16.02.2010-ΒΑΡΥΝΟΥΣΑΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

Στη Μόσχα βρίσκεται ο πρωθυπουργός, ο οποίος σήμερα θα έχει συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο με τη ρωσική πολιτική ηγεσία, τον πρόεδρο Ντιμίτρι Μετβέντεφ και τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν. Στις συναντήσεις που θα έχει ο κ. Παπανδρέου, αναμένεται να γίνει επισκόπηση της προόδου που έχει συντελεστεί στο ευρύτατο φάσμα τομέων, στους οποίους εκτείνεται η διμερής συνεργασία. Στο πλαίσιο, αυτό θα συζητηθούν οικονομικά, εμπορικά, στρατιωτικά και πολιτικά θέματα. Επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης είναι, στο πρότυπο της πολύ στενής συνεργασίας στα ενεργειακά θέματα, όπως αποδεικνύουν τα projects Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και South Stream, η διμερής συνεργασία να επεκταθεί και σε άλλους τομείς. Όπως, ενδεικτικά,  η ενίσχυση του διαλόγου σε υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδο για θέματα πολυμερούς διπλωματίας και περιφερειακής συνεργασίας, υπό το φως και της επικείμενης ανάληψης από την Ελλάδα της Προεδρίας του ΟΣΕΠ τον Ιούνιο.

 

Ακόμη, η ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών προς τη ρωσική αγορά, η προσέλκυση περισσότερων Ρώσων τουριστών (η Ελλάδα υποστηρίζει την ταχεία πρόοδο των συζητήσεων για την κατάργηση θεωρήσεων για τους κατόχους ρωσικών διαβατηρίων), o προγραμματισμός στο να είναι το 2014 έτος Ελλάδας στη Ρωσία και Έτος Ρωσίας στην Ελλάδα. Ο προγραμματισμός αυτός συμπίπτει με τη διεξαγωγή το 2014 των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι της Ρωσίας και δίνει την ευκαιρία για δραστηριοποίηση ελληνικών εταιριών στις σχετικές προετοιμασίες, αλλά και ανταλλαγή τεχνογνωσίας, σε συνέχεια των άκρως επιτυχημένων Ολυμπιακών Αγώνων που οργάνωσε η Αθήνα το 2004. Επίσης, θα ανταλλαγούν απόψεις επί θεμάτων περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος. Άλλωστε, οι δύο χώρες συμπίπτουν στον τρόπο προσέγγισής τους και αυτό δημιουργεί μια καλή βάση συνεργασίας στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών και διασκέψεων.

 Ειδική έμφαση θα δοθεί από ελληνικής πλευράς σε ζητήματα, όπως η ενίσχυση των σχέσεων Ε.Ε. - Ρωσίας και η συνεργασία ΝΑΤΟ - Ρωσίας. Η Ελλάδα πιστεύει ότι οι χώρες της Δύσης και η Ρωσία αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και χρειάζεται μεταξύ τους συνεχής, ειλικρινής διάλογος, ακόμα και στα θέματα που υπάρχει διάσταση απόψεων. Θα υπάρξει επίσης ενημέρωση για ζητήματα ειδικού ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Στο Κυπριακό, η Μόσχα αποτελεί σταθερό συνομιλητή, καθώς τάσσεται σταθερά υπέρ του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της λύσης του Κυπριακού στη βάση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας. Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στην επίσκεψή του στη ρωσική πρωτεύουσα ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο υφυπουργός αρμόδιος για την ενέργεια Γιάννης Μανιάτης.

(πηγή: ΑΝΤ1 news)

Add comment


Security code
Refresh

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ευρωπαικά Θέματα 16.02.2010-ΒΑΡΥΝΟΥΣΑΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ