31.10.2016: ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΕΚ ΝΕΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

του Δρος Γεωργίου Λεβέντη*

Θα έλεγε κανείς ότι η απασχόλησή μας ως πολιτεία και δη πλήρες μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ με το θέμα των Βρετανικών Βάσεων (ΒΒ) είναι περιστασιακή, αποσπασματική και ασπόνδυλη. Αντικατοπτρίζει προφανώς τον τρόπο με τον οποίο χαράσσουμε ή ίσως δεν χαράσσουμε καν πολιτική, απλά αντιδρούμε περιστασιακά στις αυθαιρεσίες των όσων έχουν φροντίσει από δεκαετίες βάσει σχεδίου να διαμελίσουν αυτό τον τόπο για να τον κρατούν υπόδουλο προς εύκολη εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Έτσι και τώρα βρεθήκαμε για μια ακόμη φορά εν όψει μιας νέας αυθαιρεσίας των Βρετανών, οι οποίοι αποφάσισαν και διέταξαν εν κρυπτώ την αποψίλωση του δασυλλίου Ξυλοφάγου επικαλούμενοι λόγους ασφάλειας λόγω παρακείμενου πεδίου βολής...

31.10.2016: ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

του Ιωάννη Μπαλτζώη*

Το 2000, το National Energy Policy Development Group (NEPDG), υπό την προεδρία του Dick Cheney, είχε εντοπίσει τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αέριου στην Αν. Μεσόγειο και στη συριακή ενδοχώρα. Το επιτελείο του υιοθέτησε τότε το σχέδιο για την αναδιαμόρφωση της «Ευρύτερης Μέσης Ανατολής», ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών δημιούργησε το επόμενο έτος το τμήμα ΜΕΝΑ (Middle East North Africa) για να οργανώσει την «Αραβική Άνοιξη». Ο ανωτέρω σχεδιασμός αποκαλύφθηκε από τον Στρατηγό πρώην ανώτατο Διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη Wesley Clark. Πού αποσκοπούσε η «Αραβική Άνοιξη»; Συγκεκριμένα, το σχέδιο αποσκοπούσε σε τρεις επιδιώξεις:

27.10.2016: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ''ΑΤΤΙΛΑ''

του Γιώργου Λιλλήκα*

Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι ο Γάλλος ΥΠΕΞ θα επισκεφθεί την Κύπρο, καθώς και ότι ο ΥΠΕΞ της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης θα επισκεφθεί τη Μόσχα. Ως Συμμαχία Πολιτών  έχουμε κατ΄ επανάληψη καλέσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να εμπλέξει ισότιμα και με ενεργό τρόπο και τα πέντε  μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ  στη διαχείριση του  κυπριακού. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι συζητήσεις τώρα εστιάζονται στο ζήτημα της ασφάλειας, δηλαδή στην κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρησης των τουρκικών  στρατευμάτων. Ως Συμμαχία Πολιτών  στηρίζουμε την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για τη δημιουργία μιας πολυεθνικής δύναμης χωροφυλακής για ένα μεταβατικό στάδιο.

26.10.2016: ΕΛΛΑΔΑ, ΞΥΠΝΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ!

του Χρήστου Γούδη*

''Τι ευτυχία να σε λένε Τούρκο!". Η ρήση αυτή του Κεμάλ Ατατούρκ, στις 29 Οκτωβρίου 1933, αποτέλεσε έκτοτε τον κυματοδηγό της σύγχρονης Τουρκίας, την εθνικιστική σκυτάλη, αν θέλετε, που περνούσε από χέρια σε χέρια των νεώτερων ηγετών τους, για να καταλήξει σήμερα , εν έτει 2016, στα χέρια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προετοιμάζει το έδαφος για να ανακράξει, αργά ή γρήγορα, μαζί με το «Αλλάχ-ου-Άκμπαρ» και το «ήγγικεν η ώρα». Πίσω από τις πολυδαίδαλες γεωπολιτικές αναλύσεις και τις στρουθοκαμηλικές προσεγγίσεις μυωπικών δημοσιολογούντων οι οποίοι βαυκαλίζονται να νομίζουν ότι τα πρόδρομα κύματα της επερχόμενης επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας ανάγονται σε επιδείξεις μπραβούρας (ψευδοπαλληκαρισμού) για εσωτερική κατανάλωση, ελλοχεύει η εκδήλωση ενός φυσικού φαινομένου εκρηκτικών διαστάσεων...

26.10.2016: ΤΟΥΡΚΙΑ > ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ

Ο Αμερικανός πτέραρχος Charles Wald αναλύει γιατί οι ΗΠΑ πρέπει να μεταφέρουν τη βάση του Ιντσιρλίκ και να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Τουρκία που γίνεται ολοένα και περισσότερο ασταθής και φιλική προς τις ΗΠΑ. Η βάση του Ιντσιρλίκ υποστηρίζει ως γνωστόν τις πιο ζωτικές αμερικανικές στρατηγικές ανάγκες εδώ και 50 χρόνια, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και τώρα κατά των τζιχαντιστών. Τώρα όμως, καθώς η Τουρκία καθίσταται πιο ασταθής και λιγότερο φιλική προς τις ΗΠΑ θα ήταν σκόπιμο οι Αμερικανοί να προετοιμαστούν να κάνουν και χωρίς το Ιντσιρλίκ.

06.10.2016: O ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΩΝ ''ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ'' ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΣΤΟ ΕΛΚΕΔΑ
06.10.2016: Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΑΝΕΛ Μ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΕΛΚΕΔΑ
You are here: Home