09.12.2017: ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ, ΑΝΗΣΥΧΙΑ....

του Αθανασίου Δρούγου*

Σε μία ιδιαίτερα προβληματική χρονική περίοδο για τα παγκόσμια, ευρωπαϊκά ως και περιφερειακά θέματα επισκέπτεται την χώρα μας ο Τούρκος πρόεδρος, στα πλαίσια μιας πολυδιάστατης κινητικής διπλωματίας της Άγκυρας προς κάθε κατεύθυνση, η οποία όμως αντιμετωπίζει σημαντικές δυσχέρειες στις εξωτερικές σχέσεις της με μεγάλο αριθμό κρατών κυρίως στην Ευρώπη και στην Μέση Ανατολή. Επιπλέον, η επίσκεψη του Ερντογάν σε Αθήνα και στην Κομοτηνή έτυχε να συμπέσει με την επικίνδυνη, μονομερή ως και προκλητική απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να προχωρήσει στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του εβραϊκού κράτους και να αποφασίσει παράλληλα την μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ εκεί, κάτι που δεν έκαναν οι προηγούμενοι προέδροι των ΗΠΑ.

08.12.2017: ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΜΕ ΟΤΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ!

του Μιχάλη Ιγνατίου*

Για να καταλάβω και εγώ ο αφελής: Η Ελλάδα προσκάλεσε τον ισλαμιστή Πρόεδρο της Τουρκίας, απλά για να επιβεβαιώσουμε και εμείς και εκείνος ότι έχουμε διαφορές; Οι οποίες είναι αξεπέραστες; Μα είμαστε καλά; Έγιναν τόσες προσυναντήσεις και προσυνεννοήσεις, ανταλλάγησαν τόσα χαρτιά, γράφτηκαν ένα σωρό τηλεγραφήματα, έγιναν τόσα έξοδα σε αεροπλάνα (πολιτικά και στρατιωτικά) εκατέρωθεν για να κάνουν τι; Διότι ναι μεν έφαγαν και ήπιαν και έκαναν προπόσεις για την ελληνοτουρκική φιλία. Αλλά το βασικό που συνέβη ήταν το αναμενόμενο: Διαφώνησαν στα μεγάλα και σημαντικά θέματα, μετά συμφώνησαν στα μικρά, στα ανώδυνα και τα επουσιώδη. Ποιο είναι το κέρδος από την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν;

08.12.2017: ΗΤΑΝ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΡΑΒΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ....

Ήταν που ήταν στραβό το κλίμα, το 'φαγε κι ο γάιδαρος κι αποστράβωσε, λέει μία λαϊκή παροιμία που ταιριάζει γάντι στον απολογισμό της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Η συνέντευξη που παραχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος, λίγες ώρες πριν την άφιξή του, και η απάντηση του Προκόπη Παυλόπουλου με «το καλημέρα σας» σ’ αυτήν, σηματοδότησαν μία συνάντηση που σημαδεύτηκε από εκατέρωθεν αιχμές, λεπτή ειρωνεία, αλλά και ένα πρωτοφανές διπλωματικό μπρα-ντε-φερ που άφησε ακόμα και τους πιο παλαιούς και έμπειρους δημοσιογράφους με το στόμα ανοιχτό. Σίγουρα δεν ήταν αυτό που αρχικά προέβλεπαν στο Μαξίμου, όταν οργάνωναν την επίσκεψη.

20.11.2017: ΜΑΧΗ LOCKHEED-BOEING ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΑΙΘΕΡΕΣ

Σε αναβίωση του σκηνικού της ενδο-αμερικανικής σύγκρουσης του 1999 στην Ελλάδα, μεταξύ της Lockheed Martin και της Boeing, εξελίσσεται το "χρυσοφόρο" συμβόλαιο των 2,4 δισ. δολ. για τον εκσυγχρονισμό (ή "ανακαίνιση") των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας διαρρέουν, ότι κατατέθηκε επίσημη πρόταση της Boeing για ανάληψη του προγράμματος από αυτήν και όχι από την LM. Στην προσφορά περιλαμβάνεται και αποδοχή του προγενέστερου αιτήματος της Ελλάδας για απόκτηση μεταχειρισμένων μαχητικών F-15, για τα οποία επίσης προτείνεται πρόγραμμα αναβάθμισης με τοποθέτηση ραντάρ AESA, όπως είχε αποκάλυψε η ''ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ''...

20.11.2017: ΩΘΗΣΗ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΑΙΓΥΠΤΟΥ-ΚΥΠΡΟΥ

Mεγάλη ώθηση στις σχέσεις Κύπρου και Αιγύπτου δίνει η σημερινή επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Αιγύπτου Σίσι στην Λευκωσία. Το τόνισαν αμφότεροι, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Σε δηλώσεις τους μετά τις διευρυμένες συνομιλίες στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε την απόφαση για θέσπιση ενός μηχανισμού για συναντήσεις των κυβερνήσεων δύο φορές το χρόνο, με στόχο την παρακολούθηση της υλοποίησης όσων προγραμματίζονται και για την ανάληψη νέων κοινών δράσεων προς όφελος της ευρύτερης περιοχής.

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home