12.11.2012: ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. - Σ.Ε.ΕΘ.Α - Ι.ΔΙ.Σ. ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤ. ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΑΜΥΝΑ

Πραγματοποπιήθηκε στην Αθήνα (Πολεμικό Μουσείο) στις 12 Νοεμβρίου συνέδριο για την εξωτερική πολιτική και της άμυνα της χώρας, εν μέσω της βαθιάς, οικονομικής και όχι μόνον, κρίσης, με συνδιοργανωτές τον Σ.Ε.ΕΘ.Α. (Σύνδεσμος Επιτελών Εθνικής Άμυνας), το ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. και το Ι.ΔΙ.Σ. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες οι απόψεις που κατατέθηκαν, από τον αντιπτέραρχο ε.α. Ευάγγελο Γεωργούση, τον συντονιστή του Κέντρου Ρωσίας, Ευρασίας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Ι.ΔΙ.Σ. Κωνσταντίνο Φίλη, καθώς και τον πρόεδρο του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. ιστορικό και αμυντικό αναλυτή Σταύρο Καρκαλέτση.

 

 

O πρώτος ομιλητής Κωνσταντίνος Φίλης, από το Ι.ΔΙ.Σ. του Παντείου, εξήγησε τεκμηριωμένα πως η οικονομική κρίση που βιώνουμε, χτυπά την συνοχή της ελληνικής κοινωνίας, διαλύοντας την ψυχολογία της. Είπε πως πρέπει να αναζητηθεί ο τρόπος μιας συντεταγμένης εξόδου από αυτή την κατάσταση, ώστε να δοθεί η προοπτική στον τόπο μας. ''Αυτό που με ανησυχεί ιδιαίτερα, είναι η εντεινόμενη πόλωση που πηγάζει από τα άκρα'', τόνισε ο Κωνσταντίνος Φίλης, εκφράζοντας φόβους για διχασμό που μπορεί να αποβεί επικίνδυνος για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Σε ότι αφορά τους εξωγενείς παράγοντες και δυνάμεις, υποστήριξε πως οι ΗΠΑ δείχνουν να κατανοούν καλύτερα την ελληνική κρίση και στηρίζουν αναλόγως, αφήνοντας αιχμές για το Βερολίνο και την πολιτική Μέρκελ έναντι της χώρας μας: ''Οι ΗΠΑ είναι πιό κοντά στην Ελλάδα, στην κρίση που αντιμετωπίζει, κι αυτό όχι επειδή μας αγάπησαν περισσότερο -στις διεθνείς σχέσεις υπάρχουν μόνο συμφέροντα- αλλά διότι αντιλαμβάνονται πόσο επιζήμια θα ήταν μια μαύρη τρύπα στο νοτιοανανατολικό άκρο της Ευρώπης'', κατέληξε ο Κωνσταντίνος Φίλης.

Ο πρόεδρος του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. Σταύρος Καρκαλέτσης, στάθηκε στις παθογένειες και ελλείμματα της εξωτερικής μας πολιτικής, που την χαρακτήρισε φοβισμένη και μονοδιάστατη. Εξέφρασε φόβους για ''την βόμβα που θα σκάσει'' (πχ ισλαμική εξέγερση, κοινωνικό χάος), είτε ενδοελλαδικά είτε πανευρωπαικά, σε μια Ευρώπη που βρίσκεται πλέον προ οικονομικών αδιεξόδων. ''Τα διλήμματα είναι πελώρια, η Ελλάδα είναι ανάμεσα σε δύο Δύσεις, αυτήν του Βερολίνου και αυτήν της Ουάσινγκτον, που διαγκωνίζονται σκληρά ποιός θα κυριαρχήσει τις επόμενες δεκαετίες πάνω της, εν είδει αποικίας'', επεσήμανε ο Σταύρος Καρκαλέτσης. Τόνισε πως ''...δεν ζούμε πιά στον ψυχρό πόλεμο, σήμερα στις διεθνείς σχέσεις όλοι παίζουν με όλους, και για αυτό η ελληνική εξωτερική πολιτική οφείλει να γίνει πολυδιάστατη, να πάψουμε να είμαστε δεδομένοι''. Δήλωσε πως η Ελλάδα πρέπει να τάσσεται εκεί που είναι το συμφέρον της, αναπτύσσοντας συμμαχίες σε αμοιβαία βάση, και όχι στο να δίνουμε μονομερώς, δίχως να παίρνουμε. Τέλος, κατέθεσε δέσμη 10 προτάσεων δράσης στην εξωτερική πολιτική, που μπορούν να υλοποιηθούν και τώρα, ανεξάρτητα από την κρίση, με πιό ενδιαφέρουσα την πρόταση για επεξεργασία και κατάθεση Πανεθνικού Στρατηγικού Δόγματος, θέτοντας στη διάθεση του κράτους για τον σκοπό αυτό το επιστημονικό δυναμικό του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α.

Ο τρίτος και τελευταίος ομιλητής Ευάγγελος Γεωργούσης, αντιπτέραρχος ε.α. (με 4.500 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του σε μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας), τ. διοικητής Σχολής Ικάρων και μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΕΘΑ, ανέλυσε λεπτομερώς τις συνέπειες της κρίσης επί των Ενόπλων Δυνάμεων και του αξιόμαχού τους. ''Υπουργικές δηλώσεις περί μη επηρεασμού του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων από την κρίση, είναι κατανοητές, όμως επί της ουσίας υπάρχει ο προβληματισμός και ο σχεδιασμός προς πραγματική αντιμετώπιση του ζητήματος;'', αναρωτήθηκε ο Ευάγγελος Γεωργούσης, θέτοντας μια σειρά επί μέρους ερωτημάτων. Υπενθύμισε δε, ανάμεσα στα πολλά και ενδιαφέροντα που κατέθεσε, τους εθνικούς στρατηγικούς στόχους όπως αυτοί είναι καταγεγραμμένοι από το ΚΥΣΕΑ, αφήνοντας σαφείς αιχμές για το κατά πόσο αυτοί υπηρετούνται επαρκώς.

Οι εισηγήσεις σε πλήρη μορφή, θα δημοσιευτούν στο επόμενο (υπό έκδοση) τεύχος του περιοδικού του ΣΕΕΘΑ ''Εθνικές Επάλξεις''.

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. Εκδηλώσεις 12.11.2012: ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. - Σ.Ε.ΕΘ.Α - Ι.ΔΙ.Σ. ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤ. ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΑΜΥΝΑ