10.07.2017: ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ!

Σημαντικές στιγμές ακολουθούν την -σωτήρια κατά την άποψή μας- κατάρρευση των συνομιλιών στην Ελβετία. Tο πλοίο - γεωτρύπανο West Capella, βρισκόταν χθες στα ανοιχτά της Κρήτης και την Τετάρτη αναμένεται να βρεθεί στο θαλάσσιο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, κοντά στο κοίτασμα Ζορ της Αιγύπτου. Οι στιγμές είναι ιστορικές, και η Λευκωσία δεν πρέπει επ' ουδενί να κάνει τώρα πίσω, στις επικείμενες τουρκικές οχλήσεις και προκλήσεις. Και η Ελλάδα, μετά το Κρανς Μοντάνα και την ''επική'' παρουσία Κοτζιά, πρέπει να συνεχίσει έμπρακτα τη στήριξη προς την Κύπρο.

17.05.2016: ΤΑP KAI ΣΥΡΙΖΑ, ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ...

Σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πάει στη Θεσσαλονίκη για να εγκαινιάσει τη θεμελίωση του έργου του αγωγού TAP. Όπως διαρρέει το Μέγαρο Μαξίμου και οι πρόθυμοι παπαγάλοι αναπαράγουν: «Οι επενδύσεις είναι εδώ, η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία και η απόδειξη είναι τα εγκαίνια κατασκευής του ελληνικού τμήματος του ΤΑP». Και συνεχίζει: «Σε δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης συνέδεσε το γεγονός με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κάνοντας λόγο για "ευτυχή συγκυρία". Το ίδιο το έργο θα δώσει περίπου 8.000 θέσεις εργασίας και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε ελληνικές εταιρίες, που θα πάρουν μέρος στην κατασκευή του, και σε συνδυασμό με άλλα δύο έργα, τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB και τον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, θα αναδείξουν την Ελλάδα σε ενεργειακό "παίκτη" στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη».

11.03.2015: AΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ - ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ

του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου*

O «τσαμπουκάς» της ‘Αγκυρας στο Αιγαίο (έστω και αν διεκόπη όσο ξαφνικά ξεκίνησε) ήρθε να υπενθυμίσει στην Αθήνα ότι η γείτων δεν είναι ακριβώς φιλήσυχος και ειρηνικός τουριστικός προορισμός. Πόσο μάλλον που η ανατροπή του κεμαλισμού από τον ισλαμισμό του Ερντογάν οδήγησε σε πολύ πιο απρόβλεπτη και επιθετική Τουρκία (Λιβύη, Συρία, Μπαρμπαρός). Για τον λόγο αυτό επανερχόμαστε σήμερα στην πρόταση που αναπτύξαμε προ μηνός από τα «Επίκαιρα», αναφορικά με την ανάγκη να ξαναδούμε τα σχέδια αγωγών South Stream και Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, παρά τις προφανείς δυσκολίες και παρά την απόφαση του Κρεμλίνου να προτιμήσει τον Turkish Stream.

11.10.2015: ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ > BUSINNESS AS USUAL...

Πολλοί σχολίασαν εντυπωσιασμένοι την παρουσία της Γιάννας Αγγελοπούλου στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του πρόσφατου ταξιδιού του πρωθυπουργού. Η «σιδηρά κυρία» προμοτάρισε κανονικά τον πρωθυπουργό στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και τον έφερε σε επαφή με τους «κατάλληλους ανθρώπους». Όχι μόνο πολιτικούς, αλλά και εκπροσώπους ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων. Εξίσου πολλοί αναρωτήθηκαν αν η «ευγενής διαμεσολάβηση» της κ. Αγγελοπούλου έγινε στο πλαίσιο κάποιας ξαφνικής «πολιτικής έμπνευσης» ή στο πλαίσιο της διεκδίκησης κάποιου πολιτικού ρόλου για την ίδια...

14.12.2014: ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ DEAL ΡΩΣΙΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΥΝΟΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

του Γιώργου Φίλη*

Ενώ στην Τουρκία θριαμβολογούν για την συμφωνία με την Ρωσία, και στην Ελλάδα -αυτοί που δεν ασχολούνται μόνο με την προεδρική εκλογή- έχουν αρχίσει ξανά το «παραμύθι» της αναβάθμισης της γειτονικής χώρας και του «λιβανίσματος» του Τούρκου προέδρου και πρωθυπουργού, μία πιο προσεχτική ματιά στις εξελίξεις ίσως τους κάνει να αλλάξουν άποψη για τα τεκταινόμενα. Ξεκινάμε με το απλό ερώτημα: Τι ακριβώς συνέβη και οδηγηθήκαμε στην συγκεκριμένη απόφαση της Ρωσίας, να αυξήσει την παροχή φυσικού αερίου προς την Τουρκία; H απάντηση είναι απλή και αυταπόδεικτη: H κρίση στην Ουκρανία σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει στην Μόσχα να στείλει απρόσκοπτα τις ποσότητες του φυσικού αερίου που είναι υποχρεωμένη με υπογεγραμμένα συμβόλαια και ρήτρες να εξαγάγει στην Ευρώπη, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει με κάθε κλιμάκωση στην Ουκρανία να μείνει χωρίς την απαραίτητη ενέργεια για τα εργοστάσιά της και θέρμανση για τις οικίες των πολιτών της.

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home