18.02.2010-ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ: ΥΠΗΡΞΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ;

O πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ολοκλήρωσε χθες τη διήμερη επίσκεψή του στη Μόσχα. Αυτό που προκαλεί μια πρώτη, αρνητική εντύπωση, είναι η υποβάθμιση της επίσκεψης στα ελλαδικά ΜΜΕ. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης της ήδη καλής οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, με τη Μόσχα να προτάσσει για μία ακόμα φορά τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και με προτεραιότητα την προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού «South Stream».

Όπως όμως εύστοχα επισημάνθηκε από δημοσιογραφική πηγή,  αυτή τη φορά δεν ακούστηκε το ίδιο ''δυνατά'' η προοπτική κατασκευής του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη (όπως σε άλλες υψηλού επιπέδου ελληνορωσικές συναντήσεις, στο πρόσφατο παρελθόν). Αντίθετα, ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσιάστηκε να επαναβεβαιώνει αορίστως πως ''οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν να προχωρήσει το συντομότερο, λαμβανομένων υπόψη των περιβαλλοντικών ευαισθησιών και πάντα σε συνεργασία με τη Βουλγαρία''.

16.02.2010-ΒΑΡΥΝΟΥΣΑΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

Στη Μόσχα βρίσκεται ο πρωθυπουργός, ο οποίος σήμερα θα έχει συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο με τη ρωσική πολιτική ηγεσία, τον πρόεδρο Ντιμίτρι Μετβέντεφ και τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν. Στις συναντήσεις που θα έχει ο κ. Παπανδρέου, αναμένεται να γίνει επισκόπηση της προόδου που έχει συντελεστεί στο ευρύτατο φάσμα τομέων, στους οποίους εκτείνεται η διμερής συνεργασία. Στο πλαίσιο, αυτό θα συζητηθούν οικονομικά, εμπορικά, στρατιωτικά και πολιτικά θέματα. Επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης είναι, στο πρότυπο της πολύ στενής συνεργασίας στα ενεργειακά θέματα, όπως αποδεικνύουν τα projects Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και South Stream, η διμερής συνεργασία να επεκταθεί και σε άλλους τομείς. Όπως, ενδεικτικά,  η ενίσχυση του διαλόγου σε υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδο για θέματα πολυμερούς διπλωματίας και περιφερειακής συνεργασίας, υπό το φως και της επικείμενης ανάληψης από την Ελλάδα της Προεδρίας του ΟΣΕΠ τον Ιούνιο.

 

14.02.2010: ΕΘΝΗ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ - ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ

Το ΕΛ.ΚΕ.Δ.Α. παρουσιάζει ξανά μια, εξαιρετική κατά τη γνώμη μας, ανάλυση του  συνεργάτη  μας Μάριου Κωστάκη, περί εθνών, κομματικών σχηματισμών και πολιτών. Καθώς γίνεται λόγος για νέα μοντέλα διακυβέρνησης, πολιτειακά και πολιτικά σχήματα ενδεχομένως και μεταεθνικού χαρακτήρα, και ενώ επιχειρείται αποδόμηση του εθνικού κράτους όπως το γνωρίζαμε έως σήμερα, το άρθρο αποκτά πρόσθετη βαρύτητα και διαχρονικότητα.

 

Διαφωνίες στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό «μπλοκάρουν» τη βοήθεια στην Ελλάδα;

 Οι έντονες διαφωνίες του εταίρου των Χριστιανοδημοκρατών στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, Ελεύθερων Δημοκρατών, «μπλοκάρουν» την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, ενώ αντίθετη στη χορήγηση βοήθειας είναι και η γερμανική κοινή γνώμη. Οι βουλευτές των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) απειλούν να την εμποδίσουν να μετατρέψει την «πολιτική στήριξη» που προσέφερε η ΕΕ στην Ελλάδα, σε οικονομική βοήθεια, έχοντας στο πλευρό τους και την κοινή γνώμη, η οποία έχει δεχθεί αρκετές θυσίες τα τελευταία χρόνια και, βεβαίως, δεν είναι διατεθειμένη να πληρώσει τα ελλείμματα των άλλων χωρών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή (για λογαριασμό τoυ καναλιού Ν24) το 71% των πολιτών λέει «όχι» στη βοήθεια, ενώ το 25% δηλώνει «έτοιμο να βοηθήσει την Ελλάδα με τα χρήματα των Γερμανών φορολογούμενων».

ΕΚΘΕΣΗ RAND: ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ;

Σταύρος Καρκαλέτσης, πρόεδρος ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α.

Θυμίζει κάτι από το παρελθόν. Άλλη μια έκθεση, αυτή τη φορά του αμερικανικού ιδρύματος στρατηγικών ερευνών RAND, που συντάχθηκε στην Ουάσιγκτον στις αρχές Ιανουαρίου, παρουσιάζει ως "μεγάλο τον κίνδυνο θερμής ελληνοτουρκικής σύγκρουσης στο Αιγαίο'', τονίζοντας περαιτέρω πως μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Μέση Aνατολή και τον Καύκασο. Ακολουθώντας την πεπατημένη προηγούμενων αναλύσεων, η αμερικανική έκθεση επαναλαμβάνει, σε εξισωτικές λογικές,  πως ''παρά το γεγονός ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις έχουν σημαντικά βελτιωθεί από το 1999, οι διαφορές στο Αιγαίο εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά τις διμερείς σχέσεις και συνιστούν  απειλή για τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο''. Το ίδρυμα RAND επισείει τον αυξημένο κίνδυνο για πιθανό επεισόδιο, εν είδει ''ακριβούς αντιγράφου'' της κρίσης των Ιμίων.

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home