21.11.2010: ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΤΡΙΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

του Δημήτρη Φιλιππίδη 

Η τριμερής συνάντηση της Νέας Υόρκης μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, αλλά αναμφισβήτητα θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για αρκετά χρόνια, μιας και αποτέλεσε άλλο ένα σημαντικό σταυροδρόμι στις πολύχρονες προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. Πολλά γράφτηκαν, περισσότερα ειπώθηκαν και αμέτρητα σενάρια εκτυλίχθηκαν τις μέρες πριν από τη 18η Νοεμβρίου. Και όλα αυτά «οργίαζαν» όσο πλησίαζε η κρίσιμη συνάντηση.

Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία που ζήσαμε όλες αυτές τις μέρες στη Νέα Υόρκη αφορά τον πρωταγωνιστή της επικαιρότητας, τον Δημήτρη Χριστόφια. Ο Κύπριος Πρόεδρος παρουσίασε ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο, κάτι το οποίο διαπίστωσαν οι ανταποκριτές των ελληνικών μέσων που διαμένουν στην αμερικανική μεγαλούπολη και πάντα παρακολουθούν τις επισκέψεις Χριστόφια. Ας δούμε όμως κάποιες χαρακτηριστικές σκηνές από τα παρασκήνια όλες αυτές τις μέρες, και βέβαια τους μεγάλους πρωταγωνιστές.


Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010, ξενοδοχείο Regency, 62 street και Park Avenue: Την ημέρα της άφιξης του Δημήτρη Χριστόφια στη Νέα Υόρκη, οι μόνιμοι ανταποκριτές των μέσων ενημέρωσης, αλλά και οι απεσταλμένοι των κυπριακών μέσων που ήρθαν στη νέα Υόρκη, για την κάλυψη της διεξαγωγής της τριμερούς, συγκεντρώθηκαν από νωρίς στο ξενοδοχείο, στο οποίο θα κατέλυε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πρώτη δήλωση επί αμερικανικού εδάφους, ως είθισται. Ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Τζον Κένεντι στη 1.45 το μεσημέρι, έφτασε στο Μανχάταν λίγα λεπτά πριν από τις τρεις. Όμως και παρά τη σχετική ενημέρωση ότι θα γινόταν κάποια δήλωση, τελικά, αφού χαιρέτισε έναν-έναν τους εκπροσώπους του Τύπου, αρνήθηκε ευγενικά να κάνει την παραμικρή δήλωση, λέγοντας απλώς ότι θα μιλήσει στα ΜΜΕ με το πέρας της τριμερούς.

Η εικόνα αυτή του Προέδρου σίγουρα έρχεται σε αντιδιαστολή με την εικόνα του ιδίου κατά την επίσκεψή του τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε και ήταν λαλίστατος και δεν αρνήθηκε σε καμία περίπτωση να προβεί σε κάποια δήλωση. Σε αυτή την επίσκεψη, όπως φάνηκε στην πρώτη του επαφή με τα ΜΜΕ, ο Δημήτρης Χριστόφιας ήταν προσεκτικός, επιφυλακτικός και προβληματισμένος για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είχε να κάνει με την αντιμετώπιση που είχε από τα κυπριακά μέσα πριν από το ταξίδι του, κάτι που άλλωστε και ο ίδιος ανέφερε μετά τη συνάντησή του με τους κ.κ. Μουν και Έρογλου, ενώ ο δεύτερος με την κρισιμότητα της τριμερούς και κυρίως με το ενδεχόμενο να πιαστεί εξαπίνης σε κάποια ενδεχόμενη κίνηση αιφνιδιασμού και εντυπώσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς. Ένα σενάριο που είχε αναπτυχθεί όλες τις προηγούμενες μέρες. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι την επόμενη μέρα, στις δηλώσεις του, ο κ. Χριστόφιας στάθηκε ιδιαίτερα στον πόλεμο που δέχθηκε και στα σενάρια καταστροφολογίας, όπως τα χαρακτήρισε, όλων των προηγούμενων ημερών, νιώθοντας δικαιωμένος και πιθανόν ανακουφισμένος για την εξέλιξη των πραγμάτων.

 Ουσιαστικά, επέλεξε την τακτική ότι καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Ο κ. Χριστόφιας αναχώρησε, λοιπόν, για το 14ο όροφο, όπου θα διέμενε και που σε δύο ώρες από την άφιξή του σε αυτό θα συναντούσε τον ειδικό απεσταλμένο των Η.Ε. για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ. Ο κ. Ντάουνερ, κατά την άφιξή του στο ξενοδοχείο του Κύπριου Προέδρου, δεν μίλησε, απλώς χαμογέλασε, ενώ μετά από μιάμιση ώρα, όσο δηλαδή διήρκεσε η συζήτησή του με τον Χριστόφια επί της ατζέντας της συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα και τον κ. Έρογλου, που θα ακολουθούσε την επόμενη μέρα, δέχθηκε να προβεί σε μία λιτή δήλωση προς τους δημοσιογράφους που τον περίμεναν. Ήταν φανερό ότι ο κ. Ντάουνερ είχε ενοχληθεί τις προηγούμενες μέρες με συγκεκριμένα δημοσιεύματα και αυτό το εισέπραττε κανείς στο ύφος του.

Η μεγάλη μέρα, Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2010, Έδρα των Ηνωμένων Εθνών, 1η Λεωφόρος: Την κρίσιμη μέρα της τριμερούς, ο κ. Χριστόφιας παρουσιάστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, πριν από την αναχώρησή του από το ξενοδοχείο που διέμενε, έχοντας, όμως, πάντα στο πίσω μέρος του κεφαλιού του την όποια νευρικότητα για το άγνωστο των τουρκοκυπριακών προθέσεων. Οι Χριστόφιας και Έρογλου έφτασαν ταυτόχρονα στα Η.Ε., και στην αίθουσα στην οποία θα πραγματοποιούνταν το γεύμα, κατά την είσοδό τους, ο κ. Έρογλου σε μία κίνηση αβροφροσύνης προέτρεψε τον Κύπριο Πρόεδρο να μπει πρώτος, ακολούθησε ο Γενικός Γραμματέας και τελευταίος μπήκε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων.

Στο γεύμα, από την ελληνοκυπριακή πλευρά παρακάθισε και ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου, ενώ και ο κ. Έρογλου είχε τον δικό του σύμβουλο, τον Κουντρέτ Οζερσάι. Το «παρών» τους έδωσαν και ο Αναπληρωτής Γ.Γ. του ΟΗΕ Λιν Πάσκο, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ. Το γεύμα απαθανάτισαν φωτορεπόρτερ και κάμερες, και μετά από λίγο τους ζητήθηκε ευγενικά να αποχωρήσουν. Το κλίμα καθ’ όλην τη διάρκεια του φαγητού που ήταν πλουσιοπάροχο, ήταν ιδιαίτερα φιλικό. Μετά από περίπου μία ώρα και ένα τέταρτο, οι δύο ηγέτες αποσύρθηκαν με τα επιτελεία τους για περίπου ένα μισάωρο πριν από τη διεξαγωγή του κυρίως μέρους της τριμερούς. Χαρακτηριστική ήταν επίσης και η περίπου 35λεπτη καθυστέρηση στην έναρξη της ενημέρωσης από τον Γ. Γ. προς τους δημοσιογράφους με το πέρας της κοινής συνάντησης, και έχοντας στο πλευρό του τους Χριστόφια και Έρογλου. Στο σημείο στο οποίο έγινε η κοινή δήλωση, το ενδιαφέρον από ΜΜΕ ήταν τεράστιο, αν κρίνει κανείς από την πολυάριθμη παρουσία δημοσιογράφων από τις δύο πλευρές, αλλά και τηλεοπτικών συνεργείων.


Μάλιστα, μόλις αναχώρησε ο Γενικός Γραμματέας, αποχώρησαν και οι δύο ηγέτες, όμως ο κ. Ντερβίς Έρογλου επέστρεψε στο συγκεκριμένο σημείο, ώστε να κάνει δηλώσεις. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, η τουρκοκυπριακή πλευρά είχε κανονίσει τη συνέντευξη Τύπου του Έρογλου, όμως ο ίδιος ο κ. Μπαν Κι Μουν ζήτησε από τους δύο ηγέτες, ένεκα της κρισιμότητας και ευαισθησίας της στιγμής, να μη γίνουν δηλώσεις επί της ουσίας. Έτσι ο κ. Έρογλου, που σύμφωνα με «κακεντρεχές» σχόλιο Τούρκου συναδέλφου ζούσε για τη στιγμή που θα έκανε δηλώσεις στα Η.Ε., μίλησε μεν στα ΜΜΕ, όχι όμως επί της ουσίας και απαντώντας μόλις σε δύο ερωτήσεις, αρνούμενος να μπει σε θέματα σε βάθος. Η τουρκοκυπριακή πλευρά παρουσιάστηκε ικανοποιημένη, αν και προσγειωμένη, και ο κ. Έρογλου απλώς τόνισε ότι η πλευρά του θα προσέλθει στις συνομιλίες της Γενεύης με καλή θέληση και προτάσεις για πρόοδο των συνομιλιών.


Από την άλλη, ο κ. Χριστόφιας είχε ήδη αναχωρήσει για τις συναντήσεις του με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους στα Ηνωμένα Έθνη, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ελλάδας. Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 19 Νοεμβρίου και ενώ υπήρχε η πληροφορία ότι ο Κύπριος Πρόεδρος θα συναντούσε τους Μόνιμους Αντιπροσώπους της Αμερικής, της Αγγλίας και της Κίνας, τελικά λόγω πίεσης χρόνου και καθώς δεν ταίριαξαν τα προγράμματα, περιορίστηκε στη συνάντηση μόνο με τον Κινέζο Μόνιμο Αντιπρόσωπο. Μέσα στην εβδομάδα ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαλάκης θα συναντήσει τον Βρετανό και τον Αμερικανό Αντιπρόσωπο, ώστε να ενημερώσει και αυτούς για τις τελευταίες εξελίξεις και τα νέα δεδομένα, έχοντας μπει πλέον σε τροχιά Γενεύης.

ΠΗΓΗ: ''ΣΗΜΕΡΙΝΗ''

 

Add comment


Security code
Refresh

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Κυπριακό 21.11.2010: ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΤΡΙΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ