09.03.2010-ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΟΜΠΑΜΑ

Την απόλυτη ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε χθες με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, δηλώνοντας ότι βρήκε κατανόηση στις προτάσεις για την από κοινού αντιμετώπιση των κερδοσκόπων, και εξασφαλίζοντας την κατάργηση της θεώρησης διαβατηρίου (βίζα) για τους Έλληνες πολίτες που επισκέπτονται τις ΗΠΑ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε την κατάργηση της βίζας «ψήφο εμπιστοσύνης» για την Ελλάδα και σημείωσε πως η κυβέρνησή του θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και θα συνεργαστεί στενά σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, κάτι που αδιάλειπτα θέτει η αμερικανική πλευρά. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αμερικανό πρόεδρο για την κοινή πρωτοβουλία του ιδίου και άλλων Ευρωπαίων ηγετών προς αντιμετώπιση των διεθνών κερδοσκόπων και την αποκατάσταση του κύρους της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές. Ζήτησε από την Αμερική να συνδράμει σε μια κοινή κατεύθυνση με τις ευρωπαϊκές χώρες στην επόμενη σύνοδο κορυφής του G 20Ν και διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «κάθε φωνή υποστήριξης θετική».

Ο Γιώργος Παπανδρέου συζήτησε με τον Ομπάμα την πρωτοβουλία της Ελλάδας για ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2014, εξέλιξη που χαρακτήρισε σταθεροποιητική για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, εξέλιξη που θα βοηθήσει στην επίλυση συγκεκριμένων διμερών προβλημάτων. Αυτό μεταφράζεται σε πιθανή εύκαμπτη στάση της Ελλάδας, που προτίθεται να επιτρέψει την ένταξη των Σκοπίων (FYROM) στο ΝΑΤΟ ως το τέλος του 2010, με το όνομα «ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ». Οι ΗΠΑ πιέζουν έντονα τις τελευταίες ημέρες την κυβέρνηση Γκρούεφσκι να το δεχθεί, επειγόμενες να κλείσει το εκνευριστικό για τους Αμερικανούς θέμα της ονομασίας.
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, ο Παπανδρέου ενημέρωσε τον Αμερικανό πρόεδρο για τις προθέσεις της Αθήνας, λέγοντας πως «…βούληση της ελληνικής πλευράς είναι να ξεκινήσει μια διαδικασία ομαλοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της επίλυσης διαφορών, όπως είναι η περίπτωση της υφαλοκρηπίδας» (μια διατύπωση που μεταφράζεται διασταλτικά: «Συζητούμε με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα, αλλά ενδεχομένως και για άλλα», όπως διακαώς επιδιώκει η Άγκυρα). Μια προσεκτική ανάγνωση της δήλωσης Παπανδρέου δεν αποκλείει λοιπόν στο μέλλον ολοκληρωτικό διάλογο με την Τουρκία, σε μια κακή εκδοχή του «συζητούμε για όλα», ώστε να αλλάξει το status στο Αιγαίο και να ανοίξει ο δρόμος για συνεκμετάλλευση πετρελαίων σε ανισομερή για την Ελλάδα αναλογία.

Να επισημανθεί μια σημαντική λεπτομέρεια: Η Ελλάδα είναι γνωστό πως παραδοσιακά, ανάμεσα στις ευρωπαικές χώρες,  διατηρούσε από τα υψηλότερα ποσοστά αντιαμερικανισμού. Τους τελευταίους μήνες, όμως, φαίνεται πως αυξάνεται η δυσαρέσκεια και η απογοήτευση των Ελλήνων πολιτών για την Ε.Ε., κυρίως λόγω της σκληρής στάσης των Γερμανών προς την Ελλάδα. Στην χώρα μας, για πρώτη φορά, διαμορφώνεται αντι-ευρωπαικό κλίμα,. Η επίσκεψη Παπανδρέου στις ΗΠΑ και η «κατανόηση Ομπάμα» στις ελληνικές οικονομικές δυσκολίες, ανεβάζει θετικά τις ΗΠΑ στην ελληνική κοινή γνώμη, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια. Πρόκειται για άλλη μια (επικοινωνιακού χαρακτήρα) επιδίωξη των ΗΠΑ, που δεν έχει προσεχθεί: Να μειωθεί σταδιακά ο φιλοευρωπαισμός στην Ελλάδα και να αυξηθεί ο φιλοαμερικανισμός, με ό,τι θετικό ή αρνητικό αυτό συνεπάγεται.

Συμπερασματικά, μπορούμε να καταλήξουμε στο ότι η συνάντηση Ομπάμα-Παπανδρέου, δεν θα περάσει στην Ιστορία για κάτι άκρως σημαντικό, πέραν της αμερικανικής φραστικής στήριξης. Μένει να δούμε στην πράξη τι θα προσφέρει από πλευράς της η Ελλάδα, σε δύο θέματα που ''καίνε'' τους Αμερικανούς: Στο μέτωπο "Σκόπια'' όσο και σε μια πιθανή (για την ώρα δεν συζητείται από την Αθήνα) ''ζωηρότερη'' ελληνική εμπλοκή στο Αφγανιστάν.

Add comment


Security code
Refresh

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - Διατλαντικές Σχέσεις 09.03.2010-ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΟΜΠΑΜΑ