28.10.2010: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ - ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Μια πραγματιστική και εθνοκεντρική εξωτερική πολιτική, ανεξάρτητη στο μέτρο του ρεαλιστικού, παρουσίασε προ ολίγων ημερών ο ακαδημαϊκός Βασίλης Μαρκεζίνης, με το νέο του βιβλίο "Μια νέα εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα". Ο Βασίλης Μαρκεζίνης, ένας πραγματικός αριστοκράτης της πολιτικής σκέψης, που τιμά την χώρα στο εξωτερικό,  τάχθηκε υπέρ μιας πολυδιάστατης ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, δίνοντάς μας την ικανοποίηση πως δεν είμαστε μόνοι στις οπτικές και θεωρήσεις μας, αφού η βαρύτητα των απόψεών του τελεί σε απόλυτη συμβατότητα με τα όσα πρεσβεύει (και) το ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α.

 

Στην παρουσίαση του βιβλίου, ο συγγραφέας επέμεινε στην ανάγκη μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, επικρίνοντας όσους θεωρούν ότι η Ελλάδα, από τη στιγμή που συμμετέχει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, δεν μπορεί ουσιαστικά να ασκεί εθνική εξωτερική πολιτική. Τόνισε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει πλέον τη νατοϊκή και φιλοαμερικανική εξωτερική πολιτική που ασκεί μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, γιατί μια τέτοια πολιτική δεν ανταποκρίνεται στις αλλαγές που συντελέστηκαν στον κόσμο μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Μαρκεζίνης ζήτησε πλήρη αλλαγή πλεύσης, τονίζοντας πως η πολιτική της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας σήμερα, δεν μπορεί να είναι η ίδια με αυτή που ήταν το 1999. Υπογράμμισε τη σημασία της ανακήρυξης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και των μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή Καστελόριζου, Κύπρου και Αιγύπτου, ενώ υπογράμμισε ότι σχέδια οικονομικής συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου συνιστούν ξεκάθαρα ελληνικές παραχωρήσεις. Αναφέρθηκε επίσης στις τεράστιες πιέσεις που ασκούνται στον Χριστόφια για να κλείσει το κυπριακό θέμα, λέγοντας πως «εθνικό δικαίωμα που απεμπολείται, μετά τεράστιας δυσκολίας ξανα-ανακτάται».

Ο Βασίλης Μαρκεζίνης υποστήριξε την διεύρυνση της πολιτικής συνεργασίας με τη Ρωσία και την Κίνα και ξεκαθάρισε, με νόημα, πως θέματα όπως η λειτουργία του υπουργείου Εξωτερικών πρέπει να αποφασίζονται από Έλληνες και όχι από ξένους. Επίσης άσκησε κριτική στον τρόπο που χρηματοδοτούνται από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών οι μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και στον τρόπο που χρησιμοποιούνται από τις κυβερνήσεις τα λεγόμενα μυστικά κονδύλια.

Κλείνοντας, ο διαπρεπής Έλληνας πολιτικός στοχαστής, τόνισε: «Η χώρα μας βρίσκεται στο σταυροδρόμι της ιστορίας. Το κράτος δεν δουλεύει, ο πολιτικός μας κόσμος κουράστηκε. Μπορεί όλοι να φάγαμε, άλλοι φάγαμε όμως ψίχουλα, άλλοι φάγαν τον αγλέουρα. Οι Ελληνες δεν θέλουν εκδίκηση ή εξεταστικές επιτροπές, αλλά δικαιοσύνη, όπου υπάρχουν ποινικά αδικήματα».

* Τη διάλεξη οργάνωσε το "Ίδρυμα Αικατερίνη Λασκαρίδη" στις 19 Οκτωβρίου του 2010.

* Ας προσέξει ο αναγνώστης την σχετική ομιλία του Βασίλη Μαρκεζίνη σε συνάρτηση με το πλαίσιο αρχών του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α., τα στελέχη του οποίου δεν τον γνωρίζουν σε προσωπικό επίπεδο και ουδεμία σχέση διατηρούν μαζί του.

Add comment


Security code
Refresh

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Γεωστρατηγική 28.10.2010: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ - ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ