27.04.2011: ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ, ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

του Σταύρου Καρκαλέτση

Στα πολλά που γράφονται σχετικά με την τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ενσωμάτωση μεταναστών μέσω απόδοσης ελληνικής ιθαγένειας, το ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. καταθέτει τα παρακάτω στοιχεία προς προβληματισμό:
-Κατ’ αρχήν, το κατά πόσο μπορεί να θεωρηθεί επίκαιρη η κυβερνητική πρωτοβουλία. Την ώρα που η ελληνική οικονομία παραπαίει και κάθε συλλογική ικμάδα (προφανώς: και κυβερνητική) θα έπρεπε να κατευθυνθεί στην τιτάνια προσπάθεια που απαιτείται για απεγκλωβισμό από το οικονομικό αδιέξοδο, ανοίγει, πθανότατα σε λάθος χρόνο (και πάντως όχι στον πλέον ιδανικό) ένα θέμα δίχως την απαραίτητη μελέτη και σχεδιασμό. Το όλο εγχείρημα προδίδει βιασύνη και επιπολαιότητα. Βεβαίως, δημόσιος και ολοκληρωμένος διάλογος δεν υπήρξε επί του θέματος, αφού εξ’ άλλου όποιος το ζητούσε, χαρακτηριζόταν τα τελευταία χρόνια από τους επαγγελματίες του ανέξοδου ψευτο-προοδευτισμού ως «ακραίος» και «ρατσιστής».

-Ως προς την (σκόπιμη;) παραπληροφόρηση και σύγχυση: Ουδεμία σχέση έχουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, η διεκδίκηση και παραχώρησή τους, με διαδικασίες πολιτογράφησης και απόκτησης ιθαγένειας. Ας εξηγηθεί αυτό σε όσους συγχέουν διαφορετικά πράγματα και καταστάσεις. Στην περίπτωση της κυβερνητικής πρωτοβουλίας μιλάμε για πολιτικά δικαιώματα, που θα απορρέουν από τον σχετικό νόμο. Τα ανθρώπινα δικαιώματα (στη ζωή, την διαβίωση, την εργασία, την προσωπική αξιοπρέπεια) δεν νοείται να συγχέονται (εσκεμμένα κατά την άποψή μας) με δικαιώματα πολιτικού χαρακτήρα.
-Ως προς την ουσία του εγχειρήματος: Είναι προφανές πως μια «πύλη εισόδου» (και η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη) θα πρέπει να εφαρμόσει κατά της παράνομης μετανάστευσης πολιτικές κατά τι αυστηρότερες του ευρωπαικού μέσου όρου. Αν θέλουμε βεβαίως να είμαστε ρεαλιστές. Συμβαίνει αυτό με την κυβερνητική πρόταση ή εφαρμόζουμε ακριβώς το αντίθετο; Χαλαρότερες δηλαδή πρακτικές, τόσο ως προς την είσοδο όσο και ως προς τη σταδιακή νομιμοποίηση και πολιτογράφηση λαθρομεταναστών; Μήπως δεν υπερβάλλουν όσοι εκτιμούν πως η Ελλάδα γίνεται έτσι χώρα-μαγνήτης για νέες καραβιές χιλιάδων απελπισμένων;

Στην πολύπλοκη εξίσωση «μεταναστευτικό», το ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. θέλει να συμβάλλει στην είσοδο τεχνοκρατικών όσο και ρεαλιστικών παρονομαστών. Τι εκτιμούμε πως απαιτείται; Δημόσιος και ουσιαστικός διάλογος με τη συμμετοχή όλων των «εταίρων» (κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία, συνδικάτα και φορείς εργαζομένων κτλ). Εν συνεχεία και μέσω του διαλόγου καθορισμός των αναγκών της χώρας βραχυ- και μακροπρόθεσμα, καθώς και ανά κλάδο/ειδικότητα. Οριοθέτηση δηλαδή, επί απολύτου ορθολογικής βάσης, των αναγκών και προ παντός των δυνατοτήτων της χώρας, προς φιλοξενία μεταναστών.

Η παραπάνω πρακτική, που ήδη εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαικές χώρες (μη πάσχουσες από την γεωστρατηγική «έκθεση» της Ελλάδας), είναι ορθολογική όσο και εφαρμόσιμη. Αντιθέτως, επιπόλαιες κινήσεις που δεν είναι αναστρέψιμες αύριο, υποκινούμενες από ιδεαλιστικά / ψευδο-ανθρωπιστικά (και εν τέλει αυτοκαταστροφικά) σύνδρομα, φοβούμαστε πως θα συσσωρεύσουν αρνητικά κοινωνικά φορτία και εντάσεις, με ό,τι αυτό σταδιακά συνεπάγεται….

 

Add comment


Security code
Refresh

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Μετανάστευση 27.04.2011: ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ, ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ