01.10.2010: ΑΠΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

του Γιώργου Λιλλήκα *

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εδώ και δυόμισι χρόνια προσπαθεί να μας πείσει ότι εμείς φέραμε τη Τουρκία στην Κύπρο και κατά συνέπεια πρέπει να "το χωνέψουμε", και ότι οφείλουμε να  πληρώσουμε το τίμημα. Δεν πληρώνουμε, φαίνεται, κατά τον Πρόεδρο, αρκετά ψηλό τίμημα εδώ και 36 χρόνια από τη προδοσία της ξενοκίνητης Χούντας. Τώρα δεν αρκείται να λέει μόνο σ' εμάς τα ανιστόρητα και ατεκμηρίωτα λεγόμενα του εν σχέση με το πραξικόπημα και την εισβολή του 1974. Από την Ουάσιγκτον, με τον πλέον επίσημο τρόπο, επιχειρώντας να εξισώσει τις ευθύνες της κατοχικής Τουρκίας με το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εισέβαλε και αυτή στην Κύπρο.

01.10.2012: Ο ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΝΑΡΚΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

του Πάρη Ποταμίτη*


Οι μέχρι τώρα σωστές επιλογές συνεργατών, εταίρων και συμμαχιών, πέτυχαν από πλευράς Λευκωσίας να μην επιτρέψουν στην Άγκυρα να προχωρήσει στις όποιες απειλές της. Αφού λοιπόν δεν πέτυχε στην κατά μόνας επιχείρηση εκφοβισμού και απειλών, η Τουρκία όλο και περισσότερο επιχειρεί τώρα να αξιοποιήσει -με ίδιο πάντα στόχο- μια άλλη οδό: αυτήν του Κυπριακού και των διαδικασιών γύρω από το κυπριακό πρόβλημα. Πρώτος στόχος της Τουρκίας: Να καταστεί το κεφάλαιο ενέργεια «δικοινοτικό ζήτημα» το οποίο στη συνέχεια θα πρέπει να επιλυθεί μέσω των διαδικασιών για το Κυπριακό.

01.11.2010: ΚΥΠΡΙΑΚΟ >ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Προγραμματισμένη συνάντηση θα έχουν σήμερα ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Ντερβίς Έρογλου. Πρόκειται για την πρώτη συνεδρία μετά την ανακοίνωση της τριμερούς συνάντησης με τον Μπαν Κι Μουν, που ορίστηκε για τις 18 Νοεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσει τουλάχιστον άλλη μία. Οι δύο αυτές συναντήσεις των διαπραγματευτών αναμένεται να καθορίσουν και την ατζέντα της Νέας Υόρκης, καθώς το νέο μομέντουμ που θέλει να επιτύχει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και τις διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές.

01.10.2013: ΛΥΣΗ EXPRESS ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

Περισσεύουν σκεπτικισμός και επιφυλάξεις στη Λευκωσία, παρά τους κυβερνητικούς διθυράμβους, σχετικά με την ατζέντα ''λύσης''  που προωθεί στο κυπριακό ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Ειδικότερα, η πρόταση Αναστασιάδη για παράλληλες συνομιλίες  του Ελληνοκύπριου και Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή με την τουρκική και την ελληνική κυβέρνηση αντίστοιχα, αποτελεί επί της ουσίας πρόδρομο τετραμερούς διάσκεψης. Και ικανοποιείται ένα τουρκικό αίτημα δεκαετιών: το κυπριακό υποβαθμίζεται από κατοχικό πρόβλημα σε κοινοτικό ζήτημα. Εμείς ως ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. το ξαναλέμε: Επιστροφή Αμμοχώστου = παγίδα. Μας επιστρέφουν την Αμμόχωστο, μας ζητούν ολόκληρη την Κύπρο.

01.11.2011: ΚΑΝΕΝΑ ΝΕΟ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ...

Eνώ ολοκληρώνονται οι συνομιλίες Χριστόφια - Έρογλου στη Νέα Υόρκη, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική πρόοδος. Ενδεικτικά, ο πρόεδρος Χριστόφιας απέφυγε μέχρι στιγμής να προβεί σε δηλώσεις, παρ' ότι επιθυμούσε διακαώς μια κάποια θετική εξέλιξη, ώστε να έχει κάτι να παρουσιάσει επιστρέφοντας στη Λευκωσία, όπου δέχεται πανταχόθεν πιέσεις.

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Κυπριακό