27.01.2017: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ!

του Κρίνου Μακρίδη*

Από τις πρόσφατες εξελίξεις στο κυπριακό στη Γενεύη και τη λεγόμενη διάσκεψη για την Κύπρο, προέκυψε η διαφωνία των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ με τους χειρισμούς της Ελληνικής κυβέρνησης, διαφωνία  που δημοσιοποιήθηκε   με διάφορους τρόπους. Διαφωνία που την δημιούργησε βασικά ένας μόνον θεόσταλτος άνθρωπος,ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κότζιας. Με την Ελληνική κυβέρνηση και τον Νίκο Κοτζιά διαφώνησε και η κυπριακή κυβέρνηση, αλλά καταβλήθηκε προσπάθεια όπως πάντα να δοθεί η εντύπωση ότι μεταξύ Αναστασιάδη και Αθήνας δεν υπήρξε πρόβλημα. Φυσικά, για να είμαστε όλοι ειλικρινείς και ο κ. Αναστασιάδης θα ήθελε να ήταν άλλη η στάση της Ελλάδος!

 Αυτή η προσπάθεια να δοθεί η εντύπωση ομοψυχίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας και να καλυφθούν οι συγκρούσεις και οι αλληλοβρισιές χρονολογείται το λιγότερο από την δεκαετία του 1950.Έχουν   δημοσιευθεί   πολλά   από   αυτά   που   έγιναν   εκείνες   τις   ημέρες   στη   Γενεύη.  Το   Κίνημα Ελληνικής Αντίστασης, ερευνώντας, έμαθε μεταξύ άλλων ότι στην πενταμερή διάσκεψη, αυτό που   έγινε   είναι   πως,   όταν   ο   κατάπτυστος   αξιωματούχος   του   ΟΗΕ,   Έσπεν   Μπαρθ   Άιντα, λειτουργώντας ως διπλωματικό βαποράκι των ΗΠΑ, των Άγγλων και των Τούρκων προσπάθησενα   καταθέσει   στις   διαπραγματεύσεις   ένα   άτυπο   έγγραφο   για   την   πτυχή   της   Ασφάλειας,   ο Έλληνας   Υπουργός Εξωτερικών οργισμένος ανέτρεψε την προσπάθεια του, καθώς το άτυπο έγγραφο προνοούσε διατήρηση των τουρκικών εγγυήσεων στην Κύπρο και παραμονή τουρκικώνστρατευμάτων μετά τη λύση.

Τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ επέκριναν τον Νίκο Κοτζιά για τους χειρισμούς του, ενώ θα έπρεπε να τον ευγνωμονούν. Δεν είπαν ούτε λέξη για τον Πρωθυπουργό Τσίπρα και τους περί αυτόν! Δηλαδή, η Ελλάδα αντέδρασε και έσωσε την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Κυπριακό Ελληνισμό από   μια   εξαιρετικά   επικίνδυνη   εξέλιξη.   Δηλαδή   ο   Νίκος   Κοτζιάς   έχοντας   στήριγμα   του   τον Ελληνικό   λαό   και   μόνο,   όρθωσε   το   πολιτικό   του   ανάστημα   ενάντια   σε   ντόπιους   και   ξένους πολιτικούς αλητάριους και δωσίλογους. Ο δε Νίκος Κοτζιάς έγινε στόχος επιθέσεων στην Κύπρο, και στην Ελλάδα από τους ολίγους, που δεν θα είχαν κανένα ενδοιασμό να αποδεχτούν την όποια λύση του κυπριακού και από τους πολλούς έγινε ο ήρωας που αντιστάθηκε στις επιβουλές των ξένων.Οι εκδηλώσεις στήριξης στον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος ήταν και συνεχίζουν να είναιμαζικές και έντονες.

Οι Έλληνες της Κύπρου είδαν επιτέλους μέρος της ηγεσίας της Μητέρας –πατρίδας να είναι έμπρακτα δίπλα τους. Όντως, μετά από πολλά χρόνια, μετά από την κάθοδο στην Κύπρο της Ελληνικής Μεραρχίας, και την εκδίωξη της από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, δεν υπήρξε ξανά τέτοιου είδους στήριξη από την ηγεσία της Ελλάδος προς την Κύπρο, εκτός της αναλαμπής του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και της καθόδου αεροσκαφών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας...

Ο Κυπριακός Ελληνισμός ένιωσε την πλήρη εγκατάλειψη από την Ελλάδα, όταν ο τότε Υπουργός   Εξωτερικών   Ευάγγελος   Αβέρωφ   συμφώνησε   μυστικά   με   τον   τούρκο ομόλογο του Ζορλού, στη δοτή, βρετανικής εμπνεύσεως λύσης της Ζυρίχης, που επιβλήθηκεστον Μακάριο και κατέληξε στην κολοβωμένη ανεξαρτησία και την εγκατάλειψη του πόθου της ένωσης. Όμως ησυμμετοχή και η ενοχή του Μακαρίου στην υπογραφή αυτού του ανομήματος δεν παύει να είναιτεράστια. Από τότε έχουμε:

 Τη   διαφωνία   του   Γεωργίου   Παπανδρέου   με   τον   Μακάριο   για   το  σχέδιο  Άτσεσον   και   την προσπάθεια επιβολής του σχεδίου στους Ελληνοκύπριους που τελικά η απόρριψή του απότον Μακάριο αποδείχθηκε λανθασμένη κατά μερικούς και ορθή κατά άλλους.

 Τις χουντικές διακυβερνήσεις, με τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο, που προς το τέλος της παρουσίας του στην ηγεσία της Ελλάδος, έκανε στροφή και προσπάθησε να στηρίξει την Κύπρο,   πλην   όμως   ανατράπηκε   και   ανάλαβε   η   χούντα   του  Ιωαννίδη,   που   οργάνωσε   το πραξικόπημα   με   εντολές   των   ΗΠΑ  και   λοιπών   και   έδωσε   την   αφορμή   στην   Τουρκία   να εισβάλει στην Κύπρο. Συμμέτοχοι και η Κύπρος και ο λαός της σ’ αυτό τον εμφύλιο σπαραγμό «κατασπάραξαν» το Ελληνικό νησί της Αφροδίτης.

 Τον   Κωνσταντίνο   Καραμανλή   και   τις   κυβερνήσεις   της   δεξιάς,   με   τον   Μητσοτάκη   και   τις φιλοδυτικές τους θέσεις, που ήταν υπέρ της συνθηκολόγησης. Αδιάφοροι και αμέτοχοι βασικά και οι δυο ως προς την πορεία του Κυπριακού και του «μακρόθεν», άφησαν την Κύπρο βορά στα σαγόνια της Τουρκίας και στις εκάστοτε ηγεσίες των συμφερόντων των δυνατών.

 Τον   Ανδρέα   Παπανδρέου,   που   ξεκίνησε   σωστά   και   εθνικά   και   κατέληξε   να   συνάπτει συμφωνίες με τον Οζάλ στο Νταβός, επίσης στην κατεύθυνση της συνθηκολόγησης.

 Τις διακυβερνήσεις του Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου με τις φιλοτουρκικές θέσεις τους.

 Τις  καλών προθέσεων αλλά απαθείς και απροσδιόριστες και άβουλες διακυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά.  

Μετά λοιπόν από τόσες απογοητεύσεις, οι Έλληνες της Κύπρου και οι απανταχού Έλληνες είδαν μιαν Ελληνική κυβέρνηση να αντιστέκεται. Ένα λαό που θυμίζει Σαλαμίνα, Θερμοπύλες, το 1821 το 1940. Το Κίνημα Ελληνικής Αντίστασης, όπως δεν έχει κανένα ενδοιασμό να επικρίνει, δεν έχει και κανένα ενδοιασμό να επικροτήσει και να στηρίξει. Και παρά το ιδεολογικό χάσμα που μας χωρίζει από τη διακυβέρνηση του Τσίπρα, στην παρούσα φάση, θεωρούμε ότι επιτρέπει να είναι τα εθνικά θέματα προτεραιότητα και υψίστης σημασίας. Και ευχόμαστε επιτέλους στην Ελλάδα να έχουν καταλάβει ότι εάν πέσει η Κύπρος, θα πέσει και η Ελλάδα. Εάν πέσει η Ελλάδα θα πέσει και η Κύπρος.

 * Κίνημα Ελληνικής Αντίστασης, Κύπρος, Πρόεδρος

Add comment


Security code
Refresh

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Κυπριακό 27.01.2017: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ!