19.02.2010 - ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ Σ.Ε.Α.

Συνεδρίασε την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας. Για όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν, το Σ.Ε.Α. δεν έχει καμμία σχέση με οτιδήποτε αντίστοιχο στην Ελλάδα (π.χ. ΚΥΣΕΑ). Στη δομή του τουρκικού κρατικού  συστήματος, το Σ.Ε.Α. κατέχει δεσπόζουσα θέση, γνωμοδοτικά και όχι μόνο. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του  Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, υπάρχουν εκτενείς αναφορές στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Αυτό που ενδιαφέρει (ή θα έπρεπε να ενδιαφέρει) την ελλληνική πλευρά, είναι πως ανάμεσα στα άλλα, το Σ.Ε.Α. υπογράμμισε την αποφασιστικότητά της Τουρκίας για «συνέχιση των δραστηριοτήτων» με σκοπό την «υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο». Αυτό είναι σαφέστατη αναφορά όσο και προειδοποίηση, προς Ελλάδα και Κύπρο, σε σχέση με τις ΑΟΖ και ευρύτερα με κυριαρχικά τους δικαιώματα που αμφισβητεί η Άγκυρα.

Ως προς τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις στην ανακοίνωση αναφέρονται αυτολεξεί τα εξής: «Αξιολογήθηκαν λεπτομερώς υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων τα υφιστάμενα μεταξύ της χώρας μας και της Ελλάδας αλληλένδετα προβλήματα του Αιγαίου και τα νόμιμα και ζωτικά δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Επιβεβαιώθηκε η βούληση για επίλυση όλων των προβλημάτων που υπάρχουν μεταξύ της χώρας μας και της Ελλάδας και αφορούν τη θάλασσα του Αιγαίου, στη βάση των αρχών της καλής γειτονίας και της στενής συνεργασίας και με αντίληψη δημιουργικού διαλόγου....

 Επαναλήφθηκε η αποφασιστικότητα για συνέχιση των δραστηριοτήτων στις οποίες προβαίνουν με συντονισμό και συνεργασία όλοι οι σχετικοί θεσμοί και φορείς μας στο θέμα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας στην Ανατολική Μεσόγειο, πράγμα που είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας». Ας προσεχθούν τα περί βούλησης επίλυσης όλων των προβλημάτων (κατ' ουσίαν μονομερών τουρκικών διεκδικήσεων) και η ακριβής διατύπωση: Αποφασιστικότητα. Σε ελεύθερη μετάφραση, η Άγκυρα διαμηνύει στην παραπαίουσα Αθήνα, πως θα συνεχίσει αποφασιστικά τις προκλήσεις.

Ως προς το Κυπριακό, στην ανακοίνωση του Σ.Ε.Α. αναφέρεται ότι «....δεν εξυπηρετούν κανέναν άλλο σκοπό από την πρόκληση πλήγματος προς την πορεία των συνομιλιών και προς τις προσπάθειες εξεύρεσης δίκαιης και μόνιμης λύση, οι προσπάθειες διασφάλισης συμφερόντων από αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων και φόρμουλες και αιτήματα που προβάλλονται για παράδειγμα στην πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είναι αντίθετα προς τη φύση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, προς το πλαίσιο και τις πάγιες παραμέτρους του ΟΗΕ, προς τις πραγματικότητες του Νησιού, προς τα εγγυητικά δικαιώματα και τις ευθύνες της Τουρκίας και προς το δίκαιο των Τουρκοκυπρίων που είναι ισότιμοι κύριοι του Νησιού». Υπογραμμίζεται επιπρόσθετα  ότι «οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορεί για πάντα να ωθούνται να είναι θύματα της μη επίλυσης, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν βρήκε ανταπόκριση η βούλησή τους για λύση, πράγμα που εκφράστηκε και στην πρόσφατη πρόταση συμβιβασμού που κατέθεσαν».

Οι προσεγμένες, πλην σαφείς προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα, είναι αμφίβολο αν θα αξιολογηθούν ορθολογικά από το ελληνικό ΥΠΕΞ, ώστε να περάσει, δειλά έστω, η ελληνική πλευρά από τα ιδεαλιστικά σύνδρομα σε ρεαλιστικούς εξορθολογισμούς. Και αυτό προεξοφλείται όχι τόσο λόγω της οικονομικής καχεξίας της Ελλάδας, όσο  της πεπατημένης που ακολουθείται, με ακατανόητη εμμονή, επί δεκαετίες....

 

Add comment


Security code
Refresh

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ελληνοτουρκικές Σχέσεις 19.02.2010 - ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ Σ.Ε.Α.