25.02.2010-Ξεκίνησε στη Λευκωσία ο γ’ γύρος των εντατικών διαπραγματεύσεων

Ξεκίνησε χθες ο γ’ γύρος των εντατικών διαπραγματεύσεων, με τους δύο ηγέτες να προβαίνουν σε γενική ανασκόπηση των συνομιλιών, ενώ ξεκίνησαν τη συζήτηση του κεφαλαίου της Οικονομίας. Ωστόσο, η συνάντηση έγινε μέσα σε βαρύ κλίμα, λόγω του ζητήματος των εγγυήσεων. Οι δύο ηγέτες προέβησαν, επίσης, σε μια συνολική ανασκόπηση της πορείας των συνομιλιών, ενώ αντάλλαξαν απόψεις και γύρω από τρέχοντα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, τα οποία, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «θα μπορούσε να θέσει η μία ή η άλλη πλευρά».

Ωστόσο, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στα κατεχόμενα ο Μ.Α. Ταλάτ, η συνάντηση έγινε μέσα σε αρνητικό κλίμα, λόγω της απόφασης της Βουλής των Αντιπροσώπων για το θέμα των εγγυήσεων, γεγονός που ενόχλησε την τ/κ πλευρά, και το οποίο συζητήθηκε από τους δύο ηγέτες.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα γι' αυτό το θέμα. Ό,τι έγινε, έγινε. Ήταν κακό. Ήταν λάθος. Το κλίμα χάλασε. Η θετική ατμόσφαιρα μεταξύ μας, σε όποιο επίπεδο και αν ήταν, χάλασε. Γι’ αυτό δεν ήταν ένα καλό πράγμα», ήταν η δήλωση του κ. Ταλάτ, προσθέτοντας ότι η λεγόμενη βουλή έδωσε «την απαραίτητη απάντηση».
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ήγειρε τη δυσφορία της τ/κ πλευράς για την έκδοση του ψηφίσματος από τη Βουλή, αναφορικά με το θέμα των εγγυήσεων. Ένα ζήτημα «υπερβολικής ευαισθησίας» για την τ/κ κοινότητα, όπως το χαρακτήρισε σύσσωμη η τ/κ ηγεσία, η οποία καταδίκασε το ψήφισμα της Βουλής ως «προσπάθεια υπονόμευσης των συνομιλιών». Μάλιστα, η ψευδοβουλή προέβη σε «αντίπραξη», εκδίδοντας χθες βράδυ δήλωση για το «αναπόφευκτο των εγγυήσεων», σε μια ενδεχόμενη λύση στο Κυπριακό.


Σε δηλώσεις μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι άρχισε η συζήτηση για το θέμα της Οικονομίας, με την ανταλλαγή κάποιων πρώτων απόψεων, ενώ, όπως είπε, την ερχόμενη Παρασκευή θα συναντηθούν εκ νέου οι δύο ομάδες, για «να συνεχίσουν την εργασία απ' εκεί που έμειναν σήμερα».
Όπως εκτιμάται, η ανασκόπηση του συνόλου φάσματος των διαπραγματεύσεων στοχεύει στην προλείανση του εδάφους για τη συζήτηση και των υπολοίπων κεφαλαίων του γ’ γύρου των διαπραγματεύσεων -προβλέπεται, στις υπόλοιπες έως τις ψευδοεκλογές συναντήσεις, να συζητηθούν το κεφάλαιο των Ευρωπαϊκών Θεμάτων και το Περιουσιακό-, καθώς και στη διαμόρφωση μιας σαφούς εικόνας ως προς το πού και πώς βαδίζουν εφεξής οι συνομιλίες.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ερωτηθείς κατά πόσο συζητήθηκε εκ νέου και το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, που έχει προκαλέσει έντονες διαφωνίες στο εσωτερικό μέτωπο, απέφυγε να απαντήσει, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα θέμα που εγείρεται προς δημιουργία συζητήσεων, οι οποίες, όπως εξήγησε, «δημιουργούν επιπρόσθετα θέματα για εσωτερική κατανάλωση και για τριβές μεταξύ των κομμάτων».
Η τοποθέτηση του Δ. Χριστόφια προφανώς εντάσσεται στην προσπάθεια διαμόρφωσης κλίματος ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο, ενώ δεν είναι άσχετη με τις πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο της συγκυβέρνησης, με την απόφαση του ΔΗ.ΚΟ. για παραμονή στο κυβερνητικό σχήμα. Κι αυτό, γιατί, δεν θα ήθελε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ανοίξει ένα θέμα που τραυμάτισε καίρια τις σχέσεις στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης, δίνοντας, ταυτόχρονα, αφορμή στους διαφωνούντες για συνέχιση της συνεργασίας στο Δημοκρατικό Κόμμα, να «διεμβολίσουν» την προχθεσινή απόφαση της Κ.Ε.
Ο Πρόεδρος ανέφερε, ακόμα, ότι, πέραν των προγραμματισμένων για συζήτηση θεμάτων, θα γίνει διαβούλευση επί οιασδήποτε πτυχής είναι δυνατόν να συζητηθεί στις συναντήσεις, χρόνου επιτρέποντος.


Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Ειδικός Σύμβουλος για το Κυπριακό του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν το
κεφάλαιο της Οικονομίας, ενώ, μαζί και με τους συμβούλους τους, Ιακώβου και Ναμί, είχαν μια χωριστή συνάντηση, στην οποία συζήτησαν ευρύτερα όλο το φάσμα των διαπραγματεύσεων.
Σημείωσε, επίσης, ότι οι εκπρόσωποι μαζί με τους τεχνικούς συμβούλους θα συναντηθούν ξανά για συνέχιση της συζήτησης πάνω στο θέμα της Οικονομίας.
Ερωτηθείς, αν συζητήθηκε και το θέμα της εκτελεστικής εξουσίας, ο κ. Ντάουνερ διευκρίνισε πως συζητήθηκαν όλες οι πτυχές των διαπραγματεύσεων, ενώ, επανερχόμενος στο θέμα της Οικονομίας, όπου έχουν ήδη σημειωθεί αρκετές συγκλίσεις, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί την ερχόμενη Παρασκευή το απόγευμα. «Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός θεμάτων να συζητήσουν, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός πτυχών της οικονομίας και χρειάζεται να τα συζητήσουν, κάτι που προφανώς είναι χρονοβόρο», είπε.
Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα που θα συζητηθεί στην επόμενη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαρτίου, ο κ. Ντάουνερ είπε πως γι’ αυτό θα υπάρξει ενημέρωση σε κατοπινό στάδιο.


Πολύπλευρη ήταν η διαπραγμάτευση που έγινε χθες, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Μ.Α.Ταλάτ, καθώς, εκτός από τα θέματα της Οικονομίας, συζητήθηκαν και οι άλλες πτυχές της διαπραγμάτευσης.
Η συνέχιση των θεμάτων της Οικονομίας θα γίνει την Παρασκευή από τους συμβούλους, ανέφερε ο κ. Ταλάτ.
Ερωτηθείς εάν συζητήθηκε το θέμα της απόφασης της Βουλής για το θέμα των εγγυήσεων, ο Τ/κ ηγέτης απάντησε ότι το συζήτησαν, λέγοντας ότι η λεγόμενη βουλή έδωσε «τη δέουσα απάντηση», ενώ αναφορικά με την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας ήξερε ότι θα λαμβανόταν μια απόφαση, αλλά δεν ήξερε το περιεχόμενό της. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι η πρόταση της τ/κ πλευράς για τέσσερις επιπλέον συναντήσεις, δεν έχει γίνει αποδεκτή ακόμη από την ε/κ πλευρά.

(πηγή: ''ΣΗΜΕΡΙΝΗ'', 25.02.2010)

Add comment


Security code
Refresh

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Κυπριακό 25.02.2010-Ξεκίνησε στη Λευκωσία ο γ’ γύρος των εντατικών διαπραγματεύσεων