Καταγγελία Ρωσίας κατά ΗΠΑ για λαθρεμπόριο ναρκωτικών

Η Ρωσία κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες χθες Κυριακή ότι «συνεργάζεται» με τους παραγωγούς ναρκωτικών στο Αφγανιστάν, επιτιθέμενη φραστικά για δεύτερη φορά στην Ουάσινγκτον μέσα σε μια εβδομάδα εξ' αφορμής της πολιτικής της όσον αφορά το ζήτημα. Πεζοναύτες των ΗΠΑ έχουν προελάσει σε μια από τις περιοχές της επαρχίας Χελμάντ που αποτελούν κλειδιά για την παραγωγή οπίου από το Φεβρουάριο, αλλά διαβεβαιώνουν τους χωρικούς ότι δε θα καταστρέψουν τις καλλιέργειες οπιοπαπαρούνας, οι οποίες ανθίζουν αυτόν τον μήνα. «Πιστεύουμε» - ανέφερε ανακοινωθέν του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών που εξεδόθη στην Καμπούλ - «ότι τέτοιες δηλώσεις αντίκεινται στις αποφάσεις για τα προβλήματα στο Αφγανιστάν με τα ναρκωτικά στο πλαίσιο των ΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών».

Η ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ: EΠΤΑ ΑΦΟΡΜΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΙΤΙΑ

του Σταύρου Καρκαλέτση*

Τελικά στις 25 Μαρτίου 2010  στις Βρυξέλλες, η Άνγκελα Μέρκελ επέμεινε και στο μεγάλο μέρος κατάφερε και προώθησε την «μεικτή» λύση για την οικονομία της Ελλάδας (δάνεια από ισχυρές χώρες της ευρωζώνης + παρέμβαση του ΔΝΤ). Πολλοί, ακόμη και στο Βερολίνο, αναρωτιούνται για την ιδιαίτερα ανελαστική αυτή στάση απέναντι στην Ελλάδα, την ώρα που ο Σαρκοζί, ο Τρισέ ή ακόμα και ο Μπαρόζο ήταν πιό διαλλακτικοί και συναινετικοί απέναντι στο «ελληνικό πρόβλημα» και στον ίδιο τον Παπανδρέου προσωπικά.
Οι λόγοι είναι πολλοί, από πρόσκαιροι οικονομικά μέχρι γεωστρατηγικών προεκτάσεων.
1. Οι Γερμανοί είναι εξοργισμένοι από την Ελλάδα για την συνεχή αναβλητικότητα στην πολύ σημαντική για αυτούς παραγγελία των 40+40 Eurofighters. Σε αυτό αναμφίβολα έχουν κάποιο δίκαιο, γιατί η Ελλάδα μοίρασε αφειδώς υποσχέσεις για την αγορά αυτή από πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη.
2. Η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί, πιέζοντας παρασκηνιακά, να εκτοπίσει την ολοκλήρωση της –επίσης χρόνιας- υπόθεσης BMP-3, ώστε να προωθηθούν στον ελληνικό στρατό τα γερμανικά ΤΟΜΑ MARDER.

Σύμβουλος του ψευδοκράτους o πρώην πρέσβης των ΗΠΑ Τόμας Μίλερ;

Ένας παλαιός γνώριμος της Κύπρου και της Ελλάδας, ο πρέσβης Τόμας Μίλερ, έχει ενταχθεί επίσημα στους συμβούλους του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, αναλαμβάνοντας καθήκοντα διευθυντή του γραφείου της Ουάσινγκτον, του οργανισμού Independent Diplomat, ο οποίος – μεταξύ άλλων – προσφέρει επί πληρωμή «συμβουλές και υποστήριξη στην εξωτερική πολιτική του γραφείου του προέδρου της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου”, αλλά και σε άλλες υπηρεσίες του ψευδοκράτους». Η ένταξη του κ. Μίλερ ανακοινώθηκε την Τρίτη από τον οργανισμό Independent Diplomat, ο οποίος δηλώνει «μη κερδοσκοπικός» και ότι «εξοπλίζει κυβερνήσεις και πολιτικές ομάδες, οι οποίες θα ήταν περιθωριοποιημένες, για να συμμετέχουν αποτελεσματικά στις διεθνείς διαδικασίες λήψης αποφάσεων, με διπλωματικές δυνατότητες, ειδικεύσεις και πόρους».Ο Τόμας Μίλερ υπηρέτησε ως ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό από το 1997-1999 και πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα από το 2001-2004. Έχει επίσης υπηρετήσει ως πρέσβης των ΗΠΑ στη Βοσνία και επιτετραμμένος της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

EΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ

του Σταύρου Καρκαλέτση, προέδρου ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α.

(δημοσιεύθηκε στην παγκύπρια εφημερίδα ''ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ'' στις 17.03.10)

Ένα από τα αίτια της αρνητικής πορείας των εθνικών ζητημάτων του Ελληνισμού, είναι το σχετικό έλλειμμα  του δημοσίου διαλόγου σε Ελλάδα και Κύπρο. Τόσο σε ότι αφορά το κυπριακό, όσο και σε ευρύτερα ευρωπαικά θέματα υψηλής στρατηγικής, όπως η υπό συζήτηση νέα αρχιτεκτονική για την ευρωπαική ασφάλεια, οι ασύμμετρες απειλές, η λαθρομετανάστευση, παρατηρείται μια ιδιόμορφη «εσωστρέφεια» στις πολιτικές ελίτ Αθηνών και Λευκωσίας. Ενώ στην Ευρώπη διεξάγεται ανεμπόδιστα δημοκρατικός και εποικοδομητικός δημόσιος διάλογος (πολιτικός, ακαδημαικός, σε επίπεδο κοινωνίας πολιτών) για τέτοιου επιπέδου σύνθετα ζητήματα, αυτά διατηρούνται σήμερα  υποβαθμισμένα στον δικό μας δημόσιο διάλογο.

Η πρόκληση Νταβούντογλου

πρόκληση Νταβούντογλου Σε δύο άρθρα του στην εφημερίδα το «Εθνος» ο καθηγητής και ακαδημαϊκός κ. Βασίλειος Μαρκεζίνης πρόσφερε στο ελλαδικό κοινό μια συντομογραφική παρουσίαση του «φαινομένου Νταβούτογλου»: Σκιαγράφησε την προσωπικότητα, τις απόψεις και τη σημασία του ρόλου που διαδραματίζει σήμερα στη διεθνή σκηνή ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, η δυναμική των ιδεών του. Η ανάγνωση των άρθρων γεννάει την ανάγκη να ευχαριστήσει κανείς τον καθηγητή Μαρκεζίνη για την εξαιρετικά γόνιμη πρόκληση και τη σοβαρότητα που κομίζουν οι προβληματισμοί του. Κατατίθενται στο κενό, στο τίποτα – η στελέχωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών από τη σημερινή κυβέρνηση υπηρετεί αποκλειστικά μικροκομματικές σκοπιμότητες απίθανης φτήνειας, η ανικανότητα και η μικρόνοια καταντούν γραφική την εξωτερική μας πολιτική.

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home