ΤΟΣΟ ΙΔΙΟΙ, ΤΟΣΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ...

                                                                        
Ο λόγος για τον Ομπάμα και τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ. Πολλά είναι τα κοινά και άλλες τόσες οι διαφορές ανάμεσα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον ακτιβιστή Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Το σίγουρο είναι ότι τελικά ο Ομπάμα δεν φαίνεται να εκπληρώνει το όραμα του Κινγκ. Δημοσκοπήσεις έδειξαν την απογοήτευση του αμερικανικού λαού όσον αφορά στις ενέργειες του Ομπάμα για αντιρατσιστική πολιτική.

Η 18η Ιανουαρίου ήταν μέρα γιορτής στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ήταν η επίσημη ημέρα εορτασμού της μνήμης του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, του ριζοσπάστη ηγέτη του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών. Με Αφροαμερικανό Πρόεδρο στο Λευκό Οίκο, η φετινή ημέρα μνήμης αναπόφευκτα ήταν διαφορετική απ' όλες τις προηγούμενες. Κι αυτό επειδή σήμερα, σαράντα δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Κινγκ, το '68, όλα "δείχνουν'' ότι το όραμά του για μια κοινωνία ειρήνης και ισότητας πραγματοποιήθηκε επιτέλους στις ΗΠΑ με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Νομπελίστας Ειρήνης εκείνος, όπως και ο σημερινός Πρόεδρος των ΗΠΑ, χαρισματικός ρήτορας επίσης, όπως και ο Ομπάμα, και φυσικά μαύρος, όπως και ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου: Η αμερικανική κοινωνία θεωρητικά είχε όλες τις προϋποθέσεις να γιορτάσει τώρα μαζί με τη μνήμη του Κινγκ και την επίτευξη μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από φυλετικές διακρίσεις και ανισότητες.

Κι όμως. Οι δημοσκοπήσεις που έγιναν με αφορμή την «Ημέρα Λούθερ Κινγκ» αποκάλυψαν διαφορετικά στοιχεία. Έξι στους δέκα Αμερικανούς πιστεύουν ότι ο Αφροαμερικανός Πρόεδρός τους δεν προώθησε όσο αναμενόταν την αντιρατσιστική πολιτική που εγγυάτο η αναρρίχησή του στο ύπατο πολιτικό αξίωμα της χώρας του. Κι από τους ίδιους τους Αφροαμερικανούς, λιγότεροι από τους μισούς έχουν πλέον εμπιστοσύνη στον ομόφυλό τους πρόεδρο. Από το 1983, οπότε το αμερικανικό Κογκρέσο, παρά την οργισμένη αντίθεση του υπερσυντηρητικού τότε προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν, ψήφισε, με πλειοψηφία που απαγόρευε την άσκηση ακυρωτικού προεδρικού βέτο, την καθιέρωση της επίσημης «Ημέρας Λούθερ Κινγκ», λίγα άλλαξαν στην ουσία του προβλήματος. «Η κυνική αντιρατσιστική ρητορική του παρελθόντος, σήμερα απλά θεωρείται μια αγενής συμπεριφορά. Υποκρινόμαστε ότι υπάρχει ισότητα και ισονομία, αδιαφορώντας για το θεσμικό και οικονομικό ρατσισμό που μολύνει την κοινωνία μας και γεμίζει τις φυλακές μας. Υπάρχουν περισσότεροι μαύροι στις φυλακές παρά στα σχολεία. Δεν είναι τυχαίο που οι φυλακές και τα αστικά γκέτο καταλαμβάνονται βασικά από μαύρους. Είναι πολιτική απόφαση εκείνων που ασκούν τον οικονομικό και πολιτικό έλεγχο». Τα λόγια ανήκουν στο βραβευμένο με Πούλιτζερ και από τη Διεθνή Αμνηστία, Αμερικανό δημοσιογράφο Κρις Έτζες, κι έχουν την εγκυρότητα της υπογραφής του. Και θυμίζουν ότι ο Κινγκ σίγουρα δεν οραματιζόταν μια τέτοια κατάσταση: «Αν ζούσε σήμερα ο Κινγκ, θα ήταν ένας παρίας», επιμένει ο Έτζες.

Οι βιογράφοι τού θύμισαν και κάτι ακόμη. Το μη βίαιο χαρακτήρα του Κινγκ που, αντίθετα από τους άλλους μαύρους ηγέτες του αντιρατσιστικού κινήματος στις ΗΠΑ (όπως ο Μάλκολμ Χ), δεν κήρυττε τον πόλεμο κατά των λευκών, αλλά ζητούσε τη συνεργασία τους. Σε μιαν από τις τελευταίες του ομιλίες είχε χαρακτηρίσει τις ΗΠΑ το «μεγαλύτερο εξαγωγέα βίας στον κόσμο» κι είχε δηλώσει περιπαιχτικά: «Εγώ τουλάχιστον δεν θέλω να σκοτώσω κανέναν στο Μισισιπή ή στο Βιετνάμ, κι ούτε θα σπουδάσω την τέχνη του πολέμου. Κι αυτό δεν είναι ούτε σωστό πολιτικά, ούτε αρέσει στον κόσμο ούτε είναι ασφαλές για μένα. Είναι, όμως, δίκαιο, και γι' αυτό το ρισκάρω».

Στη φετινή επέτειο, τα λόγια εκείνα του Λούθερ Κινγκ μοιάζουν σαν να απευθύνονται στο σημερινό Αφροαμερικανό Πρόεδρο. Και το χειρότερο; Μάλλον δικαιώνουν τον Κινγκ, που σε μια στιγμή απαισιοδοξίας είχε φοβηθεί την εποχή που «το όραμά μου θα μετατραπεί σε εφιάλτη». Μπορεί να μη συνέβη αυτό, αλλά ο ίδιος μετατράπηκε από εφιάλτη των ρατσιστών σε άκακη αγιογραφία της αμερικανικής πολιτικής κουλτούρας...

(''ΣΗΜΕΡΙΝΗ'' Λευκωσίας, 01.02.2010) 

Add comment


Security code
Refresh

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ασφάλεια ΤΟΣΟ ΙΔΙΟΙ, ΤΟΣΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ...