Ο ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ: ΡΩΣΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟΣ

Αντιπερισπασμό στις αγγλοαμερικανικές παρεμβάσεις στο Κυπριακό επιχειρεί η Μόσχα, σε ανώτατο μάλιστα επίπεδο, στέλλοντας στην Λευκωσία τον ανώτατο κρατικό ηγέτη της. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ θα επισκεφθεί την Κύπρο τον ερχόμενο Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Ο Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι ο κ. Μεντβέντεφ απέστειλε απαντητική επιστολή στον Πρόεδρο Χριστόφια, σε απάντηση της επιστολής που ο Πρόεδρος Χριστόφιας τού είχε αποστείλει τον περασμένο Ιανουάριο, με αφορμή τις τουρκικές προτάσεις. Στην επιστολή του ο Ρώσος Πρόεδρος εκφράζει την εκτίμηση της Ρωσίας για τη στάση του Προέδρου Χριστόφια στις συνομιλίες, η οποία αποσκοπεί στην επίτευξη συνολικής λύσης, που να είναι σύμφωνη με τις πρόνοιες των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Στην επιστολή, επαναλαμβάνεται η υποστήριξη της Ρωσίας στη θέση ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να εξευρεθεί μόνο από τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους, και πως οι οποιεσδήποτε προσπάθειες να επιβληθούν έτοιμες συνταγές για λύση, περιλαμβανομένου του τεχνητού διαπραγματευτικού πλαισίου και της άσκησης εξωτερικών πιέσεων πάνω στις δύο κοινότητες, είναι αντιπαραγωγικές.

Ο Πρόεδρος Μεντβέντεφ επιβεβαιώνει τη στάση αρχής που τηρεί η Ρωσία όσον αφορά στο Κυπριακό, όπως αυτή έχει επανειλημμένα εκφραστεί σε διάφορα επίπεδα και στις επαφές με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και, επίσης, την πρόθεση της Ρωσίας να παράσχει πρόσθετη βοήθεια για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος, για την επιτυχία των απευθείας δικοινοτικών διαπραγματεύσεων. Ο Ρώσος Πρόεδρος θεωρεί συμβολικό το γεγονός ότι η επίσκεψη θα λάβει χώρα κατά την 50ή επέτειο της εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και της τότε Σοβιετικής Ένωσης, εξέλιξη η οποία θα συμβάλει περαιτέρω στην προώθηση της ρωσοκυπριακής συνεργασίας και στη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας.

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ είχε χθες ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ενόψει της σημερινής έναρξης του γ’ γύρου των εντατικών συνομιλιών. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες θα έχουν αρχικά μια κατ’ ιδίαν συνάντηση και ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας επιθυμεί να επικεντρωθεί η συζήτηση στο κεφάλαιο της Οικονομίας. Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει ακόμη ένας γύρος εντατικών συνομιλιών, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθούν τέσσερις συναντήσεις και «έτσι, θα υπάρχει αρκετή κινητικότητα». Κληθείς να αναφέρει εάν παραμένει αισιόδοξος, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι η θέση του δεν έχει αλλάξει, επισημαίνοντας ότι το Κυπριακό είναι ένα δύσκολο πρόβλημα και ότι, εάν δεν ήταν δύσκολο, θα είχε ήδη επιλυθεί.
Ερωτηθείς, εάν ανησυχεί για την ύπαρξη καθυστερήσεων στη διαδικασία, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι τα ΗΕ δεν θα επιθυμούσαν να υπάρχουν καθυστερήσεις. Αυτό, όμως, είναι αναπόφευκτο να γίνει, επεσήμανε, καθώς θα υπάρξει καθυστέρηση, λόγω των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα.

Ερωτηθείς, επίσης, ποια θα είναι η επόμενη ημέρα, εάν ο Ντ. Έρογλου είναι ο νικητής των ψευδοεκλογών, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι τα ΗΕ δεν επιθυμούν να προβούν σε οποιοδήποτε σχόλιο για το θέμα, αλλά εξέφρασε τη θέση ότι, εάν νικητής αναδειχθεί και πάλι ο Μ.Α. Ταλάτ, τότε θα υπάρξει συνέχεια στη διαδικασία, ενώ ανέφερε ότι δεν γνωρίζει πώς θα προσεγγίσει το θέμα ο κ. Έρογλου.

(πηγή: ''Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ'', 24.02.2010)

Add comment


Security code
Refresh

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Κυπριακό Ο ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ: ΡΩΣΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟΣ