13.06.2017: ΤΟΥΡΚΙΑ > ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΕΤΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

Στο ΕΛΚΕΔΑ ταχθήκαμε πρώτοι με την άποψη ότι η Τουρκία δεν αποτελεί πλέον αξιόπιστο εταίρο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, και γράφαμε πως ''τα σύνορα της καρδιάς'' του Ερντογάν είναι επικίνδυνα για όλους, όχι μόνο για την ελληνική ασφάλεια. Πολλοί δυτικοί αναλυτές -και Αμερικανοί ανάμεσά τους- συντάσσονται με την άποψη αυτή, μόνο που τώρα έχουμε και φωνές μέσα στην ίδια την Τουρκία: Τρεις Τούρκοι ανώτατοι στρατιωτικοί καταγγέλουν ανοιχτά ότι η χώρα τους δεν αποτελεί πλέον αξιόπιστο εταίρο μέσα στο ΝΑΤΟ.

Τον "κώδωνα του κινδύνου" για τα σχέδια του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, και τις επιπτώσεις που θα έχει για την συνοχή και ασφάλεια του ΝΑΤΟ ο διαφαινόμενος αναπροσανατολισμός της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, κρούουν, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, μέσα από τις στήλες της βελγικής εφημερίδας De Standaard, τρεις Τούρκοι ανώτατοι στρατιωτικοί, οι οποίοι υπήρξαν οι ίδιοι θύματα των ωμών εκκαθαρίσεων του Ερντογάν μετά το πραξικόπημα.

Ειδικότερα, εκφράζουν την άποψη ότι η Τουρκία δεν αποτελεί πλέον αξιόπιστο εταίρο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, καθώς η τωρινή ηγεσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχει φιλελεύθερες αντιλήψεις και φιλοδυτικό προσανατολισμό, ούτε πιστεύει στη χρησιμότητα της Βορειατλαντικής Συμμαχίας, αλλά αλληθωρίζει προς την Ρωσία και την Ασία.

Εν τω μεταξύ, την έναρξη πολιτικού διαλόγου Τουρκίας και ΕΕ σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών, αύριο στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της συμφωνίας επαναπροσέγγισης των δύο πλευρών, επιβεβαίωσε πριν από λίγο ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συνάντηση, ο Επίτροπος Χαν αναφέρθηκε στις προσπάθειες επαναπροσέγγισης ΕΕ-Τουρκίας, σε συνέχεια της συνάντησης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο ίδιος επισήμανε ότι σε αυτό το πλαίσιο προτίθεται να επισκεφθεί την Τουρκία πριν από το καλοκαίρι.

Η προσπάθεια της Δύσης να κρατήσει την Τουρκία στο άρμα της, είναι εμφανής. Μόνο που δεν ξέρουμε τις αληθινές βουλές του Ερντογάν, αφού εκεί θα κριθεί το παιχνίδι....

Add comment


Security code
Refresh

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - Διατλαντικές Σχέσεις 13.06.2017: ΤΟΥΡΚΙΑ > ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΕΤΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ