01.06.2012: ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Συνεχίζεται η καταστροφολογία, αβάσιμη ή τεκμηριωμένη, ως προς μια γρήγορη έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ. Εκ των βασικών διακινητών τέτοιων σεναρίων, με γερή πάντως επιχειρηματολογία, παραμένει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. Σε συνεντεύξεις του επιμένει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να αποτελέσει ''ξαφνικό θάνατο'' για την ελληνική οικονομία, σηματοδοτώντας την έξοδο από την ευρωζώνη.

''Αν είσαι σήμερα πρωθυπουργός μιας μικρής ευρωπαϊκής χώρας σαν την Ελλάδα, έχεις λίγες επιλογές. Για την ακρίβεια έχεις μόνο δύο επιλογές: Η μία είνα να συνεχίσεις να κάνεις ό,τι συνιστούν οι Γερμανοί και η δεύτερη είναι να εγκαταλείψεις το ευρώ'', δηλώνει ο Κρούγκμαν. Ο οποίος χαρακτηρίζει ανεύθυνη την μέχρι σήμερα ελληνική στάση, παραδέχεται όμως ότι το μείζον πρόβλημα είναι η απουσία ελληνικής νομισματικής κυριαρχίας, αφού η χώρα δεν μπορεί να τυπώσει νόμισμα.

Ο Κρούγκμαν δεν αποκλείει καθόλου να βρεθεί η Ελλάδα εκτός ευρώ, ίσως και σε τρεις εβδομάδες, αμέσως μετά τις εκλογές, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτος στις εκλογές ή εάν η ΕΚΤ πει ότι δεν συνεχίζει να δανείζει με ευρώ τις ελληνικές τράπεζες.

''Εάν ήμουν επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης θα ήμουν σε απόγνωση. Πιιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει και θα φύγει από το ευρώ. Δεν νομίζω ότι υπάρχει εναλλακτική. Πιστεύω όμως ότι όποιος και να πάρει την απόφαση, θα έχει δώσει τέρμα στην πολιτική του καριέρα. Οπότε βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που αυτό πρέπει να συμβεί, αλλά χωρίς να αφήσει κανείς τα αποτυπώματά του''.

Μιλώντας στον ''Independent'', o Κρούγκμαν δίνει dead line, εμμένοντας πάντως στην προοπτική της εξόδου: ''Θα με εξέπληττε αν η Ελλάδα συνέχιζε για άλλα δύο χρόνια χωρίς να φύγει από το ευρώ. Θα με εξέπληττε αν μπορούσε να συνεχίσει ακόμη και για ένα μόνο χρόνο. Το γεγονός που θα την υποχρεώσει σε έξοδο, θα είναι η στιγμή που η ΕΚΤ θα σταματήσει να δανείζει τις ελληνικές τράπεζες. Κανείς δεν θέλει να γίνει αυτό, αλλά σε κάποιο σημείο τα νούμερα θα το καταστήσουν αναπόφευκτο''.

Add comment


Security code
Refresh

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ευρωπαικά Θέματα 01.06.2012: ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ