ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΑΛΛΑΖΟΥΝ...

Έχει ο καιρός γυρίσματα, λοιπόν.... Το 2004, η Δύση ήταν αυτή που είχε παίξει τον καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση και τη χρηματοδότηση των κινητοποιήσεων της ουκρανικής αντιπολίτευσης που αμφισβήτησε τη νίκη του Βίκτορ Γιανουκόβιτς στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας. Η βοήθεια των ΗΠΑ και της ΕΕ υπήρξε τότε καθοριστική για την αναρρίχηση στην εξουσία του διδύμου Γιούστσενκο - Τιμοσένκο. Χθες όμως η Δύση και πάλι ήταν αυτή που συνέτριψε πολιτικά εν τη γενέσει την προσπάθεια της Γιούλια Τιμοσένκο να αμφισβητήσει και πάλι τη νίκη του Βίκτορ Γιανουκόβιτς στις προεδρικές εκλογές.

«Η ψηφοφορία υπήρξε εντυπωσιακή επίδειξη δημοκρατικών εκλογών. Αυτές οι εκλογές υπήρξαν νίκη για κάθε Ουκρανό», δήλωσαν εγγράφως οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Ο ΟΑΣΕ δεν αρκέστηκε σ’ αυτό. Καθώς η Τιμοσένκο δεν είχε αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα, η ανακοίνωση του ΟΑΣΕ προχώρησε παραπέρα για να της κόψει κάθε σκέψη πρόκλησης πολιτικής ανωμαλίας: «Τώρα είναι καιρός οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας να ακούσουν την ετυμηγορία του λαού και να διασφαλίσουν ότι η μεταβίβαση της εξουσίας θα γίνει ειρηνικά και εποικοδομητικά», υπογράμμισε.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Ττου πρέσβη ε.τ. δρος Χρήστου Ψιλογένη

Είναι βέβαια κοινό μυστικό, ότι ο ΟΗΕ δεν αποτελεί ένα διεθνές πολιτικό σώμα αδιάφθορων και αδέκαστων, όπου ο αδύνατος μπορεί να βρει το δίκαιό του. Είναι, δυστυχώς, καρπός του συσχετισμού δυνάμεων που προέκυψε μετά το τέλος του τελευταίου παγκόσμιου πολέμου και ανατράπηκε υπέρ των Αγγλοαμερικανών, μετά την κατάρρευση του Συμφώνου της Βαρσοβίας και την παρακμή των Αδεσμεύτων. Ωστόσο, αποτελεί ακόμα το μη χείρον, ιδιαίτερα για τους μικρούς και αδύνατους, που η γεωγραφική τους θέση επηρεάζει σημαντικά και το πολιτικό τους πεπρωμένο. Με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι αυτοί, συνεκτιμώντας ορθά και έγκαιρα τα συμφέροντα των μεγάλων στην περιοχή τους, ελίσσονται ανάλογα, διατηρώντας όμως θέσεις όσο πιο κοντά γίνεται προς τις αρχές του διεθνούς αυτού οργανισμού. Διαφορετικά, απλώς ακολουθούν το δρόμο της βαθμιαίας υποταγής. Και το δικό μας κράτος δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Δυστυχώς όμως, για μιαν ακόμα φορά, η ηγεσία μας έσφαλε στην εκτίμηση των δεδομένων.

MΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ;

 

Σε πολιτική κρίση διαρκείας ενδέχεται να οδηγηθεί η Ουκρανία, μετά την άρνηση της Γιούλια Τιμοσένκο να αποδεχτεί  την εκλογική της ήττα. Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς που φαίνεται πως προηγείται με τρεις έως τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες της αντιπάλου του, την καλεί να παραιτηθεί. Ο ηγέτης της ουκρανικής αντιπολίτευσης, με καταμετρημένο περίπου το 90% των ψήφων, προηγείται σταθερά.  «Φρονώ ότι η Γιούλια Τιμοσένκο θα πρέπει να ετοιμάζεται να παραιτηθεί. Το κατανοεί αυτό καλά», τόνισε ο Γιανουκόβιτς σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ; ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ XIΛΑΡΡΥ ΚΛΙΝΤΟΝ

Άκρως επίκαιρο και σημαντικό ως προς τα συμπεράσματα, το άρθρο του πρέσβη Γ. Σέκερη, από το "ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ''. Το μέλλον των ευρω-αμερικανικών σχέσεων τελεί υπό νέα διαμόρφωση, με πολλαπλούς συντελεστές να υπεισέρχονται σε μια ούτως ή άλλως πολύπλοκη γεωπολιτική εξίσωση.

Σε άρθρο της στη μεγάλη γερμανική εφημερίδα “Sued-Deutsche Zeitung”, επ’ ευκαιρία της ετήσιας Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου – από το βήμα της οποίας προ έτους ο αντιπρόεδρος κ. Μπάιντεν είχε, μεταξύ άλλων, προαναγγείλει την «επανεκκίνηση» των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων – η Αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, χωρίς να παρεκκλίνει από  πάγιες θέσεις της Ουάσιγκτον, παρέχει μια περισσότερο μυώδη εκδοχή της αμερικανικής στάσης έναντι της ευρωπαϊκής ασφάλειας γενικώς και της Ρωσίας και του Ιράν ειδικότερα. · Παρατίθενται τα κύρια σημεία της σημαντικής αυτής παρέμβασης:

ΓΚΡΙΖΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

του Χρήστου Ιακώβου

Διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Μελετών

Κατόπιν  επιθυμίας πολλών επισκεπτών της ιστοσελίδας μας, αναρτούμε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του διευθυντή του ΚΥ.ΚΕ.Μ. Χρ. Ιακώβου στην πρόσφατη εκδήλωση του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. στη Λεμεσσό.

Σε επανάληψη του παρελθόντος οδηγούνται οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας για το θέμα του Αιγαίου, οι οποίες άρχισαν από τον περασμένο Ιανουάριο. Παρά τις προσπάθειες της Ελλαδικής κυβέρνησης να συντηρήσει έστω και τη διαδικασία, οι συζητήσεις εμπεριέχουν τον κίνδυνο εκτροπής και διολίσθησης σε διαπραγματεύσεις εφ’ όλης της ύλης για το καθεστώς του Αιγαίου, θέση η οποία είναι πάγιος τακτικός στόχος της Τουρκίας.

 

Για την Ελλάδα το πρόβλημα του Αιγαίου περιορίζεται στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας δηλαδή στο δικαίωμα εκμετάλλευσης του βυθού και του υπεδάφους του στο θαλάσσιο χώρο πέρα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και η διαδικασία που προτείνει είναι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σε αντίθεση με την Τουρκία η οποία επιδιώκει πολιτική λύση, δηλαδή στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας πέρα από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, με βάση τη διμερή διαπραγμάτευση. Το κομβικό σημείο της Τουρκικής διεκδίκησης είναι ο ισχυρισμός ότι τα νησιά του Αιγαίου δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ως εκ τούτου η οριοθέτησή της θα πρέπει να γίνει με βάση τη μέση γραμμή από βορρά προς νότο, μεταξύ τουρκικών παραλίων και των παραλίων της ηπειρωτικής Ελλάδος. Σε περίπτωση υιοθέτησης αυτής της λύσης συνεπάγεται ότι τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα περιβάλλονται από τουρκική υφαλοκρηπίδα με τις όποιες συνέπειες για την ασφάλειά τους. Επιπλέον, τέτοια εξέλιξη δημιουργεί ένα ντόμινο τουρκικών διεκδικήσεων, όπως χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, αποστρατιωτικοποίηση.

16.05.2017: ΡΗΓΜΑ ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ (ΠΗΓΗ: Αlpha)
16.05.2017: Η ΕΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
You are here: Home