19.02.2010 - ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ Σ.Ε.Α.

Συνεδρίασε την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας. Για όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν, το Σ.Ε.Α. δεν έχει καμμία σχέση με οτιδήποτε αντίστοιχο στην Ελλάδα (π.χ. ΚΥΣΕΑ). Στη δομή του τουρκικού κρατικού  συστήματος, το Σ.Ε.Α. κατέχει δεσπόζουσα θέση, γνωμοδοτικά και όχι μόνο. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του  Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, υπάρχουν εκτενείς αναφορές στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Αυτό που ενδιαφέρει (ή θα έπρεπε να ενδιαφέρει) την ελλληνική πλευρά, είναι πως ανάμεσα στα άλλα, το Σ.Ε.Α. υπογράμμισε την αποφασιστικότητά της Τουρκίας για «συνέχιση των δραστηριοτήτων» με σκοπό την «υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο». Αυτό είναι σαφέστατη αναφορά όσο και προειδοποίηση, προς Ελλάδα και Κύπρο, σε σχέση με τις ΑΟΖ και ευρύτερα με κυριαρχικά τους δικαιώματα που αμφισβητεί η Άγκυρα.

Ως προς τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις στην ανακοίνωση αναφέρονται αυτολεξεί τα εξής: «Αξιολογήθηκαν λεπτομερώς υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων τα υφιστάμενα μεταξύ της χώρας μας και της Ελλάδας αλληλένδετα προβλήματα του Αιγαίου και τα νόμιμα και ζωτικά δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Επιβεβαιώθηκε η βούληση για επίλυση όλων των προβλημάτων που υπάρχουν μεταξύ της χώρας μας και της Ελλάδας και αφορούν τη θάλασσα του Αιγαίου, στη βάση των αρχών της καλής γειτονίας και της στενής συνεργασίας και με αντίληψη δημιουργικού διαλόγου....

Τα Βατερλό της κυβέρνησης Χριστόφια και οι προοπτικές που ανοίγονται μετά την διάλυση της συγκυβέρνησης

του συνεργάτη του ΕΛ.ΚΕ.Δ.Α. Πανίκου Ελευθερίου

Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις και ειδικά τα όσα έλαβαν χώρα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ενεργοποιείται σενάριο πιέσεων για λύση, εφάμιλλο με αυτό του 2004. Κάποια από τα στοιχεία που βγαίνουν στην επιφάνεια ξυπνούν ένα νέο μεγάλο εφιάλτη. Οι Τούρκοι δηλώνουν ότι κάποια από τα σημεία των απαράδεκτων Τουρκικών προτάσεων βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ διέρρευσε ότι ο Μπαν Κι Μουν επισκέφθηκε την Κύπρο για να ικανοποιήσει τον Ερτογάν.  Ακόμα κάτι που γράφτηκε είναι ότι το ακριβές περιεχόμενο των συγκλίσεων δεν ανακοινώνεται γιατί ο πρόεδρος Χριστόφιας φοβάται τις αντιδράσεις στο εσωτερικό μέτωπο, ενώ γίνεται λόγος για σχεδόν έτοιμη συμφωνία στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης. Εδώ και μέρες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κομπάζει , ότι για πρώτη φορά σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γίνεται αναφορά στην πρόνοια της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.  Πράγματι, είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό και είναι απόδειξη ότι η πολιτική του Προέδρου Χριστόφια (και των υπολοίπων που επιδιώκουν μιαν τέτοιας μορφής λύση), απέδωσε καρπούς.  Φαίνεται ότι πείσαμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ότι είμαστε πρόθυμοι να αυτοκτονήσουμε αποδεχόμενοι την  πρωτοφανή, ρατσιστική και καθόλα αντιευρωπαϊκή "λύση" που θέλουν να μας επιβάλουν οι εχθροί μας για να αλώσουν την Κυπριακή Δημοκρατία και να παραδώσουν την νήσο Κύπρο στην Τουρκία.  

18.02.2010-ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ: ΥΠΗΡΞΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ;

O πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ολοκλήρωσε χθες τη διήμερη επίσκεψή του στη Μόσχα. Αυτό που προκαλεί μια πρώτη, αρνητική εντύπωση, είναι η υποβάθμιση της επίσκεψης στα ελλαδικά ΜΜΕ. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης της ήδη καλής οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, με τη Μόσχα να προτάσσει για μία ακόμα φορά τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και με προτεραιότητα την προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού «South Stream».

Όπως όμως εύστοχα επισημάνθηκε από δημοσιογραφική πηγή,  αυτή τη φορά δεν ακούστηκε το ίδιο ''δυνατά'' η προοπτική κατασκευής του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη (όπως σε άλλες υψηλού επιπέδου ελληνορωσικές συναντήσεις, στο πρόσφατο παρελθόν). Αντίθετα, ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσιάστηκε να επαναβεβαιώνει αορίστως πως ''οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν να προχωρήσει το συντομότερο, λαμβανομένων υπόψη των περιβαλλοντικών ευαισθησιών και πάντα σε συνεργασία με τη Βουλγαρία''.

16.02.2010-ΒΑΡΥΝΟΥΣΑΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

Στη Μόσχα βρίσκεται ο πρωθυπουργός, ο οποίος σήμερα θα έχει συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο με τη ρωσική πολιτική ηγεσία, τον πρόεδρο Ντιμίτρι Μετβέντεφ και τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν. Στις συναντήσεις που θα έχει ο κ. Παπανδρέου, αναμένεται να γίνει επισκόπηση της προόδου που έχει συντελεστεί στο ευρύτατο φάσμα τομέων, στους οποίους εκτείνεται η διμερής συνεργασία. Στο πλαίσιο, αυτό θα συζητηθούν οικονομικά, εμπορικά, στρατιωτικά και πολιτικά θέματα. Επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης είναι, στο πρότυπο της πολύ στενής συνεργασίας στα ενεργειακά θέματα, όπως αποδεικνύουν τα projects Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και South Stream, η διμερής συνεργασία να επεκταθεί και σε άλλους τομείς. Όπως, ενδεικτικά,  η ενίσχυση του διαλόγου σε υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδο για θέματα πολυμερούς διπλωματίας και περιφερειακής συνεργασίας, υπό το φως και της επικείμενης ανάληψης από την Ελλάδα της Προεδρίας του ΟΣΕΠ τον Ιούνιο.

 

14.02.2010: ΕΘΝΗ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ - ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ

Το ΕΛ.ΚΕ.Δ.Α. παρουσιάζει ξανά μια, εξαιρετική κατά τη γνώμη μας, ανάλυση του  συνεργάτη  μας Μάριου Κωστάκη, περί εθνών, κομματικών σχηματισμών και πολιτών. Καθώς γίνεται λόγος για νέα μοντέλα διακυβέρνησης, πολιτειακά και πολιτικά σχήματα ενδεχομένως και μεταεθνικού χαρακτήρα, και ενώ επιχειρείται αποδόμηση του εθνικού κράτους όπως το γνωρίζαμε έως σήμερα, το άρθρο αποκτά πρόσθετη βαρύτητα και διαχρονικότητα.

 

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home