01.12.2011: ΜΑΣΤΙΓΙΟ ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Tην τακτική «καρότο και μαστίγιο» υιοθετούν τα Ηνωμένα Έθνη στο Κυπριακό. Από τη μια δημιουργούν την εικόνα και την εντύπωση της προόδου και των συγκλίσεων, και από την άλλη, αφήνουν να αιωρείται το ενδεχόμενο της εγκατάλειψης των προσπαθειών. Είναι προφανές ότι επιχειρείται μια τακτική δημιουργίας πιέσεων προς τους διαπραγματευτές, αλλά και προσδοκιών που θα εγκλωβίσουν τους εμπλεκόμενους στους σχεδιασμούς του OHE. Δηλαδή θα έχουν τον Ιανουάριο ενώπιον τους οι εμπλεκόμενοι είτε το σενάριο της πολυμερούς ή την οριστικοποίηση του αδιεξόδου.

 

01.12.2014: ΚΕΚΑΛΥΜΜΕΝΗ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ...

της Φανούλας Αργυρού*

Οι θέσεις του Σταύρου Λυγερού στην παρουσίαση του βιβλίου του (στην Αθήνα στις 5.11.2014), για την λύση των δύο κρατών που προτείνει  με το βιβλίο του «αιρετική λύση» με το βελούδινο του ημι-διαζύγιο, είναι λύση ηττημένων μυαλών. Μας προτείνει δύο κράτη, μας τα αναλύει, αλλά μας λέει ότι δεν είναι...δύο κράτη! Παντρεύει, μας λέει, τα θέλω των Ελληνοκυπρίων με εκείνα των Τουρκοκυπρίων! Είναι μια λύση, λέει, «χώρια και μαζί» που ουσιαστικά για να επιτευχθεί (αυτό αποφεύγει να το πεί) πρέπει πρώτα να αποαναγνωριστεί και διαλυθεί η υπάρχουσα διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία από εμάς τους ίδιους. Παραχωρώντας συγχωροχάρτι στους Τούρκους για όλα και ικανοποιώντας τα πάγια αιτήματά τους για τουρκοποίηση της μισής Κύπρου που απαίτησαν από το 1964 (με σχέδιο για Ομόσπονδη Κύπρο με δύο κράτη) και βλέπει όχι μόνο ντε φάκτο την διχοτόμηση αλλά και ντε γιούρε στη γωνία...

02.01.2012: ΤΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ, ΚΟΜΒΙΚΟ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

του Αντώνη Χατζηαντώνη*

Το 1912, μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τους Τούρκους και τη φυγή των μουσουλμάνων που έφευγαν άρον-άρον ανατολικά, δημιουργήθηκε πρόβλημα με τις περιουσίες που άφηναν πίσω τους. Κάτι ανάλογο με την περίπτωση των Τουρκοκυπρίων, που εγκαταστάθηκαν στον βορρά, αμέσως μετά το ξεσπίτωμα των Ελληνοκυπρίων από τις εστίες τους. Τότε, κατά το 1912, γηγενείς Μακεδόνες έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τη δυσπραγία στην οποία βρέθηκαν οι Τούρκοι πρόσφυγες, προσφέροντάς τους εξευτελιστικές τιμές για να αποκτήσουν την εγκαταλειμμένη περιουσία τους. Πολλοί εδέχοντο.

02.01.2011: ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΜΑΣ

Θα με συγχωρήσουν οι Ελληνοκύπριοι αδερφοί για αυτό που θα πω, αλλά αυτό που συνέβη στην κυπριακή βουλή με ένα μείζονος σημασίας θέμα, όπως αυτό του ανοίγματος του φακέλου της Κύπρου να μετατρέπεται σε πολιτική-κομματική αντιπαράθεση, είναι για γέλια και φανερώνει δυστυχώς ένα απο τα μειονεκτήματα της φυλής μας. Οι Κύπριοι πολιτικοί θα έπρεπε να ήταν ενωμένοι και να απαιτήσουν την παράδοση των στοιχείων που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κρατούν επιμελώς κρυμμένα εδω και 40 χρόνια.

02.01.2013: ΓΙΑΤΙ ΓΙΩΡΓΟ ΛΙΛΛΗΚΑ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

του Παναγιώτη Ήφαιστου*

Οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές στην Κύπρο θα είναι κομβικές. Θα κρίνουν κατά πόσο οι Κύπριοι θα χαράξουν νέα πορεία χειραφέτησης και επανατοποθέτησης του κυπριακού στην βάση της διεθνούς και ευρωπαϊκής νομιμότητας, ή κατά πόσο τελεσίδικα θα αρχίσουν να κατηφορίζουν προς τον ολοκληρωτικό αφανισμό. Δέστε τον Λίβανο, την Συρία και τον δόλιο και ύπουλο ρόλο της Τουρκίας. Αυτά και χειρότερα θα πάθουν οι Κύπριοι αν εμπιστευτούμε τις παρατάξεις οι οποίες παρά τα φρικτά τους λάθη ζητούν να ηγηθούν ξανά του κράτους. Υπήρξαν φανατικοί υποστηρικτές ή υποκριτικοί συνοδοιπόροι του φασιστικού, ανελεύθερου, ρατσιστικού, αντιδημοκρατικού και ιμπεριαλιστικού σχεδίου Ανάν. Σήμερα, εν τούτοις, δεν έχουν καν το θάρρος να πουν ένα ανοικτό και μεγάλο συγνώμη.

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Κυπριακό