05.12.2012: ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΛΕΝΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ''ΑΓΝΟΟΥΣΑΜΕ''

Όταν επί τριετία επιμέναμε στο να δοθεί επιτέλους προτεραιότητα στον ορυκτό πλούτο της χώρας και στα θαλάσσια κοιτάμστα πετρελαίου και φυσικού αερίου, χαρακτηριζόμασταν γραφικοί και ονειροπόλοι. Κι εμείς και όλοι όσοι, εδώ και δεκαετίες, μιλούσαν για την αξιοποίηση αυτού του μοναδικού πλούτου. Έπρεπε να έρθει το παράδειγμα της Κύπρου και τώρα η έκθεση της ''Deutsche Bank'' που υπολογίζει την αξία κάποιων κοιτασμάτων σε 427 δισεκατομμύρια ευρώ, για να αρχίζει να κινείται δειλά δειλά κάτι. Προσοχή: Το ποσό αυτό αφορά μόνο στα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αέριου νοτίως της Κρήτης!

 

 

Σύμφωνα με την γερμανική έκθεση, το καθαρό όφελος για το ελληνικό κράτος, μόνο από αυτό το κοίτασμα θα μπορούσε να είναι 214 δισ. ευρώ και αυτό σημαίνει πως θα μπορούσε άνετα να λυθεί το πρόβλημα του χρέους της χώρας!

Το ποσό αυτό, σύμφωνα με την έκθεση της ''Deutsche Bank'' προκύπτει με δεδομένο ότι ως γενικός κανόνας το 25% των εσόδων προορίζεται για το κόστος εξόρυξης και διάθεσης και άλλο 25% είναι το περιθώριο κέρδους των εταιρειών που θα αναλάβουν το έργο, επομένως περίπου ένα 50% μένει στο ελληνικό κράτος.

Η ανάλυση τν Γερμανών σημειώνει ότι για να προχωρήσει η εκμετάλλευση, θα πρέπει να θεσπιστεί επιτέλους ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο. Εμείς θυμίζουμε πως μέσω των μνημονίων έχει εκχωρηθεί δικαίωμα κατάσχεσης σε περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, αν δεν πληρώνονται τα προβλεπόμενα στους πιστωτές μας.

Η ιστοσελίδα του ''Capital.gr'' επισημαίνει, σωστά, πως το ποσό αυτό από το συγκεκριμένο κοίτασμα αντιστοιχεί στο 107% του ΑΕΠ και αναμένεται να αρχίσει να εισρέει την κρίσιμη χρονικά στιγμή που έχει τεθεί ο στόχος για την μείωση του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ προς τα επίπεδα του 120%, δηλαδή περί το 2020.

Add comment


Security code
Refresh

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ενέργεια 05.12.2012: ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΛΕΝΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ''ΑΓΝΟΟΥΣΑΜΕ''