ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ

Οι «επίμονα συνεχιζόμενες» εθνοτικές εντάσεις στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη συνιστούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη διατήρηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, σημείωσε χτες σε επιστολή του προς τη Γερουσία για την κατάσταση σε Βαλκάνια και Καύκασο ο διευθυντής της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (ΝSA) Ντένις Μπλερ.
Ο ίδιος επικαλέστηκε τις εντάσεις μεταξύ μουσουλμάνων, Σέρβων και Κροατών της Βοσνίας «που παρεμποδίζουν την πολιτική διαδικασία» ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια των Σερβοβόσνιων να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτονομία. Αναφερόμενος στο Κοσσυφοπέδιο είπε πως η διατήρηση των εντάσεων μεταξύ Σέρβων και Αλβανών του προτεκτοράτου «επιβάλλουν τη διατήρηση της σταθερότητας απ' τις ΗΠΑ και την ΕΕ». Τέλος, ο Αμερικανός αξιωματούχος παρατήρησε ότι η Ρωσία προσπαθεί να διευρύνει την επιρροή της στα Βαλκάνια με συνέπεια τη διακύβευση της σημερινής κατάστασης των σχέσεων Ουάσιγκτον - Μόσχας.

Το ίδιο 24ωρο, ανώτατα στελέχη της ΕΕ στο προτεκτοράτο (ο διοικητής της αστυνομικο-δικαστικής αποστολής EULEX Ιβ Κερμαμπόν, ο Ρέιντσο Νταβίντι, επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου με την Κομισιόν και ο Πίτερ Φέιθ, ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ) είπαν στην ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών πως οι βασικές τους υποχρεώσεις για το τρέχον έτος είναι «η πρόοδος στη διακυβέρνηση και η περιφερειακή συνεργασία». Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας (που προεδρεύει της ΕΕ) Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, δήλωσε σε σερβική εφημερίδα ότι προτεραιότητα της Μαδρίτης στην ΕΕ θα είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των δυτικών Βαλκανίων, προβλέποντας μάλιστα ως τον Ιούνη το ξεπάγωμα της συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης Βελιγραδίου - ΕΕ. Σε άλλο σημείο σημείωσε τη βούληση της χώρας του για επανάληψη των συνομιλιών Σέρβων και Αλβανών για τον καθορισμό του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου. Από την άλλη, ο υπουργός Εξωτερικών της Φιλανδίας Αλεξάντερ Σταμπ, επισκεπτόμενος την Πρίστινα και μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι, ζήτησε απ' την ΕΕ να «πάρει πιο σοβαρά τα Βαλκάνια» θεωρώντας ότι «πρώην εχθροί» δυσκολεύονται να επιλύσουν τις διαφορές τους.
Μέσα σ' όλα αυτά, ο πρόεδρος των Κοσσοβάρων Αλβανών Φατμίρ Σεϊντίου ολοκλήρωσε χτες την περιοδεία του στην Τουρκία επιβεβαιώνοντας τις θερμές διμερείς σχέσεις. Η τουρκική ηγεσία του υποσχέθηκε τη «μέγιστη στήριξη» στις προσπάθειες για αναγνώριση της ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου και από άλλες, κυρίως μουσουλμανικές, χώρες... Ο Σεϊντίου απ' τη μεριά του απηύθυνε πρόσκληση στους Τούρκους επιχειρηματίες για επενδύσεις στο «κρατίδιο».
Πηγή: (εφ. "Ριζοσπάστης")

ΣΧΟΛΙΟ ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α.: Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι στα Βαλκάνια διατηρούνται βραδυφλεγείς εστίες έντασης, που σε δεδομένη  στιγμή δύνανται να προκαλέσουν ανάφλεξη. Είναι επίσης φανερή η έντονη τουρκική κινητικότητα, την ώρα που η Ελλάδα μοιάζει να "έχει παραδώσει τα όπλα" σε έναν χώρο προεκτατικό δικών της οικονομικών και όχι μόνο συμφερόντων. Εάν η Αθήνα δεν έπασχε από την γνωστή και χρόνια παθογένεια ως προς τον τρόπο που ασκεί εξωτερική πολιτική, θα μπορούσε απλώς να μιμηθεί στα Βαλκάνια τις τουρκικές πρωτοβουλίες στη Μέση Ανατολή. Δυστυχώς, αυτό που διαφαίνεται έιναι μια "απόσυρση" της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής από τα βαλκανικά "hinderlands", αφήνοντας προυποθέσεις προνομιακής δράσης της Άγκυρας πέραν των βορείων συνόρων της χώρας μας.

Add comment


Security code
Refresh

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Βαλκάνια ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ