16.11.2016: Ο ΟΜΠΑΜΑ ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΙΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΒΙΑΣΤΗ & ΘΥΜΑΤΟΣ

του Πάρη Καρβουνόπουλου*

Πόσο μπορούμε να ελπίζουμε στον απερχόμενο Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, που όπως όλα δείχνουν θέλει να αποχαιρετήσει τον πλανήτη ως “μαύρος Κένεντι”; Έτσι τον είχε αποκαλέσει ο αρθρογράφος των «FT» Γκίντεον Ράχμαν, σχολιάζοντας την πρώτη περιοδεία του  στην Ευρώπη, όταν είχε μαγέψει τα πλήθη. Πρώτα απ΄ όλα είναι προφανές ότι η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί ταξίδι στην Τουρκία είναι κάτι παραπάνω από σημαντική. Μόνο οι κομματικά μίζεροι δεν μπορούν να το παραδεχτούν. Επίσης τα όσα είπε για το χρέος στο οποίο η κυβέρνηση έχει εναποθέσει όλο το βάρος της πολιτικής της ήταν πολύ σοβαρά. Έδειξαν την μεγάλη διαφορά για το πως οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν κρίσεις σε σχέση με  τους παντελώς ανίκανους Ευρωπαίους...

16.11.2016: ΑΠΟ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΜΟΝΡΟΕ ΣΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΡΑΜΠ

του Παύλου Χρήστου*

Η ιδέα του «δυτικού ημισφαιρίου» αναπτύχθηκε στις δεκαετίες που προηγήθηκαν του δόγματος Μονρόε. Η «Διακήρυξη του Ουάσινγκτον για την ουδετερότητα», μαζί με τον αποχαιρετιστήριο λόγο του το 1796 αποτέλεσαν κείμενα αναφοράς για την οικοδόμηση συγκροτημένης εξωτερικής πολιτικής επιλεκτικής ανοχής/ουδετερότητας από την διεθνή πολιτική. Επίσης, ήταν το ιδεολογικό υπόβαθρο ανάπτυξης της άποψης των δύο Κόσμων: του Νέου Κόσμου του δυτικού ημισφαιρίου και του Παλαιού Κόσμου της Ευρωπαϊκής ηπείρου. Το δόγμα Μονρόε (1823) συγκεκριμενοποίησε ακόμη περισσότερο αυτόν τον διαχωρισμό. Οι θεμελιώδεις διαφορές Αμερικής και Ευρώπης είχαν τις ρίζες τους σε τρείς δέσμες προβλημάτων:

15.11.2016: ΟΧΙ ΕΓΓΥΗΤΗΣ ΜΑΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ - ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ!

του Sener Levent*

Είναι εύκολο να συγχαίρεις τον Ερντογάν, αλλά δύσκολο να καταγγέλλεις την φυλάκιση του Σελαχαττίν Ντεμιρτάς. Αντιληπτό πως το δεύτερο δεν είναι τόσο εύκολο όσο το πρώτο. Σε ολόκληρη εφημερίδα, την ''Τζουμχουριέτ'', έγινε αστυνομική έφοδος. Η εκλεγμένη δήμαρχος του Ντιγιαρμπακίρ ρίχτηκε στην φυλακή. Μέσα στα μαύρα χαράματα έγινε έφοδος και πήραν 9 βουλευτές μεταξύ των οποίων τους συμπροέδρους του HDP Σελαχαττίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουξεκντάγ. Και υπάρχουν κι άλλα, ακόμη χειρότερα: Τα έγγραφα Wikileaks. Πρόκειται για τα mail της Χίλαρι Κλίντον. Κοίτα τι περιέχουν, κοίτα τι διέρρευσε και αποκαλύφθηκe: O ISIS δημιουργήθηκε από τις HΠΑ για να ανατρέψει τον Καντάφι και τον Άσαντ. Και ποιόν έβαλαν επικεφαλής; Τον Ταγίπ Ερντογάν!

12.11.2016: OMΠΑΜΑ > ΛΥΣΤΕ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΑΣ ΒΟΗΘΑΜΕ ΜΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ!

του Λεωνίδα Αποσκίτη*

Τι θέλουν ο απερχόμενος πρόεδρος Ομπάμα και ο “πρέσβης του Μαϊντάν” στην Αθήνα; Μετά τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις, το ερώτημα που πολλοί θέτουν είναι εάν εξακολουθεί να έχει τον πρώτο λόγο στον Λευκό Οίκο ο αποχωρών πρόεδρος Ομπάμα, ή έχουμε να κάνουμε με ένα συγκεκαλυμμένο “πραξικόπημα” από το Λόμπυ του Πολέμου. “Ποιος αποφασίζει για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ”, αυτό είναι το ερώτημα που θέτει ο Stephen Cohen, βασικός συνεργάτης της επιθεώρησης Nation και ένας εκ των κορυφαίων Αμερικανών αναλυτών της ρωσικής γεωστρατηγικής. (The Nation, 21/09/2016, “Who is Making American Policy – the President or the War Party?) 

11.11.2016: ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ, Η ΛΕΠΕΝ;

Τις πιθανότητες εκλογής της Μαρίν Λεπέν στην προεδρία της Γαλλίας, μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, διερευνά το περιοδικό Politico. Γράφει συγκεκριμένα ο αρθρογράφος Νίκολας Βίνοκαρ πως ενώ μέχρι πριν από λίγο καιρό, η προοπτική της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ έμοιαζε για πολλούς εχέφρονες ανθρώπους απίθανη, αν όχι γελοία, ανάλογες εκτιμήσεις έχουν γίνει για τις εκλογικές προοπτικές της Μαρίν Λεπέν, που θα είναι υποψήφια το 2017 για την προεδρία της Γαλλίας. Τώρα που εξελέγη ο Τραμπ, θα διαψευστούν άραγε οι δημοσκοπήσεις και στη Γαλλία όπως διαψεύστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες;

06.10.2016: O ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΩΝ ''ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ'' ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΣΤΟ ΕΛΚΕΔΑ
06.10.2016: Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΑΝΕΛ Μ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΕΛΚΕΔΑ
You are here: Home