MΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ;

 

Σε πολιτική κρίση διαρκείας ενδέχεται να οδηγηθεί η Ουκρανία, μετά την άρνηση της Γιούλια Τιμοσένκο να αποδεχτεί  την εκλογική της ήττα. Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς που φαίνεται πως προηγείται με τρεις έως τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες της αντιπάλου του, την καλεί να παραιτηθεί. Ο ηγέτης της ουκρανικής αντιπολίτευσης, με καταμετρημένο περίπου το 90% των ψήφων, προηγείται σταθερά.  «Φρονώ ότι η Γιούλια Τιμοσένκο θα πρέπει να ετοιμάζεται να παραιτηθεί. Το κατανοεί αυτό καλά», τόνισε ο Γιανουκόβιτς σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ; ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ XIΛΑΡΡΥ ΚΛΙΝΤΟΝ

Άκρως επίκαιρο και σημαντικό ως προς τα συμπεράσματα, το άρθρο του πρέσβη Γ. Σέκερη, από το "ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ''. Το μέλλον των ευρω-αμερικανικών σχέσεων τελεί υπό νέα διαμόρφωση, με πολλαπλούς συντελεστές να υπεισέρχονται σε μια ούτως ή άλλως πολύπλοκη γεωπολιτική εξίσωση.

Σε άρθρο της στη μεγάλη γερμανική εφημερίδα “Sued-Deutsche Zeitung”, επ’ ευκαιρία της ετήσιας Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου – από το βήμα της οποίας προ έτους ο αντιπρόεδρος κ. Μπάιντεν είχε, μεταξύ άλλων, προαναγγείλει την «επανεκκίνηση» των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων – η Αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, χωρίς να παρεκκλίνει από  πάγιες θέσεις της Ουάσιγκτον, παρέχει μια περισσότερο μυώδη εκδοχή της αμερικανικής στάσης έναντι της ευρωπαϊκής ασφάλειας γενικώς και της Ρωσίας και του Ιράν ειδικότερα. · Παρατίθενται τα κύρια σημεία της σημαντικής αυτής παρέμβασης:

ΓΚΡΙΖΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

του Χρήστου Ιακώβου

Διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Μελετών

Κατόπιν  επιθυμίας πολλών επισκεπτών της ιστοσελίδας μας, αναρτούμε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του διευθυντή του ΚΥ.ΚΕ.Μ. Χρ. Ιακώβου στην πρόσφατη εκδήλωση του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. στη Λεμεσσό.

Σε επανάληψη του παρελθόντος οδηγούνται οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας για το θέμα του Αιγαίου, οι οποίες άρχισαν από τον περασμένο Ιανουάριο. Παρά τις προσπάθειες της Ελλαδικής κυβέρνησης να συντηρήσει έστω και τη διαδικασία, οι συζητήσεις εμπεριέχουν τον κίνδυνο εκτροπής και διολίσθησης σε διαπραγματεύσεις εφ’ όλης της ύλης για το καθεστώς του Αιγαίου, θέση η οποία είναι πάγιος τακτικός στόχος της Τουρκίας.

 

Για την Ελλάδα το πρόβλημα του Αιγαίου περιορίζεται στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας δηλαδή στο δικαίωμα εκμετάλλευσης του βυθού και του υπεδάφους του στο θαλάσσιο χώρο πέρα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και η διαδικασία που προτείνει είναι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σε αντίθεση με την Τουρκία η οποία επιδιώκει πολιτική λύση, δηλαδή στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας πέρα από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, με βάση τη διμερή διαπραγμάτευση. Το κομβικό σημείο της Τουρκικής διεκδίκησης είναι ο ισχυρισμός ότι τα νησιά του Αιγαίου δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ως εκ τούτου η οριοθέτησή της θα πρέπει να γίνει με βάση τη μέση γραμμή από βορρά προς νότο, μεταξύ τουρκικών παραλίων και των παραλίων της ηπειρωτικής Ελλάδος. Σε περίπτωση υιοθέτησης αυτής της λύσης συνεπάγεται ότι τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα περιβάλλονται από τουρκική υφαλοκρηπίδα με τις όποιες συνέπειες για την ασφάλειά τους. Επιπλέον, τέτοια εξέλιξη δημιουργεί ένα ντόμινο τουρκικών διεκδικήσεων, όπως χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, αποστρατιωτικοποίηση.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ

Οι «επίμονα συνεχιζόμενες» εθνοτικές εντάσεις στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη συνιστούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη διατήρηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, σημείωσε χτες σε επιστολή του προς τη Γερουσία για την κατάσταση σε Βαλκάνια και Καύκασο ο διευθυντής της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (ΝSA) Ντένις Μπλερ.
Ο ίδιος επικαλέστηκε τις εντάσεις μεταξύ μουσουλμάνων, Σέρβων και Κροατών της Βοσνίας «που παρεμποδίζουν την πολιτική διαδικασία» ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια των Σερβοβόσνιων να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτονομία. Αναφερόμενος στο Κοσσυφοπέδιο είπε πως η διατήρηση των εντάσεων μεταξύ Σέρβων και Αλβανών του προτεκτοράτου «επιβάλλουν τη διατήρηση της σταθερότητας απ' τις ΗΠΑ και την ΕΕ». Τέλος, ο Αμερικανός αξιωματούχος παρατήρησε ότι η Ρωσία προσπαθεί να διευρύνει την επιρροή της στα Βαλκάνια με συνέπεια τη διακύβευση της σημερινής κατάστασης των σχέσεων Ουάσιγκτον - Μόσχας.

KYΠΡΟΣ: ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ Η ΘΕΑΤΡΟ;

του Δημ. Κωνσταντακόπουλου

Στη Λευκωσία βρίσκεται  ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Μόνο που σημαντικά ερωτηματικά εγείρονται για μια διαδικασία «λύσης του κυπριακού», που, όπως και η προηγούμενη (1999-2002, επί κυβερνήσεων Κληρίδη-Σημίτη), πιθανώς εξελίσσεται σε προσπάθεια εξαπάτησης του κυπριακού λαού.

Τότε, το σχέδιο Ανάν ήταν το (περίπου) αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων Κληρίδη-Ντενκτάς και Παπανδρέου-Τζεμ, που εδόθη στον Ανάν για λόγους προστασίας των αυτουργών του και αυξημένου κύρους επί των ατυχών Κυπρίων πολιτών (ατυχών γιατί δεν είναι πολύ σύνηθες, διαδοχικές ηγεσίες του κράτους στο οποίο ζεις να θέλουν να το διαλύσουν, πρόκειται μάλλον περί παγκοσμίου πρωτοτυπίας!)

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home