01.07.2010: XΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ FYROM

''Το ΝΑΤΟ δεν χρειάζεται την FYROM, ενώ οι  ΗΠΑ πρέπει να παραιτηθούν από την διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τις χώρες των Βαλκανίων". Αυτό συνέστησε στον Αμερικανό πρόεδρο Οbama, ο Τed Carpenter, αντιπρόεδρος Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυντικών Μελετών του, μεγάλης επιρροής, CATO Institute (έδρα: Ουάσιγκτον),  στο πλαίσιο ομιλίας του με θέμα "Oι εντάσεις στα Βαλκάνια και το μέλλον του ΝΑΤΟ". Κατά τον Carpenter, η κατάσταση στην FYROM είναι πολύ χειρότερη εκείνης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Η αλβανική μειονότητα αποτελεί κορυφαίο πρόβλημα στην FΥROM.

Αναλύοντας τις επιχειρήσεις της Αστυνομίας της FYROM, η οποία κατά τους τελευταίους μήνες ανακάλυψε μεγάλες ποσότητες όπλων, ο Carpenter είπε ότι αυτή είναι μόνον μια μικρή ποσότητα όπλων που εισέρχεται στο κράτος, με στόχο μια νέα αποσταθεροποίησή του. Εάν η FYROM καταστεί κάποτε μέλος του ΝΑΤΟ, ισχυρίζεται ο ίδιος, το επικίνδυνο αυτό εθνοτικό-αποσχιστικό πρόβλημα θα καταστεί άμεση απειλή για τη Συμμαχία. Εξάλλου, κατά τον Τed Carpenter, οι ΗΠΑ, και δίχως να προστεθεί στη λίστα τους αυτό το πρόβλημα, αντιμετωπίζουν ήδη αρκετά προβλήματα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Ο Carpenter εκτιμά επίσης ότι οι ΗΠΑ πρέπει να επανεξετάσουν την πολιτική τους έναντι της FYROM, διότι η ηγεσία στα Σκόπια προκαλεί συνεχώς την Αθήνα και εφαρμόζει ατζέντα που δεν συμφωνεί διόλου με την εικόνα που η επίσημη Ουάσιγκτον προσπαθεί να προβάλει την μικρή αυτή χώρα.

Η οικονομική και κοινωνική κρίση που μαστίζει τα τελευταία χρόνια τα Σκόπια, δεν αποκλείεται να οδηγήσει τη χώρα  στην οριστική της διάσπαση, σε ενδεχόμενη ένοπλη εξέγερση του αλβανικού στοιχείου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 33,5% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ δεν αποκλείεται το πραγματικό ποσοστό να είναι πολύ μεγαλύτερο. Επίσημες εκθέσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Αδιαλλαξίας (ECRI) όσο και του State Department καταγράφουν με τα πλέον μελανά χρώματα την επιδεινούμενη κατάσταση στο τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το ECRI αναδεικνύει τη βαθιά εθνοτική διαίρεση μεταξύ της σλαβομακεδονικής πλειοψηφίας και των λοιπών μειονοτήτων, ενώ στην έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι η FYROM αποτελεί "πηγή, κέντρο διακίνησης και χώρα προορισμού για το trafficking γυναικών και παιδιών, ειδικότερα με σκοπό την πορνεία και την καταναγκαστική εργασία", υποβαθμίζοντάς την στο Επίπεδο 2, στη κατηγορία των κρατών δηλαδή που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το οργανωμένο έγκλημα.

Τη περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε μάλιστα μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μπροστά από το κυβερνητικό μέγαρο, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την αυταρχική κυβέρνηση Gruevski για αναποτελεσματική οικονομική πολιτική, για δημοκρατικό έλλειμμα, για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα και για φίμωση της ελευθερίας του Τύπου. Αξίζει να αναφερθεί τέλος, ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του βουλγαρικού υπουργείου Διασποράς, από τους 9.309 Βούλγαρους που ζουν στο εξωτερικό και ζήτησαν εντός του α΄εξαμήνου 2010 να λάβουν βουλγαρική υπηκοότητα και διαβατήριο, οι 7201 είναι πολίτες της FYROM, αριθμός τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο σχετικών αιτήσεων που υποβλήθηκαν κατά το ίδιο διάστημα πέρυσι

ΠΗΓΗ: STRATEGY- GEOPOLITICS

 

Add comment


Security code
Refresh

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Βαλκάνια 01.07.2010: XΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ FYROM