03.09.2012: ΜΕ ΓΡΗΓΟΡΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΚΥΠΡΟΣ & ΙΣΡΑΗΛ

Προχωρά η συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ για το φυσικό αέριο, ανοίγει ίσως ο δρόμος και για ενεργέστερη εμπλοκή της Ελλάδος. Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι προχωρεί η συνεργασία, σε τριμερή πλέον βάση. Βεβαίως, οι εξελίξεις θα καθοριστούν και από το πόση βούληση θα δείξει η Αθήνα και η εκεί κυβερνητική τριμερής. Σε αυτή τη βάση, το Ισραήλ επιθυμεί την δρομολόγηση συνεργασίας, μέσα από κοινές ομάδες εργασίας, σε πρώτη φάση για τα ζητήματα των κοινών υποδομών.


Τιις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει δραστικά λοιπόν η συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ, μετά την αναμενόμενη έγκριση αιτήματος συμμετοχής της εταιρείας Delek σε ένα ποσοστό 30% στα δικαιώματα της Noble στο οικόπεδο 12. Στη Λευκωσία λένε πως, από τη στιγμή που το αίτημα θα είναι θετικό, δημιουργείται μια σημαντική συνέργεια σε ό,τι αφορά τη συνεργασία και την αξιοποίηση μέσω Κύπρου των κοιτασμάτων που είναι στην ΑΟΖ του Ισραήλ. Στο Τελ Αβίβ χάνει έδαφος η ιδέα για δημιουργία τερματικού εντός του Ισραήλ, άρα ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία ενός κοινού τερματικού Κύπρου - Ισραήλ, πιθανότατα κάπου ανάμεσα σε Λάρνακα και Λεμεσσό.

Η Κύπρος έχει ήδη καταθέσει προτάσεις προς την Ε.Ε. για συγχρηματοδότηση μελετών και υποδομών που αφορούν τη διασύνδεση με καλώδια, αλλά και τη διαμόρφωση διαδρόμου ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο, από την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.


Αναμένεται ότι μέχρι τα μέσα του 2013 η Noble θα αξιολογήσει και τη νέα γεώτρηση. Το 2013 είναι κομβικό έτος, γιατί θα ολοκληρωθούν και οι διαπραγματεύσεις που αφορούν τον β’ γύρο αδειοδότησης.

Στη Λευκωσία οι μελέτες για τα επόμενα βήματα είναι έτοιμες, ενώ επεξεργάζονται και τα οικονομικά δεδομένα των αιτήσεων για τις νέες αδειοδοτήσεις. Στις επόμενες εβδομάδες, η σχετική συμβουλευτική επιτροπή θα ετοιμάσει την εισήγησή της προς το κυπριακό Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να αποφασιστεί με ποιες εταιρείες και για ποια οικόπεδα θα ξεκινήσουν οι τελικές διαπραγματεύσεις.

Μένει να διαπιστωθούν οι πραγματικές προθέσεις της Αθήνας και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προσωπικά, αφού προσωπική του δέσμευση ήταν η προώθηση της υπόθεσης της ελληνικής ΑΟΖ και όχιι μόνο.

Add comment


Security code
Refresh

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ενέργεια 03.09.2012: ΜΕ ΓΡΗΓΟΡΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΚΥΠΡΟΣ & ΙΣΡΑΗΛ