09.12.2017: ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ, ΑΝΗΣΥΧΙΑ....

του Αθανασίου Δρούγου*

Σε μία ιδιαίτερα προβληματική χρονική περίοδο για τα παγκόσμια, ευρωπαϊκά ως και περιφερειακά θέματα επισκέπτεται την χώρα μας ο Τούρκος πρόεδρος, στα πλαίσια μιας πολυδιάστατης κινητικής διπλωματίας της Άγκυρας προς κάθε κατεύθυνση, η οποία όμως αντιμετωπίζει σημαντικές δυσχέρειες στις εξωτερικές σχέσεις της με μεγάλο αριθμό κρατών κυρίως στην Ευρώπη και στην Μέση Ανατολή. Επιπλέον, η επίσκεψη του Ερντογάν σε Αθήνα και στην Κομοτηνή έτυχε να συμπέσει με την επικίνδυνη, μονομερή ως και προκλητική απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να προχωρήσει στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του εβραϊκού κράτους και να αποφασίσει παράλληλα την μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ εκεί, κάτι που δεν έκαναν οι προηγούμενοι προέδροι των ΗΠΑ.

08.12.2017: ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΜΕ ΟΤΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ!

του Μιχάλη Ιγνατίου*

Για να καταλάβω και εγώ ο αφελής: Η Ελλάδα προσκάλεσε τον ισλαμιστή Πρόεδρο της Τουρκίας, απλά για να επιβεβαιώσουμε και εμείς και εκείνος ότι έχουμε διαφορές; Οι οποίες είναι αξεπέραστες; Μα είμαστε καλά; Έγιναν τόσες προσυναντήσεις και προσυνεννοήσεις, ανταλλάγησαν τόσα χαρτιά, γράφτηκαν ένα σωρό τηλεγραφήματα, έγιναν τόσα έξοδα σε αεροπλάνα (πολιτικά και στρατιωτικά) εκατέρωθεν για να κάνουν τι; Διότι ναι μεν έφαγαν και ήπιαν και έκαναν προπόσεις για την ελληνοτουρκική φιλία. Αλλά το βασικό που συνέβη ήταν το αναμενόμενο: Διαφώνησαν στα μεγάλα και σημαντικά θέματα, μετά συμφώνησαν στα μικρά, στα ανώδυνα και τα επουσιώδη. Ποιο είναι το κέρδος από την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν;

02.07.2017: ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ....

Η Άγκυρα στέλνει τον τουρκικό στόλο στην κυπριακή ΑΟΖ την ίδια ημέρα, στις 28 Ιουνίου, που θα ξεκινά η Διεθνής Διάσκεψη για το κυπριακό στην Ελβετία. Οι Τούρκοι θα ασκούνται δίπλα από τα κυπριακά πλοία θα που πραγματοποιούν έρευνες στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, σε απάντηση της NAVTEX που εξέδωσε η Κύπρος για τις έρευνες προς εντοπισμό υδρογονανθράκων. Τα πράγματα δυσκολεύουν, και τα ελληνικά Επιτελεία και ειδικά το ΓΕΕΘΑ, παρακολουθούν πολύ στενά τις τουρκικές κινήσεις.

08.12.2017: ΗΤΑΝ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΡΑΒΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ....

Ήταν που ήταν στραβό το κλίμα, το 'φαγε κι ο γάιδαρος κι αποστράβωσε, λέει μία λαϊκή παροιμία που ταιριάζει γάντι στον απολογισμό της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Η συνέντευξη που παραχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος, λίγες ώρες πριν την άφιξή του, και η απάντηση του Προκόπη Παυλόπουλου με «το καλημέρα σας» σ’ αυτήν, σηματοδότησαν μία συνάντηση που σημαδεύτηκε από εκατέρωθεν αιχμές, λεπτή ειρωνεία, αλλά και ένα πρωτοφανές διπλωματικό μπρα-ντε-φερ που άφησε ακόμα και τους πιο παλαιούς και έμπειρους δημοσιογράφους με το στόμα ανοιχτό. Σίγουρα δεν ήταν αυτό που αρχικά προέβλεπαν στο Μαξίμου, όταν οργάνωναν την επίσκεψη.

22.05.2017: ΣΕ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ερντογάν: Δεν θέλω να μετατρέψω την Τουρκία σε ομόσπονδο κράτος

 Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία προέβη σε ποιοτική άνοδο των όσων παράνομα πράττει στο Αιγαίο. Τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα των προκλήσεων που σημειώθηκαν κατά την τελευταία, ετήσια άσκησή της, “Θαλασσόλυκος”, διέφερε από τα προηγούμενα έτη. Κίνηση με ιδιαίτερη “σημειολογία” ήταν η προσέγγιση δυο τουρκικών πλοίων στο Αγαθονήσι. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις βολές με πραγματικά πυρά, τον Φεβρουάριο, εντός των χωρικών υδάτων, κοντά στο Φαρμακονήσι, καθώς και τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, προηγουμένως, για 130 νησιά των οποίων το καθεστώς δεν έχει καθοριστεί από διεθνείς συνθήκες, δείχνει τους στόχους της Άγκυρας.... 

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home