ΤΟΣΟ ΙΔΙΟΙ, ΤΟΣΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ...

                                                                        
Ο λόγος για τον Ομπάμα και τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ. Πολλά είναι τα κοινά και άλλες τόσες οι διαφορές ανάμεσα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον ακτιβιστή Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Το σίγουρο είναι ότι τελικά ο Ομπάμα δεν φαίνεται να εκπληρώνει το όραμα του Κινγκ. Δημοσκοπήσεις έδειξαν την απογοήτευση του αμερικανικού λαού όσον αφορά στις ενέργειες του Ομπάμα για αντιρατσιστική πολιτική.

Η 18η Ιανουαρίου ήταν μέρα γιορτής στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ήταν η επίσημη ημέρα εορτασμού της μνήμης του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, του ριζοσπάστη ηγέτη του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών. Με Αφροαμερικανό Πρόεδρο στο Λευκό Οίκο, η φετινή ημέρα μνήμης αναπόφευκτα ήταν διαφορετική απ' όλες τις προηγούμενες. Κι αυτό επειδή σήμερα, σαράντα δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Κινγκ, το '68, όλα "δείχνουν'' ότι το όραμά του για μια κοινωνία ειρήνης και ισότητας πραγματοποιήθηκε επιτέλους στις ΗΠΑ με τον Μπαράκ Ομπάμα.

ΚΥΠΡΟΣ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ "ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΗΕ''

Οι εξελίξεις στο κυπριακό φαίνεται πως επιταχύνονται, με πλήρη ενεργοποίηση του βρετανικού παράγοντα και προπορευόμενο τον ΟΗΕ. Το συμπυκνωμένο πλην σαφές κείμενο του πάντα καλά πληροφορημένου Μιχάλη Ιγνατίου (''ΗΜΕΡΗΣΙΑ'', 26 Ιαν.), καταδεικνύει τα παραπάνω αλλά και την (για μια ακόμη φορά) απουσία της Αθήνας. Όπως επισημαίνεται, ο κ. Ντάουνερ έχει σκαρφιστεί να στήσει αυτό που στη διπλωματική γλώσσα ονομάζουν «συνάντηση κορυφής» στοχεύοντας αρχικά σε μία άτυπη συμφωνία.Το ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. θεωρεί πως θα έπρεπε να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: Η Ελλάδα, παρά την οικονομική της καχεξία, δεν μπορεί να απέχει από τεκταινόμενα που αφορούν το μέλλον του 1/10 του Ελληνισμού αλλά και την ό,ποια μελλοντική γεωστρατηγική παρουσία της χώρας στην ανατολική Μεσόγειο.

 

Ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, μπορεί να λοιδωρεί όπου πάει και όπου σταθεί τον Αλβάρο ντε Σότο, αλλά μέχρι τώρα δεν κάνει τίποτα διαφορετικό από τον προκάτοχό του. Επαναλαμβάνει τα λάθη του, που οδήγησαν στην ταπείνωση του προηγούμενου γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και ακολουθεί την λανθασμένη οδό της ομάδας ντε Σότο.

ΣΙΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ: ΜΕΤΑΞΥ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΝΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ Γ. ΣΕΚΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟ "ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ''

Οι διαμαρτυρίες της μηχανής αναζήτησης GOΟGLE για τα εμπόδια που η κινεζική κυβέρνηση παρεμβάλλει στην ομαλή λειτουργία της στην Κίνα, η εν συνεχεία αναφορά της Αμερικανίδας υπουργού εξωτερικών στην «αύξηση των απειλών κατά της [διαδικτυακής] ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας» εκ μέρους των κινεζικών αρχών, [i] αλλά και η ζωηρή απόκρουση των δηλώσεων της κυρίας Κλίντον από το Πεκίνο φέρνουν τον αμφίσημο χαρακτήρα των σινο-αμερικανικών σχέσεων εκ νέου στο προσκήνιο.

Οι σχέσεις αυτές, που κατά την ρήση του προέδρου Ομπάμα, «θα διαμορφώσουν τον 21ο αιώνα»,[ii] αφ’ ενός μεν χαρακτηρίζονται από την επιθυμία και των δύο πλευρών να συνεργασθούν σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και πάντως να αποφύγουν μια μείζονα αντιπαράθεση, αφ’ ετέρου όμως κατατρύχονται από σοβαρές διαφωνίες, μεταξύ των οποίων η περί το Διαδίκτυο προαναφερθείσα δεν είναι παρά η πιο πρόσφατη.

ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΡΑΚΗ;

Όλη η Ελλάδα Θράκη;
του Γιάννη Κουριαννίδη
εκδότη του περιοδικού «Ενδοχώρα»

Είναι ασφαλώς πολύ καλά γνωστή η ιδιαιτερότητα που χαρακτηρίζει τη Θράκη, η οποία συνδυάζει την παρουσία πληθυσμιακών ομάδων, με κοινό μεν τον ελληνικό τους πολιτισμό, με πλήρως διαφοροποιημένη όμως θρησκευτική ταυτότητα. Αυτό από μόνο του θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να θεωρηθεί ως πλούτος και συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή αυτή, αλλά δυστυχώς συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

20.01.2010: ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Με επιτυχία διεξήχθη η εκδήλωση του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. για τις εξελίξεις στο κυπριακό, στις 20 Ιανουαρίου στη Λεμεσσό. Σε μια κατάμεστη αίθουσα, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, παρουσία των ΜΜΕ, προσωπικοτήτων και πλήθους κόσμου, και σε συνεργασία με το Κ.Ε.Α. (Κίνημα Ελληνικής Αντίστασης), αναλύθηκαν τα τεκταινόμενα στην Κύπρο, εν όψει κατάθεσης νέου σχεδίου λύσης  και σε συνάρτηση με το περιβάλλον που διαμορφώνεται σε Ε.Ε. και ΗΠΑ.

 

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home