02.04.2012: OI HΠΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ο επικεφαλής του Εθνικού Ιδρύματος Ενεργειακής Ασφάλειας της Ρωσίας υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να διαταράξουν την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης από τη Ρωσία. Ο Κονσταντίν Σιμόνοφ προειδοποιεί ότι το μόνο που έχει επιτύχει η Ουάσιγκτον, είναι να αυξήσει την εξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από μουσουλμανικές χώρες. Επίσης, εκφράζει αμφιβολίες για το ύψος των αποθεμάτων φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου. Ακολουθεί (από την ''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ'') η συνέντευξη Σιμόνοφ που δόθηκε στον Αθανάσιο Έλλις.

– Οι ΗΠΑ μιλούν για την ανάγκη διαφοροποίησης της παροχής ενέργειας προς την Ευρώπη.
– Ο κ. Μόρνινγκσταρ ισχυρίζεται ότι η διαφοροποίηση δεν έχει στόχο τη Ρωσία. Ομως, είναι ξεκάθαρο ότι στρέφεται κατά της Ρωσίας. Αυτή είναι η ωμή αλήθεια.

– Άρα, θεωρείτε τον ρόλο των ΗΠΑ παρενοχλητικό;
– Για μας είναι. Αλλωστε, δεν είναι πολύ περίεργο που οι ΗΠΑ έχουν έναν ειδικό απεσταλμένο για την ενέργεια στην Ευρασία, με το επιχείρημα ότι θέλουν να οικοδομήσουν την παγκόσμια αγορά αερίου, αλλά δεν έχουν απεσταλμένους για το θέμα σε άλλες περιοχές;

– Θέλουν οι ΗΠΑ να «περικυκλώσουν» τη Ρωσία;
– Δεν είναι θέμα περικύκλωσης. Το ζήτημα δεν είναι η υποχώρηση της επιρροής της Ρωσίας. Το λάθος των Ευρωπαίων ήταν ότι πριν από μερικά χρόνια θεώρησαν πως εάν απομακρυνθεί η Ρωσία από την Κεντρική Ασία, θα επεκταθεί ο ρόλος της Ευρώπης. Αλλά στην πράξη τι έγινε; Η επιρροή της Ρωσίας υποχωρεί. Δυστυχώς, αλλά υποχωρεί. Και τι γίνεται; Αυξάνεται ο ρόλος της Κίνας που είναι τώρα στο Τουρκμενιστάν, στο Καζαχστάν. Η Αμερική θέλει να κατασκευάσει ένα δίκτυο μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη που θα είναι υπό τον έλεγχό της. Αλλά, τελικά, δημιουργείται ένα πρόβλημα που δεν είναι δικό μας, είναι δικό σας. Διότι αν κοιτάξουμε πίσω θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχει μια μακρά ιστορία προβλημάτων με χώρες όχι μόνο όπως η Ουκρανία και η Λευκορωσία, αλλά και η Τουρκία, η Γεωργία, το Τουρκμενιστάν, που δεν είναι εύκολες περιπτώσεις.

– Κάποιοι θέτουν ζήτημα αξιοπιστίας.
– Η Ευρώπη περιγράφει τη Ρωσία ως αναξιόπιστο προμηθευτή ενέργειας, αλλά στην πράξη αναζητεί ακόμη πιο δύσκολους προμηθευτές όπως το Τουρκμενιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν, ίσως το Ιράκ, την Τουρκία. Και οφείλω να σημειώσω ότι όλες αυτές οι χώρες είναι μουσουλμανικές.

– Πώς επηρεάζονται οι ρωσικές ενεργειακές επενδύσεις;
– Για πολλά χρόνια η σχέση μας με την Ευρώπη ήταν εύκολη, με την έννοια ότι ήταν προβλέψιμη καθώς η μια πλευρά γνώριζε την ποσότητα που είχε ανάγκη, και η άλλη την ποσότητα που παρείχε. Και αυτό το σχήμα λειτουργούσε. Τώρα προωθούν αγωγούς όπως αυτός από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Γεωργίας και Τουρκίας. Η Γεωργία είναι σαν την 51η πολιτεία των ΗΠΑ. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε την κατασκευή αγωγών από διάφορα μέρη. Ομως, πρέπει να επενδύσουμε τώρα για να διασφαλίσουμε την παραγωγή και προμήθεια των σημαντικών ποσοτήτων ενέργειας που θα είναι αναγκαίες στα επόμενα δέκα χρόνια. Γι’ αυτό συζητούμε για σωρεία νέων σχεδίων τα οποία, όμως, είναι πολύ ακριβά και γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζουμε πόση ποσότητα επιθυμεί να καταναλώσει η Ευρώπη. Τώρα βλέπουμε προσπάθειες για αλλαγή στάσης. Είναι, φυσικά, δική σας απόφαση. Δεν μπορούμε να σας πούμε τι θα κάνετε.

– Πώς βλέπει η Ρωσία την προοπτική εξόρυξης αερίου στην Κύπρο;
– Ακόμη και αν υπάρξει αέριο στο Ισραήλ και την Κύπρο ή ακόμη και στην Κρήτη, όπως άκουσα ότι συζητείται, οι ποσότητες δεν επαρκούν για να τροφοδοτήσουν την Ευρώπη. Βλέπω ανθρώπους στην Ελλάδα και την Κύπρο εξαιρετικά αισιόδοξους, και το καταλαβαίνω, αλλά πήγα στην Κύπρο, έκανα επαφές, συνέλεξα πληροφορίες και συγκεκριμένα στοιχεία και μετά επέστρεψα στη Μόσχα και συζήτησα τα δεδομένα με εκπροσώπους επιχειρήσεων παραγωγής πετρελαίου και αερίου, για παράδειγμα με τον επικεφαλής της Lukoil, της δεύτερης μεγαλύτερης παραγωγού πετρελαίου στη Ρωσία, ο οποίος μου τόνισε ότι δεν βλέπει προοπτική. Και αυτό το λέει ο επικεφαλής μιας εταιρείας η οποία έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο την επέκτασή της στο εξωτερικό.

– Δεν θα εμπλακούν ρωσικές εταιρείες στην Κύπρο;
– Ρωσικές εταιρείες αναζητούν καλές ευκαιρίες στο εξωτερικό και, άρα, είναι πιθανό, αλλά δεν το βλέπω άμεσα. Οπως μου είπε ο επικεφαλής της Lukoil, ακόμη και σε περιοχές όπως το Ιράκ όπου υπάρχει ρίσκο, το κόστος παραγωγής είναι τόσο χαμηλό που προσφέρει μεγάλες δυνατότητες κέρδους, ενώ δεν υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με τα αποθέματα. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Ελπίζω να υπάρξει παραγωγή και στην Κύπρο, αλλά δεν νομίζω ότι αυτή θα μεταβάλει σημαντικά τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Είναι μικρές ποσότητες, που δεν επαρκούν ούτε για τη Νότια Ευρώπη. Νομίζω ότι είστε υπερβολικά αισιόδοξοι.

 

 

Add comment


Security code
Refresh

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - Διατλαντικές Σχέσεις 02.04.2012: OI HΠΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ