04.02.2013: ΣΚΛΗΡΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ

Στο πολύ σημαντικό κατά την άποψή μας ζήτημα της εξαγοράς της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ, παίζεται σκληρό παιχνίδι, αφού η αποχώρηση – βόμβα μιας εκ των διεκδικητών, του ομίλου Sintez μέσω της θυγατρικής Negusneft, ανατρέπει τα δεδομένα. Σε σχετική ανάρτησή του το ''Antinews'' επισημαίνει πως ο ρωσικός όμιλος είναι από τους μεγαλύτερους στη χώρα και ήθελε να αποκτήσει στρατηγικό ρόλο στην περιοχή και να αποτελέσει το ηγέτη στη διάθεση φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ευρώπη. Η είδηση για αποχώρηση του βασικού διεκδικητή προκαλεί αναστάτωση στην κυβέρνηση κι ένα ακόμη μεγάλο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο και το ΤΑΙΠΕΔ. Λίγο προτού δημοσιευτούν τα τεύχη δημοπράτησης, υπήρχε γκρίνια για καθυστερήσεις, ωστόσο όπως φαίνεται κάποιοι στην κυβέρνηση γνώριζαν για την αρνητική εξέλιξη.

 

Μάλιστα, ετοιμάζονταν να αλλάξουν τους όρους για την εξαγορά της ΔΕΣΦΑ, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να μπουν στο παιχνίδι και όσοι παίκτες συμμετείχαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, σε συνεργασία με τους εναπομείναντες. Προφανώς ήξεραν ότι θα αποχωρήσει η ρωσική εταιρεία και θα πρέπει να αλλάξουν όλα.

Όλοι πλέον αναρωτιούνται γιατί αποχώρησε ο κολοσσός της ενέργειας και τι μέλλει γενέσθαι. Να θυμίσουμε ότι υπήρξε δυσφορία από την πλευρά των Αμερικανών για το ενδεχόμενο να καταλήξει η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ σε ρωσικά χέρια, υπενθυμίζει το ''Αntinews'', υποθέτοντας πως ενδεχομένως η Sintez ήταν ''ο λαγός'', ώστε να αποχωρήσουν όλοι οι υπόλοιποι και να μείνει η Gazprom. Λέγεται ότι μπορεί να έχουν συμφωνήσει οι δύο εταιρείες, η μεν πρώτη να πάρει τελικά τη ΔΕΣΦΑ και η δεύτερη τη ΔΕΠΑ.

Αυτό που γίνεται πλέον φανερό είναι ότι παίζεται πολύ μεγάλο παιχνίδι, με τους Ρώσους να ετοιμάζονται να κάνουν το μεγάλο βήμα προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, και τους Αμερικανούς να είναι αντίθετοι σε ένα τέτοιο σενάριο. Και στη Αθήνα έχουν πάρει φωτιά τα λόμπι που προωθούν τα συμφέροντα των δύο πλευρών χρησιμοποιώντας μέσα ενημέρωσης και πολιτικούς. Και με την ελληνική κυβέρνηση να είναι στη μέση σε μια από τις μεγαλύτερες business των τελευταίων ετών...

Add comment


Security code
Refresh

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ενέργεια 04.02.2013: ΣΚΛΗΡΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ