02.11.2012: ENAΣ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ''ΦΙΛΟΣ'' ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ & ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Σε ''πλασιέ'' ενεργειακών λύσεων που, εντελώς τυχαία, εξυπηρετούν τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας σε βάρος των ελληνικών και κυπριακών - και μάλιστα χωρίς επαρκή τεχνικοοικονομική τεκμηρίωση - εμφανίστηκε  με δηλώσεις  του ο γνωστότατος στην Ελλάδα Αμερικανός πρώην βοηθός υπουργός εξωτερικών  Matthew Bryza,  που ασχολείται επαγγελματικά με ενεργειακά θέματα στην περιοχή. Ο Bryza, μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε το περιοδικό ''Turkish Policy Quarterly'' στην Κωνσταντινούπολη, χαρακτήρισε οικονομικά ασύμφορη τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Ελλάδα μέσω της Κρήτης. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον Bryza, η μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Ευρώπη φαίνεται λογική από οικονομικής άποψης, ωστόσο, - προσθέτει - δεδομένης της έντασης που επικρατεί στις σχέσεις της Τουρκίας τόσο με την Κύπρο όσο και με το Ισραήλ, σχετική συμφωνία είναι μάλλον απίθανη.

Για να φθάσει στο ...μέλι: Η Τουρκία - κατέληξε- θα μπορούσε να κατασκευάσει εναλλακτικά έναν αγωγό στην «ΤΔΒΚ» και στη συνέχεια να διοχετεύσει αέριο στο έδαφός της! Eξάλλου, δημοσίευμα της τουρκικής ''Zaman'' αναφέρει επίσης ότι ο Bryza υποστήριξε ότι δεδομένης της ρευστής κατάστασης στην περιοχή η συνεργασία Τουρκίας και Κουρδιστάν του Ιράκ επί ενεργειακών θεμάτων δεν φαίνεται να έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας.
 
Γιατί όμως τα λέει όλα αυτά; Ας δούμε μερικά βιογραφικά -επαγγελματικά στοιχεία για τον Βryza, όταν είχε ρόλο στην αποδυνάμωση της ενεργειακής σχέσης Ευρώπης -Ρωσίας και στην προώθηση του φυσικού αερίου του Αζερμπαιτζάν.

Την ίδια δράση είχε και σε σχέση με την Ελλάδα, μάλιστα ήταν ό πρώτος που στις 29 Ιουνίου 2007, ρίχνει την προειδοποιητική βολή, με δηλώσεις του στο ''ΒΗΜΑ'': μην προχωράτε με τον αγωγό Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη.

Με την ανακοίνωση της ελληνορωσικής συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού ''Southstream'' τον Ιούλιο του 2007, ο Bryza ''τα πήρε'' άσχημα. Από τις ημέρες που προηγήθηκαν της συμφωνίας του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, όταν η αμερικανική διπλωματία συνελήφθη για πρώτη φορά  να κοιμάται, όπως γράφτηκε τότε,  ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν έβλεπε με καλό μάτι την ελληνορωσική προσέγγιση. Ωστόσο, η ανακοίνωση του ''Southstream'' τον εκνεύρισε- κάτι που φαίνεται  και στο τηλεγράφημα που απέστειλε στον τότε Έλληνα πρέσβη στην Ουάσινγκτον κ. Αλέξανδρο Μάλια. ''Πρόκειται για μια ολέθρια ενέργεια του πρωθυπουργού Καραμανλή. Δεν συνεργαζόμαστε στα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας; Αν ναι, τότε δεν έπρεπε τουλάχιστον να μας είχατε στείλει μια προειδοποίηση''; σημειώνει ο Bryza σε ένα από τα χιλιάδες διαβαθμισμένα έγγραφα των ΗΠΑ που διέρρευσε ο ιστότοπος ''Wikileaks''.

Τον Μάιο του 2010, ο Λευκός Οίκος τον διόρισε ως Πρέσβης ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν. Τον Ιανουάριο του 2012 o Βryza άφησε τη θέση και το Υπ. Εξωτερικών, αφού ήδη είχαν εκδηλωθεί έντονες αντιδράσεις για την πολιτική του από το αμερικανοαρμενικό λόμπυ...

 

ΠΗΓΗ: ''OnAlert''

Add comment


Security code
Refresh

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ενέργεια 02.11.2012: ENAΣ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ''ΦΙΛΟΣ'' ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ & ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ