28.11.2016: ΚΙΝΔΥΝΟΣ - ΘΑΝΑΤΟΣ Ο ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ

του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου*

Μερικοί Κύπριοι φίλοι (που δεν έζησαν από κοντά το έγινε στην Ελλάδα το 2015) υποστηρίζουν ότι υποτίμησα την απόφαση Τσίπρα-Κοτζιά να “αντισταθούν”. Μακάρι να έχουν αυτοί δίκιο κι εγώ άδικο. Αν έχουν δίκιο μικρό το κακό. Αν έχουν άδικο, κινδυνεύουμε με νέα μεγάλη απάτη (όπως κυπριακές τράπεζες 2013, τρίτο μνημόνιο 2015, πάλι με Αναστασιάδη και Τσίπρα).  Στη δεύτερη περίπτωση,  οι ‘Ελληνες απειλούνται με νέες, ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές! Το αν θα “λυθεί” το κυπριακό, δηλαδή αν θα διαλυθεί το κυπριακό κράτος (όπως η Ελλάδα υπογράφοντας τα μνημόνια και ακόμα χειρότερα), δεν εξαρτάται από Αναστασιάδη, Ακιντζί, Κοτζιά, Τσίπρα. Εξαρτάται από:

28.11.2016: Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΩΝ ΗΤΤΗΜΕΝΩΝ

του Νίκου Ιγγλέση*

Ο Μπαράκ Ομπάμα, δύο μήνες πριν παραδώσει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου στο μεγάλο νικητή των αμερικανικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου, Ντόναλντ Τραμπ, επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα. Κατά την άφιξή του στην Αθήνα, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η επίσκεψή του στη χώρα μας ήταν μια πολύ παλιά επιθυμία του, αλλά φαίνεται ότι επί οκτώ χρόνια δεν είχε καταφέρει να την ικανοποιήσει! Αντίθετα, στην πρώτη περιοδεία του εκτός αμερικανικού εδάφους, τον Απρίλιο του 2009, είχε ευτυχήσει να επισκεφθεί τη γειτονική Τουρκία. Θυμίζουμε ότι σ’ εκείνη την επίσκεψή του ο Μπαράκ Ομπάμα είχε αποκαλέσει την Τουρκία «ευρωπαϊκή χώρα», προκειμένου να ωθήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της με την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση...

27.11.2016: Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΔΕΝ ΚΡΑΤΑ ΠΛΕΟΝ ΟΥΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ

του Βασίλη Κοψαχείλη*

Με τις χθεσινές νέες δηλώσεις του περί της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης του 1923, ο Τούρκος Πρόεδρος, Recep Tayyip Erdoğan ξεπέρασε κάθε όριο δυναμιτίζοντας εκ νέου το σκηνικό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στα πλαίσια ομιλίας του για το νέο δόγμα ασφάλειας της Τουρκίας, ο Τούρκος Πρόεδρος απροσχημάτιστα δήλωσε πως στόχος είναι η εκπλήρωση του (κεμαλικού) «Εθνικού Όρκου», στόχος που σαφώς αναφέρεται κυρίως στις νομικές διευθετήσεις του 1923 με τη Συνθήκη της Λωζάνης, και διεκδικεί το παλαιό Βιλαέτι της Μοσούλης (κατάσταση που ρυθμίστηκε τελικά με συνοριακή Συνθήκη το 1926), την Κύπρο, τα Δωδεκάνησα (που αποτελούν μεταγενέστερη, το 1948, νομική διευθέτηση μεταξύ Ελλάδος - Ιταλίας) και την Ελληνική Θράκη!

23.11.2016: Γ. ΛΕΒΕΝΤΗΣ & Ι. ΜΠΑΛΤΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ

Δύο από τους επίλεκτους συνεργάτες του ΕΛΚΕΔΑ, υπογράφουν βαρυσήμαντα άρθρα στην νέα  ''ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ'' που κυκλοφορεί σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο δρ Γιώργος Λεβέντης από τη Λευκωσία και ο στρατηγός ε.α. Ιωάννης Μπαλτζώης από την Αθήνα, αναλύουν αντίστοιχα τα θέματα των  βρετανικών βάσεων της Κύπρου και του διαγραφόμενου τέλους της εποχής της απόλυτης κυριαρχίας των ΗΠΑ σε πλανητικό επίπεδο. Κεντρικό θέμα, παράλληλα με τα παραπάνω, η συνεχής πλέον αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης από τον Ερντογάν, με βασικό εργαλείο την επικείμενη ένταξη στην τουρκική αεροπορία των 100 stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 τα οποία θα μετατρέψουν την Τουρκία, μέχρι το 2020, στον πιο επικίνδυνο παράγοντα για την ασφάλεια στην περιοχή.

 

 

23.11.2016: TΩΡΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΜΕ...

του Πάρη Καρβουνόπουλου*

Η συζήτηση για την προοπτική να αγοράσει η Ελλάδα F-35 διατηρείται στην επικαιρότητα με δηλώσεις, δημοσιεύματα και πολιτικές αντιπαραθέσεις. Πολλοί και διάφοροι ανακάλυψαν ξαφνικά ότι η Τουρκία θα αποκτήσει F-35! Κάτι που ήταν γνωστό  εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια. Αυτό που ίσως κάποιοι θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε ότι η Ελλάδα είχε τρεις ευκαιρίες να ενταχθεί στο πρόγραμμα ως ισότιμος εταίρος. Αρνήθηκε και τις τρεις! Η πρώτη ήταν επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου. Για λόγους που η ιστορία απέδειξε λίγα χρόνια μετά η πρόταση απορρίφθηκε. Αντιθέτως η κυβέρνηση Σημίτη αποφάσισε σε ΚΥΣΕΑ την προμήθεια του “ευρωπαϊκού” Eurofighter. Η απόφαση ήταν κι αυτή ενταγμένη στο “όραμα της ΟΝΕ”. Δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Ευτυχώς αν κρίνουμε από την πορεία που έχει το Eurofighter.

06.10.2016: O ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΩΝ ''ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ'' ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΣΤΟ ΕΛΚΕΔΑ
06.10.2016: Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΑΝΕΛ Μ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΕΛΚΕΔΑ
You are here: Home