά την τελευταία, ετήσια άσκησή της, “Θαλασσόλυκος”, διέφερε από τα προηγούμενα έτη. Κίνηση με ιδιαίτερη “σημειολογία” ήταν η προσέγγιση δυο τουρκικών πλοίων στο Αγαθονήσι. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις βολές με πραγματικά πυρά, τον Φεβρουάριο, εντός των χωρικών υδάτων, κοντά στο Φαρμακονήσι, καθώς και τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, προηγουμένως, για 130 νησιά των οποίων το καθεστώς δεν έχει καθοριστεί από διεθνείς συνθήκες, δείχνει τους στόχους της Άγκυρας.... 

12.05.2017: ΒΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Bαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας, και αυτό εκτιμούμε ότι πρέπει να αξιοποιήσει με κάθε τρόπο η ελληνική πλευρά. O Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να εξοπλίσουν τους Κούρδους πολιτοφύλακες της Συρίας YPG είναι αντίθετη με την σχέση της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον και εξέφρασε την άποψη ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών θα επιλυθούν στη διάρκεια της προγραμματισμένης επίσκεψής του. Ο Ερντογάν πρόκειται να συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ (αν όλα του πάνε καλά...) την ερχόμενη εβδομάδα (16-17 Μαϊου) στην Ουάσινγκτον. 

12.05.2017: ΛΑΘΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΩΡΑ...

του Μιχάλη Ιγνατίου*

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί στη Κίνα, όπου έφτασε σήμερα το πρωί, με ηγέτες κρατών και διεθνών οργανισμών. Είναι όλες καλές επαφές και συναντήσεις και ο ηγέτης μίας χώρας πρέπει να βγαίνει από τον μικρόκοσμο του γραφείου του και να συναντά σημαντικούς ανθρώπους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Πατρίδα του. Ανάμεσα σε αυτούς που θα συναντήσει στη Κίνα, είναι και ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Ένας προβληματικός και απρόβλεπτος άνθρωπος, ο οποίος μετά το ηχηρό χαστούκι που του άστραψε ο πλανητάρχης Ντόναλντ Τραμπ, βλέπει παντού εχθρούς....

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home