Διαφωνίες στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό «μπλοκάρουν» τη βοήθεια στην Ελλάδα;

 Οι έντονες διαφωνίες του εταίρου των Χριστιανοδημοκρατών στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, Ελεύθερων Δημοκρατών, «μπλοκάρουν» την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, ενώ αντίθετη στη χορήγηση βοήθειας είναι και η γερμανική κοινή γνώμη. Οι βουλευτές των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) απειλούν να την εμποδίσουν να μετατρέψει την «πολιτική στήριξη» που προσέφερε η ΕΕ στην Ελλάδα, σε οικονομική βοήθεια, έχοντας στο πλευρό τους και την κοινή γνώμη, η οποία έχει δεχθεί αρκετές θυσίες τα τελευταία χρόνια και, βεβαίως, δεν είναι διατεθειμένη να πληρώσει τα ελλείμματα των άλλων χωρών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή (για λογαριασμό τoυ καναλιού Ν24) το 71% των πολιτών λέει «όχι» στη βοήθεια, ενώ το 25% δηλώνει «έτοιμο να βοηθήσει την Ελλάδα με τα χρήματα των Γερμανών φορολογούμενων».

Ενδεκτικά της «ψυχολογίας» των Γερμανών πολιτών είναι τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του περιοδικού Stern, στην οποία το 62% των ερωτηθέντων εξέφρασε την ανησυχία του για το χρέος και το 59% το φόβο ότι θα χάσει τη δουλειά του.Ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός δοκιμάζεται από αρκετές εσωτερικές αντιπαραθέσεις, αν και έχει μόλις τέσσερις μήνες ζωής, ενώ η -συνολική- δημοτικότητα και των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση (Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνική Ένωση και FDP) έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2001, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου.

Το μεγάλο πρόβλημα της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ είναι ότι σε αυτή την περίοδο δεν μπορεί να διακινδυνεύσει μία ενδεχόμενη ρήξη με το FDP, ενώ μάλιστα το κρατικό χρέος είναι σε επίπεδο-ρεκόρ μετά τις μειώσεις φόρων που έγιναν ώστε η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία να βγει από τη χειρότερη ύφεση μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Τον Μάιο, γίνονται περιφερειακές εκλογές στο -πολύ κρίσιμο πολιτικά- κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλία, όπου η Χριστιανοκοινωνική Ένωση συγκυβερνά με το FDP. Αν τυχόν CSU και FDP χάσουν στις εκλογές από τους Σοσιαληδημοκράτες, τότε ο κυβερνητικός συνασπισμός κινδυνεύει να χάσει την πλειοψηφία στην άνω Βουλή, κάτι που θα δυσχεράνει το νομοθετικό του έργο, καθώς δεν θα μπορεί το ίδιο εύκολα να ψηφίζει νέους νόμους.

H μόνη διέξοδος για την Ανγκελα Μέρκελ, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, είναι να «πουλήσει» την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα ως «στήριξη στο ευρώ» και να πείσει την κοινή γνώμη ότι θα επιβληθούν πολύ σκληροί όροι στην Ελλάδα, υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του ίδιου του γερμανικού κράτους ή κάποιου έμπιστου αξιωματούχου. -Σε αυτό το πλαίσιο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε έχει προτείνει τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λουκά Παπαδήμο ως ειδικό εκπρόσωπο της ΕΕ για την Ελλάδα, ενώ γι΄αυτή τη θέση «παίζει» (με λιγότερες πιθανότητες) και το όνομα του Έλληνα ευρωβουλευτή του FDP, Γιώργου Χατζημαρκάκη.
(πηγή:Newsroom ΔΟΛ)

 

Add comment


Security code
Refresh

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ευρωπαικά Θέματα Διαφωνίες στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό «μπλοκάρουν» τη βοήθεια στην Ελλάδα;