03.03.2015: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΕΘΝΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!

Μία νίκη, επιτέλους, μετά από χρόνια υποχωρήσεων, καταγράφει η Ελλάδα, καθώς η Τουρκία αναγκάστηκε να αποσύρει όλη την περιβόητη ΝΟΤΑΜ για δέσμευση μιας τεράστιας περιοχής μεταξύ Σκύρου και Λήμνου. Η τουρκική κυβέρνηση υπαναχώρησε από τον αρχικό σχεδιασμό να καταστήσει μεγάλο μέρος του Βορείου Αιγαίου μεταξύ Λήμνου, Σκύρου και Αγίου Ευστρατίου σε πεδίο βολής για την πραγματοποίηση ασκήσεων από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη με πραγματικά πυρά, και απέσυρε ολοκληρωτικά την προκλητική ΝΟΤΑΜ με την οποία επεδίωκε να δεσμεύσει για 10 μήνες το μισό Αιγαίο για αεροναυτικές ασκήσεις.

 

Μετά την έντονα διαβήματα της ελληνικής κυβέρνησης σε ΝΑΤΟ, ΕΕ, ICAO και Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, η Τουρκία αρχικά αναδιπλώθηκε, εξαιρώντας το πρωί της Δευτέρας το κομμάτι που συμπεριελάμβανε και ελληνικό έδαφος, την Λήμνο. Το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών εξέδωσε νέα ακυρωτική NOTAM με την οποία επέμενε να πάρει πίσω η Άγκυρα την προκλητική της απόφαση συνολικά. Έτσι, μετά από αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνεννοήσεις και διπλωματικές επαφές, η Τουρκία υποχρεώθηκε να εκδώσει και δεύτερη διορθωτική ΝΟΤΑΜ, την υπ’ αριθμόν Α904/15, περίπου στις 14.30 το μεσημέρι της Δευτέρας, αποσύροντας ολόκληρη την προκλητική ΝΟΤΑΜ Α0889/15 που είχε εκδοθεί την περασμένη Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια δήλωσης που έκανε στο Defencenet o ΥΕΘΑ Π. Καμμένος, ο οποίος απαντώντας για το πως προτίθεται να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα το ΥΠΕΘΑ μετά την αντίδραση από το ΥΠΕΞ δήλωσε ότι: "Το ΥΠΕΞ κατ'εντολή του πρωθυπουργού αποφασίζει για το ποια θα είναι η αντίδραση. Εμείς πράττουμε. Και αν χρειαστεί θα διαπιστώσετε το περιεχόμενο των πράξεών μας και πως εννοεί η κυβέρνηση το casus belli."

Οι εξελίξεις: Μία νέα ΝΟΤΑΜ (αγγελία προς αεροναυτιλομένους) εξέδωσε σήμερα η Άγκυρα με την οποία τροποποιεί την προηγούμενη αγγελία για τη μονομερή δέσμευση μιας τεράστιας έκτασης στο βόρειο Αιγαίο και συγκεκριμένα ανάμεσα σε Σκύρο, Άγιο Ευστράτιο και Λήμνο προκειμένου η τουρκική πλευρά να προχωρήσει σε αεροπορικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Η νέα ΝΟΤΑΜ με αριθμό 0900/15, τροποποιεί την αρχική αγγελία (0889/15 που εκδόθηκε στις 27 Φεβρουαρίου). Αυτό που αλλάζει είναι ότι οι Τούρκοι αφαιρούν την Λήμνο από την περιοχή που με το έτσι θέλω μετατρέπουν σε πεδίο βολής για την πραγματοποίηση αεροπορικών ασκήσεων. 

Η τουρκική ΝΟΤΑΜ συμπεριλάμβανε και τμήμα του ελληνικού εδάφους στο νοτιοανατολικό άκρο της Λήμνου. Επρόκειτο για σοβαρότατη πρόκληση, αφού ξεκάθαρα οι Τούρκοι είχαν συμπεριλάβει ελληνικό έδαφος -και συγκεκριμένα το ακρωτήριο της Αγίας Ειρήνης στη Λήμνο- σε μια περιοχή που προαναγγέλουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Πρόκειται για την πρώτη στρατηγική νίκη της Αθήνας μετά από δεκαετίες, και την πρώτη φορά που η Ελλάδα αποφάσισε να δείξει τα "δόντια" της, με "casus belli"....

Add comment


Security code
Refresh

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ελληνοτουρκικές Σχέσεις 03.03.2015: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΕΘΝΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!