01.09.2010: ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ-FYROM

Σύμφωνα με εξαιρετικά έγκυρες πηγές, εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες στο σκοπιανό (ονομασία FYROM), με Αθήνα και Σκόπια να φέρονται σύμφωνες για τον κορμό οριστικής λύσης.  Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, Ελλάδα και FYROM έχουν συμφωνήσει στο όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη”, κατόπιν ισχυρής παρασκηνιακής εμπλοκής των ΗΠΑ και του Μάθιου Νίμιτς προσωπικά. Η Ουάσινγκτον επιθυμεί να έχει οριστικοποιηθεί η λύση με τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει στη Λισαβόνα. Είναι γνωστό πως για τους Αμερικανούς, η διευθέτηση της εκκρεμότητας με το όνομα αντιμετωπίζεται ως επιτακτική ανάγκη, προκειμένου να ενταχθεί η FYROM στο ΝΑΤΟ γρήγορα.

Κρίσιμο θεωρείται το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, όταν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της FYROM  Γ. Παπανδρέου και Ν. Γκρούεφσκι, θα βρίσκονται ταυτόχρονα στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Φαίνεται πως έχουν απομείνει κάποιες "λεπτομέρειες'' προς διευθέτηση, όπως το πως θα αναγράφεται η ονομασία στα διαβατήρια, ή πως θα αναγράφεται η υπηκοότητα και η γλώσσα. Έχει ιδιαίτερη σημασία η πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφσκι (“Είναι καιρός να λυθεί το πρόβλημα, αν και οι ελληνικές θέσεις είναι μαξιμαλιστικές”). Για πρώτη ουσιαστικά φορά ο εθνικιστής και λαικιστής ηγέτης  προαναγγέλλει συμβιβασμό με τόση σαφήνεια. Όλα δείχνουν ότι επικοινωνιακά η κοινή γνώμη της χώρας έχει αρχίσει να προετοιμάζεται, ενώ ο αλβανικός παράγοντας ασκεί  αποσταθεροποιητικές πιέσεις προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμβιβασμού.

Είναι ξεκάθαρο πως για τις ΗΠΑ και κάποιες ισχυρές χώρες της Ε.Ε., η λύση του ζητήματος προσπερνά  τις ελληνικές ευαισθησίες αλλά και τις κόκκινες γραμμές που όφειλε να θέσει η Αθήνα. Οι εξελίξεις αναμένεται να προκαλέσουν πολιτική ένταση στην Αθήνα, με πιθανές αντιδράσεις από την ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά και βεβαίως τον ΛΑ.Ο.Σ. Αγνοείται η θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, που σε ποσοστά της τάξης του 85 και 90% δεν θέλει την εκχώρηση της λέξης ''Μακεδονία''. Και -εννοείται- ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου, αφού αμέσως μετά προεξοφλείται το ανεξέλεγκτον της σκοπιανής προπαγάνδας σε βάρος της ακεραιότητας της ελληνικής Μακεδονίας.

Η ''τακτοποίηση'' του θέματος, θυμίζει την ''τακτοποίηση'' του κυπριακού με τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου. Το ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. υπενθυμίζει απλώς την στάση άλλων χωρών (Γερμανία, Γαλλία) σε ανάλογες περιπτώσεις, που επέμειναν και δικαιώθηκαν. Όμως φαίνεται πως η υπεράσπιση εθνικών τίτλων χιλιετιών δεν αποτελεί στόχο και ζητούμενο για την Αθήνα. Δυστυχώς....

 

 

 

Add comment


Security code
Refresh

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Βαλκάνια 01.09.2010: ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ-FYROM