28.11.2016: ΠΡΟΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΑΙΓΥΠΤΟ ΓΙΑ ΑΟΖ;

Προτάσεις για άμεση οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου κατέθεσε ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς στον ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο την περασμένη εβδομάδα. Ο Ν. Κοτζιάς φαίνεται να αλλάζει προσέγγιση και να δέχεται την εισήγηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου για άμεση συμφωνία με την Αίγυπτο, χωρίς να έχει προηγηθεί η συμφωνία με την Ιταλία για καθορισμό ΑΟΖ. Προϋπόθεση για τον καθορισμό ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ είναι η αναγνώριση από το Κάϊρο ότι το συγκρότημα των νησιών του Καστελλόριζου (Μεγίστη, Ρω και Στρογγύλη) συνιστούν ΑΟΖ. Αν υπάρξει συμφωνία, ο 30ός Μεσημβρινός μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμος, καθώς πρόκειται για το σημείο που συναντώνται οι ΑΟΖ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας.

28.11.2016: Η ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΡΘΕ...

Επί δεκαοκτώ μήνες συνομιλούσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί ένα πλαίσιο λύσης του κυπριακού, μετά την απόρριψη της λύσης του Σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκυπρίους στο δημοψήφισμα του 2004. Η τουρκική πλευρά κατά πάγια τακτική επιδιώκει πρώτα να εξασφαλίσει υπερκέρδη στα κεφάλαια που η Κυπριακή Δημοκρατία καλείται να δώσει και αφήνει για το τέλος των συνομιλιών την συζήτηση των θεμάτων, που οφείλει να παραχωρήσει, που είναι το εδαφικό που συνδέεται άμεσα με το περιουσιακό, οι εγγυήσεις και η ασφάλεια. Στο διάστημα που διέρρευσε συζητήθηκε το θέμα της διακυβέρνησης, όπου οι απαιτήσεις της Τ/Κ πλευράς φτάνουν στο 50-50% διαμοιρασμού της εξουσίας σε μια αναλογία πληθυσμού, 80% Ελληνοκυπρίων και 20% Τουρκοκυπρίων, αναλογία που υπάρχει στην Τουρκία ανάμεσα Τούρκους και Κούρδους, με τους τελευταίους όχι να συγκυβερνούν, αλλά να έχουν εγκλεισθεί σε απομόνωση στα μπουντρούμια των φυλακών της Άγκυρας.

28.11.2016: ΚΙΝΔΥΝΟΣ - ΘΑΝΑΤΟΣ Ο ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ

του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου*

Μερικοί Κύπριοι φίλοι (που δεν έζησαν από κοντά το έγινε στην Ελλάδα το 2015) υποστηρίζουν ότι υποτίμησα την απόφαση Τσίπρα-Κοτζιά να “αντισταθούν”. Μακάρι να έχουν αυτοί δίκιο κι εγώ άδικο. Αν έχουν δίκιο μικρό το κακό. Αν έχουν άδικο, κινδυνεύουμε με νέα μεγάλη απάτη (όπως κυπριακές τράπεζες 2013, τρίτο μνημόνιο 2015, πάλι με Αναστασιάδη και Τσίπρα).  Στη δεύτερη περίπτωση,  οι ‘Ελληνες απειλούνται με νέες, ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές! Το αν θα “λυθεί” το κυπριακό, δηλαδή αν θα διαλυθεί το κυπριακό κράτος (όπως η Ελλάδα υπογράφοντας τα μνημόνια και ακόμα χειρότερα), δεν εξαρτάται από Αναστασιάδη, Ακιντζί, Κοτζιά, Τσίπρα. Εξαρτάται από:

28.11.2016: Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΩΝ ΗΤΤΗΜΕΝΩΝ

του Νίκου Ιγγλέση*

Ο Μπαράκ Ομπάμα, δύο μήνες πριν παραδώσει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου στο μεγάλο νικητή των αμερικανικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου, Ντόναλντ Τραμπ, επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα. Κατά την άφιξή του στην Αθήνα, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η επίσκεψή του στη χώρα μας ήταν μια πολύ παλιά επιθυμία του, αλλά φαίνεται ότι επί οκτώ χρόνια δεν είχε καταφέρει να την ικανοποιήσει! Αντίθετα, στην πρώτη περιοδεία του εκτός αμερικανικού εδάφους, τον Απρίλιο του 2009, είχε ευτυχήσει να επισκεφθεί τη γειτονική Τουρκία. Θυμίζουμε ότι σ’ εκείνη την επίσκεψή του ο Μπαράκ Ομπάμα είχε αποκαλέσει την Τουρκία «ευρωπαϊκή χώρα», προκειμένου να ωθήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της με την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση...

27.11.2016: Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΔΕΝ ΚΡΑΤΑ ΠΛΕΟΝ ΟΥΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ

του Βασίλη Κοψαχείλη*

Με τις χθεσινές νέες δηλώσεις του περί της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης του 1923, ο Τούρκος Πρόεδρος, Recep Tayyip Erdoğan ξεπέρασε κάθε όριο δυναμιτίζοντας εκ νέου το σκηνικό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στα πλαίσια ομιλίας του για το νέο δόγμα ασφάλειας της Τουρκίας, ο Τούρκος Πρόεδρος απροσχημάτιστα δήλωσε πως στόχος είναι η εκπλήρωση του (κεμαλικού) «Εθνικού Όρκου», στόχος που σαφώς αναφέρεται κυρίως στις νομικές διευθετήσεις του 1923 με τη Συνθήκη της Λωζάνης, και διεκδικεί το παλαιό Βιλαέτι της Μοσούλης (κατάσταση που ρυθμίστηκε τελικά με συνοριακή Συνθήκη το 1926), την Κύπρο, τα Δωδεκάνησα (που αποτελούν μεταγενέστερη, το 1948, νομική διευθέτηση μεταξύ Ελλάδος - Ιταλίας) και την Ελληνική Θράκη!

06.10.2016: O ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΩΝ ''ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ'' ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΣΤΟ ΕΛΚΕΔΑ
06.10.2016: Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΑΝΕΛ Μ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΕΛΚΕΔΑ
You are here: Home