14.12.2010: ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. - RIEAS ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Πραγματοποιήθηκε στις 14.12.2010 στην Αθήνα το συνέδριο των ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. και RIEAS, με θέμα την μελλοντική δομή της ευρωπαικής ασφάλειας. Ενώπιον ενός ακροατηρίου αποτελούμενου κατά βάσιν από διπλωμάτες και ειδικούς σε θέματα ασφάλειας, οι εισηγητές κάλυψαν ολόκληρο το φάσμα του κεφαλαίου ''ασφάλεια'', με ιδιαίτερη έμφαση στις ελληνικές και προεκτατικά τις ευρύτερες ευρωπαικές προτεραιότητες.

 

 

Ο διευθυντής του RIEAS Ιωάνης Noμικός στάθηκε ιδιαίτερα στα επί μέρους θέματα ασφάλειας, και στην ανάγκη δραστικής αντιμετώπισής τους (τρομοκρατία, ασύμμετρες απειλές, ισλαμικός εξτρεμισμός κτλ). ''Ευρώπη και ΗΠΑ οφείλουν να συντονιστούν και να συνεργαστούν για ασφαλέστερο κόσμο'', κατέθεσε σχετικά ο Ιωάννης Νομικός.

 

 

Ο πρόεδρος του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. Σταύρος Καρκαλέτσης ανέφερε στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, την ανάγκη μιας πιό ''ευρωπαικής'' συνεργασίας και προοπτικής, για μια επικαιροποιημένη αρχιτεκτονική ασφαλείας. Στάθηκε αρνητικά απέναντι στην τουρκική συμπεριφορά και επεσήμανε πως ενταξιακές διαπραγματεύσεις Άγκυρας - Ε.Ε. όφειλαν να ξεκινήσουν μετά την απόσυρση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων από την Κύπρο.

 

Ο Κύπριος διεθνολόγος Γιώργος Λεβέντης επεσήμανε το τεράστιο ζήτημα ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Κύπρος, δίνοντας αναλυτικά στοιχεία για τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή αλλά και το ρόλο των βρετανικών βάσεων στο νησί.

Ο καθηγητής διεθνών σχέσεων του Παντείου Κώστας Κολιόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στα του ΝΑΤΟ. Στάθηκε στην νοοτροπία των  μικρότερων χωρών,που αισθάνονται ελλείμματα ασφαλείας, και επιδιώκουν να μπουν στο ΝΑΤΟ, εκτιμώντας πως αυτό είναι απαραίτητο για να θεωρούνται μέρος του δυτικού κόσμου, του δυτικού τρόπου ζωής.

Ο στρατηγός Ιωάννης Παρίσης στάθηκε στο έλλειμμα ασφάλειας στην Μεσόγειο και ειδικά στις θάλασσες Αιγαίου και Κύπρου. Τόνισε πως το ΝΑΤΟ αφήνει να διαιωνίζεται η τουρκική επιθετικότητα και συνακόλουθα η ελληνοτουρκική ένταση, για να του αποδίδουν Αθήνα και Άγκυρα ρόλο επιδιαιτητή.

Ο διεθνολόγος Γρηγόρης Τζανέτος μίλησε μεταξύ άλλων για υφιστάμενο κενό της ευρω-ατλαντικής ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, όπου υπάρχουν ακόμη ανοιχτά τα ζητήματα του Αιγαίου και της Κύπρου και τόνισε την ανάγκη κάλυψης της περιοχής  από το Μηχανισμό Ασφάλειας του ΝΑΤΟ, αφού   το νέο Στρατηγικό Δόγμα της Συμμαχίας προσφέρει προοπτική προς την κατεύθυνση αυτή.

Η αμυντική αναλύτρια Βασιλική Χατζηπέτρου, από το πανεπιστήμιο Πειραιώς, ανέλυσε τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας και τόνισε πως οι δύο δυνάμεις οφείλουν να επιδιώξουν συνεργασία, για την κοινή ασφάλεια, γιατί οι απειλές είναι πλέον κοινές. ''Δεν οικοδομείται ασφάλεια στην Ευρώπη δίχως τη συμμετοχή της Ρωσίας '', δήλωσε χαρακτηριστικά η ομιλήτρια.

Τέλος, ο ερευνητής Ανδρέας Λιαρόπουλος συνέδεσε την εξέλιξη στην ευρωπαική αρχιτεκτονική ασφαλείας με τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα και αναγκαιότητες.


ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ:

1. Ένα όσο το δυνατόν πιό ολοκληρωμένο και λειτουργικό σύστημα συλλογικής ασφάλειας, θα είναι το μεγάλο ζητούμενο στον κόσμο του αύριο, αφού η ρευστότητα και οι ήδη υφιστάμενες απειλές θα ενταθούν, με κυρίαρχες την τρομοκρατία, την πρόσκτηση πυρηνικών δυνατοτήτων από τριτοκοσμικά αυταρχικά καθεστώτα και τις πάσης φύσεως ασύμμετρες απειλές.

2. Τα ελλείμματα στη συλλογική ασφάλεια αντανακλούν ιδιαίτερα στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, περιοχές ζωτικές για τα δύο ελληνικά κράτη (Ελληνική και Κυπριακή Δημοκρατία). Αθήνα και Λευκωσία οφείλουν να δραστηριοποιηθούν, να εισάγουν στην ατζέντα τους επικαιροποιημένο το κεφάλαιο ''ασφάλεια'' και να αξιοποιήσουν, με πρωτοβουλίες, κάθε δυνατότητα που παρέχουν ΕΕ και ΝΑΤΟ, με ζητούμενο τη σταθερότητα, μέσα από την πολυμερή κατανόηση και συνεργασία. Σημαντικό ρόλο ως προς την ανατολική Μεσόγειο, πέραν των ΕΕ και ΝΑΤΟ, μπορούν να έχουν τα κράτη της εγγύς Ανατολής, το Ισραήλ (με το οποίο η Κύπρος προέβη σε συμφωνία για ΑΟΖ) και η Ρωσία.

3. Η Τουρκία, εμποτισμένη από έναν παθολογικό νεο-ηγεμονισμό, που επενδύεται επιστημονικοφανώς από το δόγμα Νταβούτογλου, με την συμπεριφορά της επιφέρει αστάθεια, στη Βαλκανική όσο και στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία συνιστά απειλή για Ελλάδα (Αιγαίο-Θράκη) και ημικατεχόμενη Κύπρο, αλλά και αρνητικό παράγοντα για την ευρύτερη ασφάλεια και σταθερότητα.

4. Στο προς επεξεργασία μοντέλο συλλογικής ασφάλειας στην Ευρώπη, η Ρωσία πρέπει να έχει λόγο και συνεισφορά. Οι προτάσεις της Μόσχας για μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας εμπεριέχουν στοιχεία ρεαλισμού, όπως πχ στα περί αντιπυραυλικής ασπίδας. Με την ενεργό συμμετοχή της Ρωσίας, οι αντιπυραυλικές δυνατότητες Ευρώπης και ΝΑΤΟ μπορούν να προεκταθούν προς την κεντρική Ασία, εστία ασύμμετρων απειλών και ακραίου ισλαμικού φονταμενταλισμού. Το εγχείρημα θα μπορούσε να καταλήξει σε ένα ενιαίο και λειτουργικό σύστημα ασφαλείας για ολόκληρη την Ευρασία.

5. Η στενή συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ρωσίας και η επακόλουθη σταθερότητα, θα ευνοήσει Ελλάδα και Κύπρο, αφού αυτές δεν θα οφείλουν να ''παίρνουν θέση'' σε διενέξεις που δεν συμφέρουν τελικά κανέναν. Οι προκλήσεις ασφαλείας είναι πλέον κοινές, σε ένα ιδιαίτερα ρευστό περιβάλλον. Ελλάδα και Κύπρος χρειάζονται σταθερότητα και παραγωγικές συμμαχίες, απέναντι σε ό,τι τις απειλεί (πχ τουρκικός αναθεωρητισμός, λαθρομετανάστευση).

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. Εκδηλώσεις 14.12.2010: ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. - RIEAS ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ