7-3-2010/Σαρκοζί: Η Γαλλία θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για να βγει Ελλάδα από την κρίση

O πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδο επανέλαβε ότι ” η οικονομική κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά τον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκή Ένωσης “, προσθέτοντας ότι “η Γαλλία στηρίζει έμπρακτα και με τρόπο συστηματικό το ευρώ και αυτό είναι που θέλουμε κι εμείς”. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στον Γάλλο πρόεδρο τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, τα οποία όπως είπε “ήταν επιπλέον από όσα ζήτησε η ΕΕ” και ζήτησε η κρίση να συμβάλλει στη δημιουργία μιας “ισχυρής Ευρώπης.” Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως “εμείς θέλουμε ευρωπαϊκή λύση” και σχολίασε ότι μέχρι προχθές μία τέτοια λύση “ήταν μία θεωρητική συζήτηση” εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την δυσαρέσκειά του προς την γερμανική πλευρά.  Με τον Νικολά Σαρκοζί ο πρωθυπουργός συζήτησε για «πιο συγκεκριμένους τρόπους αν υπάρξει ανάγκη για δανειοδότηση της χώρας μας». Όπως και ο Γάλλος πρόεδρος, ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης. “Θα πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη” είπε παρατηρώντας πως “σε άλλες περιπτώσεις υπάρχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο”. “Η ΕΕ δεν έχει δημιουργήσει τέτοιους μηχανισμούς” παρατήρησε στηρίζοντας την άποψη ότι ” θα πρέπει να δημιουργηθούν” . Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για άριστες σχέσεις με τον Γάλλο πρόεδρο,  τον “Νικολά” και τον ευχαρίστησε για τη στήριξη της Γαλλίας, η οποία “είναι σταθερός φίλος και έχει στρατηγική σχέση με την Ελλάδα”.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι είχε μία συζήτηση σε βάθος με τον Γιώργο Παπανδρέου, χαιρετίζοντας το κουράγιο του πρωθυπουργού στη λήψη αποφασιστικών μέτρων. «Η Ελλάδα δρα με αποφασιστικότητα και σταθερότητα και ως εκ τούτου μπορεί να υπολογίζει στην πλήρη υποστήριξη της Γαλλίας» υπογράμμισε. Ο Νικολά Σαρκοζί αναφέρθηκε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 11ης Φεβρουαρίου, λέγοντας ότι είχε ζητηθεί πρώτον από την Ελλάδα να κάνει τα πάντα για να διατηρήσει το φιλόδοξο στόχο της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4% με τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων. «Και αυτό ακριβώς έπραξε, έπραξε αυτό που της ζήτησε η Ευρώπη» δήλωσε. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι κατά δεύτερον ζητήθηκε από όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης να λάβουν συντονισμένα και αποφασιστικά μέτρα εάν αποδεικνύονταν απαραίτητα. «Η ελληνική κυβέρνηση έλαβε τα μέτρα που αναμέναμε, τα κράτη της ευρωζώνης οφείλουν να σταθούν δίπλα και να λάβουν τα δικά τους μέτρα. Η Γαλλία σε στενή σχέση με τους εταίρους της θα πράξει το απαραίτητο» τόνισε.

Ο Νικολά Σαρκοζί επισήμανε ότι σήμερα η Ελλάδα δεν έχει ιδιαίτερη ανάγκη έκτακτης χρηματοδότησης, γεγονός που όπως είπε του επιβεβαίωσε στη μεταξύ τους συζήτηση ο Γ.Παπανδρέου. «Η Ελλάδα μπόρεσε να βρει την αξιοοπιστία της με τις δικές της δυνάμεις» είπε και συμπλήρωσε πως «εάν ήταν απαραίτητο τα κράτη της ευρωζώνης θα κάλυπταν τις δεσμεύσεις τους, δεν υπάρχει αμφιβολία». «Το ευρώ είναι το κοινό μας νόμισμα και αυτό συνεπάγεται την αλληλεγγύη της ευρωζώνης» ανέφερε πολλές φορές ο Γάλλος πρόεδρος. «Σε αυτή την υπόθεση προφανώς διακυβεύεται το μελλον της Ελλάδας, όμως είναι εξίσου και το μέλλον της Ευρώπς που διακυβεύεται. Οι Ευρωπαίοι από κοινού δόμησαν ένα κοινό νόμισμα, όλοι πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι, είναι μία πολιτική δέσμευση, ηθική υποχρέωση, αλλά και οικονομική πραγματικότητα» ανέφερε. «Η ευρωζώνη θα πρέπει πάντοτε να βρίσκεται δίπλα σε μία χώρα που πλήττεται από την κερδοσκοπία, σήμερα είναι η Ελλάδα, αύριο κάποια άλλη χώρα. Αν στην πρώτη κρίση δεν λειτουργούσαμε έτσι, τι μήνυμα θα στέλναμε» ανέφερε ο Σαρκοζί σημειώνοντας ότι την ίδια θέση μοιράζονται οι επικεφαλής ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Και υπογράμμισε πως η Ελλάδα, η Γαλλία και η Γερμανία θα λάβουν μία συντονισμένη και κατόπιν διαβούλευσης δράση για να καταπολεμήσουν την κερδοσκοπία. «Η Γαλλία θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για να βγει Ελλάδα και η Ευρώπη από την κρίση πιο ενωμένη» σημείωσε.
πηγή: politicsnews.gr

Add comment


Security code
Refresh

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ευρωπαικά Θέματα 7-3-2010/Σαρκοζί: Η Γαλλία θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για να βγει Ελλάδα από την κρίση