27.04.2011: ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ, ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

του Σταύρου Καρκαλέτση

Στα πολλά που γράφονται σχετικά με την τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ενσωμάτωση μεταναστών μέσω απόδοσης ελληνικής ιθαγένειας, το ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. καταθέτει τα παρακάτω στοιχεία προς προβληματισμό:
-Κατ’ αρχήν, το κατά πόσο μπορεί να θεωρηθεί επίκαιρη η κυβερνητική πρωτοβουλία. Την ώρα που η ελληνική οικονομία παραπαίει και κάθε συλλογική ικμάδα (προφανώς: και κυβερνητική) θα έπρεπε να κατευθυνθεί στην τιτάνια προσπάθεια που απαιτείται για απεγκλωβισμό από το οικονομικό αδιέξοδο, ανοίγει, πθανότατα σε λάθος χρόνο (και πάντως όχι στον πλέον ιδανικό) ένα θέμα δίχως την απαραίτητη μελέτη και σχεδιασμό. Το όλο εγχείρημα προδίδει βιασύνη και επιπολαιότητα. Βεβαίως, δημόσιος και ολοκληρωμένος διάλογος δεν υπήρξε επί του θέματος, αφού εξ’ άλλου όποιος το ζητούσε, χαρακτηριζόταν τα τελευταία χρόνια από τους επαγγελματίες του ανέξοδου ψευτο-προοδευτισμού ως «ακραίος» και «ρατσιστής».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΑΛΛΑΖΟΥΝ...

Έχει ο καιρός γυρίσματα, λοιπόν.... Το 2004, η Δύση ήταν αυτή που είχε παίξει τον καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση και τη χρηματοδότηση των κινητοποιήσεων της ουκρανικής αντιπολίτευσης που αμφισβήτησε τη νίκη του Βίκτορ Γιανουκόβιτς στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας. Η βοήθεια των ΗΠΑ και της ΕΕ υπήρξε τότε καθοριστική για την αναρρίχηση στην εξουσία του διδύμου Γιούστσενκο - Τιμοσένκο. Χθες όμως η Δύση και πάλι ήταν αυτή που συνέτριψε πολιτικά εν τη γενέσει την προσπάθεια της Γιούλια Τιμοσένκο να αμφισβητήσει και πάλι τη νίκη του Βίκτορ Γιανουκόβιτς στις προεδρικές εκλογές.

«Η ψηφοφορία υπήρξε εντυπωσιακή επίδειξη δημοκρατικών εκλογών. Αυτές οι εκλογές υπήρξαν νίκη για κάθε Ουκρανό», δήλωσαν εγγράφως οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Ο ΟΑΣΕ δεν αρκέστηκε σ’ αυτό. Καθώς η Τιμοσένκο δεν είχε αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα, η ανακοίνωση του ΟΑΣΕ προχώρησε παραπέρα για να της κόψει κάθε σκέψη πρόκλησης πολιτικής ανωμαλίας: «Τώρα είναι καιρός οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας να ακούσουν την ετυμηγορία του λαού και να διασφαλίσουν ότι η μεταβίβαση της εξουσίας θα γίνει ειρηνικά και εποικοδομητικά», υπογράμμισε.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Ττου πρέσβη ε.τ. δρος Χρήστου Ψιλογένη

Είναι βέβαια κοινό μυστικό, ότι ο ΟΗΕ δεν αποτελεί ένα διεθνές πολιτικό σώμα αδιάφθορων και αδέκαστων, όπου ο αδύνατος μπορεί να βρει το δίκαιό του. Είναι, δυστυχώς, καρπός του συσχετισμού δυνάμεων που προέκυψε μετά το τέλος του τελευταίου παγκόσμιου πολέμου και ανατράπηκε υπέρ των Αγγλοαμερικανών, μετά την κατάρρευση του Συμφώνου της Βαρσοβίας και την παρακμή των Αδεσμεύτων. Ωστόσο, αποτελεί ακόμα το μη χείρον, ιδιαίτερα για τους μικρούς και αδύνατους, που η γεωγραφική τους θέση επηρεάζει σημαντικά και το πολιτικό τους πεπρωμένο. Με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι αυτοί, συνεκτιμώντας ορθά και έγκαιρα τα συμφέροντα των μεγάλων στην περιοχή τους, ελίσσονται ανάλογα, διατηρώντας όμως θέσεις όσο πιο κοντά γίνεται προς τις αρχές του διεθνούς αυτού οργανισμού. Διαφορετικά, απλώς ακολουθούν το δρόμο της βαθμιαίας υποταγής. Και το δικό μας κράτος δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Δυστυχώς όμως, για μιαν ακόμα φορά, η ηγεσία μας έσφαλε στην εκτίμηση των δεδομένων.

MΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ;

 

Σε πολιτική κρίση διαρκείας ενδέχεται να οδηγηθεί η Ουκρανία, μετά την άρνηση της Γιούλια Τιμοσένκο να αποδεχτεί  την εκλογική της ήττα. Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς που φαίνεται πως προηγείται με τρεις έως τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες της αντιπάλου του, την καλεί να παραιτηθεί. Ο ηγέτης της ουκρανικής αντιπολίτευσης, με καταμετρημένο περίπου το 90% των ψήφων, προηγείται σταθερά.  «Φρονώ ότι η Γιούλια Τιμοσένκο θα πρέπει να ετοιμάζεται να παραιτηθεί. Το κατανοεί αυτό καλά», τόνισε ο Γιανουκόβιτς σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ; ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ XIΛΑΡΡΥ ΚΛΙΝΤΟΝ

Άκρως επίκαιρο και σημαντικό ως προς τα συμπεράσματα, το άρθρο του πρέσβη Γ. Σέκερη, από το "ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ''. Το μέλλον των ευρω-αμερικανικών σχέσεων τελεί υπό νέα διαμόρφωση, με πολλαπλούς συντελεστές να υπεισέρχονται σε μια ούτως ή άλλως πολύπλοκη γεωπολιτική εξίσωση.

Σε άρθρο της στη μεγάλη γερμανική εφημερίδα “Sued-Deutsche Zeitung”, επ’ ευκαιρία της ετήσιας Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου – από το βήμα της οποίας προ έτους ο αντιπρόεδρος κ. Μπάιντεν είχε, μεταξύ άλλων, προαναγγείλει την «επανεκκίνηση» των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων – η Αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, χωρίς να παρεκκλίνει από  πάγιες θέσεις της Ουάσιγκτον, παρέχει μια περισσότερο μυώδη εκδοχή της αμερικανικής στάσης έναντι της ευρωπαϊκής ασφάλειας γενικώς και της Ρωσίας και του Ιράν ειδικότερα. · Παρατίθενται τα κύρια σημεία της σημαντικής αυτής παρέμβασης:

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home