22.04.2013: ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ''NEXUS'' ME TH ΣYMMETOXH TOY ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΑΟΖ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Με αφορμή τα 9 χρόνια κυκλοφορίας του, το περιοδικό «HELLENIC NEXUS» σε συνεργασία με το ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. διοργάνωσαν στις 12 Απριλίου εκδήλωση στην Αθήνα με θέμα: «Ενεργειακό Ζήτημα και ΑΟΖ την περίοδο της κρίσης σε Ελλάδα και Κύπρο». Η συμμετοχή του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. ήταν δια του βασικού συνεργάτη του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου και του προέδρου του Σταύρου Καρκαλέτση, ενώ εισηγήσεις είχαμε ακόμη από τον Σάββα Καλεντερίδη, εκδότη του ''Ινφογνώμων'' και από τον φυσικό Ιωάννη Πηλιούνη. Τα κύρια σημεία των εισηγήσεων:

 Στην φωτό και από αριστερά: Ιωάννης Πηλιούνης, Σάββας Καλεντερίδης, Δημ. Κωνσταντακόπουλος, Σταύρος Καρκαλέτσης, Μαρία Λυσάνδρου (αρχισυντάκτρια NEXUS).

Ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος μίλησε για λάθος πορεία, την ώρα που η ''διεθνής'' του Χρήματος επιτίθεται ολοκληρωτικά σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο ομιλητής στάθηκε ιδιαίτερα επικριτικός ως προς την συμμαχία με το Ισραήλ, διερωτώμενος που είναι η βοήθεια των οικονομικά παντοδύναμων Ισραηλινών τώρα, που Ελλάδα και Κύπρος σύρονται στον γκρεμό. Ο Κωνσταντακόπουλος χαρακτήρισε αντιφατικό το να επιδιώκεται από Αθήνα και Λευκωσία συμμαχική σχέση και με Ρωσία και με Ισραήλ, υποστηρίζοντας πως η Μόσχα θέλει διατήρηση του υπάρχοντος status και δεν επιθυμεί αναθεώρηση στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ αντίθετα το Τελ Αβίβ είναι αναθεωρητική δύναμη. Ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος ενίσχυσε την επιχειρηματολογία του, λέγοντας πως η Ελλάδα -και προεκτατικά η Κύπρος- δεν χτυπήθηκαν από τον αντίπαλο συνασπισμό (εννοώντας το παλαιό σοβιετικό μπλοκ) αλλά από την συμμαχία στην οποία υποτίθεται ανήκουν, αυτήν των Δυτικών.

Ο πρόεδρος του ΕΛ.ΚΕ.Δ.Α. Σταύρος Καρκαλέτσης στάθηκε στην ανάγκη πολυδιάστασης πολιτικής ανοιγμάτων προς Ισραήλ, Γαλλία και Ρωσία, αφού επεσήμανε πως η κυβέρνηση Ομπάμα έκανε την επιλογή της, και αυτή είναι η Τουρκία. Διευκρίνισε πως και μέσα στις ΗΠΑ υπάρχουν κέντρα που αντιμετωπίζουν την Τουρκία του Ερντογάν με καχυποψία, και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτεί η Αθήνα. Ο πρόεδρος του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. πρότεινε υιοθέτηση δόγματος ενιαίου ενεργειακού χώρου Ελλάδος-Κύπρου, μέσω σύστασης δύο θεσμικών εργαλείων: Μόνιμου ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδος-Κύπρου, και μόνιμου μεικτού συμβουλίου ενεργειακού συντονισμού των δύο κρατών. Ξεκαθάρισε πάντως πως μια τέτοια οραματική υψηλή στρατηγική, απαιτεί νέες ηγεσίες, καθώς οι υπάρχουσες σε Αθήνα και Λευκωσία είναι εξαρτημένες, όσο και ανίκανες για να εφαρμόσουν τέτοιες πολιτικές.

Ο Σάββας Καλεντερίδης προέβη σε μια ιστορική αναδρομή του ανατολικού ζητήματος, επισημαίνοντας τις αναδιατάξεις στη Μέση Ανατολή, σε συνάρτηση με τις εξελίξεις σε Συρία-κουρδικό. Σύμφωνα με την θεώρησή του, Ελλάδα και Κύπρος επηρεάζονται άμεσα από το τι γίνεται στις περιοχές αυτές και τις συνολικές εξελίξεις στο Ισραήλ, την εγγύς Ανατολή, το Κουρδιστάν. Αιτία των πολλαπλών ηττών του Ελληνισμού κατά τον εκδότη του ''Ινφογνώμωνα'' δεν είναι οι επιδιώξεις και τα σχέδια των άλλων, αλλά πρωτίστως τα δικά μας λάθη. Ο Σάββας Καλεντερίδης πρότεινε ως θεραπεία της κατάστασης να αποκτήσει ο ελληνικός λαός γεωπολιτική παιδεία και αντίληψη, στοιχεία που απουσιάζουν δραματικά από Ελλάδα και Κύπρο σήμερα.

Τέλος, ο φυσικός Ιωάννης Πηλιούνης αποκάλυψε συγκεκριμένη προσπάθεια ομάδας Ελλήνων επιστημόνων που κατόρθωσαν να πετύχουν παραγωγή ενέργειας με ριζοσπαστικές μεθόδους, τις οποίες και περιέγραψε με τεχνικές λεπτομέρειες. Και ακριβώς λόγω της επιτυχίας αυτής, οι επιστήμονες αυτοί πολεμήθηκαν μέσα στην ίδια την πατρίδα μας, αναγκαζόμενοι να καταφύγουν στον Καναδά. Έτσι, η χώρα μας έχασε μια πιθανή λύση που θα της προσέφερε ενέργεια εκ του μηδενός και άνευ κόστους...

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. Εκδηλώσεις 22.04.2013: ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ''NEXUS'' ME TH ΣYMMETOXH TOY ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΑΟΖ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ