02.07.2012: ΠΕΡΙ ΕΛΛΑΔΙΤΩΝ & ΚΥΠΡΙΩΝ

του Σάββα Παύλου

Σε εκδήλωση στην Πνευματική Στέγη Λευκωσίας, πριν από τριάντα και περισσότερα χρόνια, ζήτησε κάποιος να απαγορευτούν τα ελλαδικά βιβλία στην Κύπρο. Το επιχείρημά του ήταν ακαταμάχητο: Όταν έχουμε υπερπαραγωγή ενός προϊόντος, όπως μπανάνες ή πατάτες, απαγορεύουμε την εισαγωγή τους. Και στο θέμα των βιβλίων έχουμε αρκετούς Κύπριους συγγραφείς, δεν χρειάζεται να έρχονται βιβλία από την Ελλάδα! Την ίδια εποχή άλλοι ζήτησαν την απαγόρευση ελλαδικών θιάσων στην Κύπρο, για να μην τρώνε το ψωμί των ντόπιων. Όπως γράφτηκε χαρακτηριστικά στον κυπριακό τύπο για θίασο από την Ελλάδα που έφτασε κοντά στα Χριστούγεννα, «ήρθε για να φάει τη γαλοπούλα του Κύπριου ηθοποιού».

02.08.2012: ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ

του Πανίκου Ελευθερίου*

Υποβάλλουμε στους ηγέτες μας το πιο απλό ερώτημα: Τι κερδίσαμε από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων στην Κύπρο; Οι μόνοι κερδισμένοι από αυτό το "ψευδοάνοιγμα" των οδοφραγμάτων είναι οι Τούρκοι. Δεν είναι μόνο τα συμβάντα στην υπόθεση της διάνοιξης του οδοφράγματος του Λιμνίτη και οι εξευτελισμοί που υπέστηκαν οι "προσκυνητές" του Αγίου Μάμα (κι ο Κυπριακός Ελληνισμός στο σύνολό του) που μας αναγκάζουν να ζητούμε το κλείσιμο των οδοφραγμάτων της ντροπής.  Το πρόβλημα είναι ότι μόνο οι απλοί πολίτες βλέπουν αυτή την άμεση αναγκαιότητα.  Σύσσωμη η ηγεσία μας έχει καταληφθεί από πανικό, λόγω αυτής της άποψης των απλών πολιτών και σπεύδει να επαναφέρει την "τάξη" τονίζοντας ότι δεν πρέπει να το παρακάνουμε με τις αντιδράσεις μας. 

02.10.2013: ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ = ΚΥΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ

του Γιάννου Χαραλαμπίδη*
 
Και αίφνης προέκυψε συμφωνία μεταξύ Ελλάδος – Τουρκίας στη Νέα Υόρκη, με αντικείμενο το Κυπριακό. Όχι πάντως εκ του μηδενός. Το αίφνης έχει βεβαίως τη δική του δόση ειρωνείας. Διότι επί μακρόν συνεζητείτο, στο πλαίσιο της μυστικής διπλωματίας, η εκ παραλλήλου διαδικασία, με τους διαπραγματευτές της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας να συνομιλούν με τις μητέρες πατρίδες. Και ως εκ τούτου, γίνεται πλέον λόγος για μια οιονεί Τετραμερή, που θα βοηθήσει σε μιαν άλλη διευρυμένη Διεθνή Διάσκεψη. Γίνεται ήδη συζήτηση για διάφορα νέα ευτράπελα, όπως είναι είτε η υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε κοινότητα, είτε η αναβάθμιση του ψευδοκράτους ως κοινότητας με διεθνή υπόσταση, που συνομιλεί με την Ελλάδα.

02.10.2011: ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΟΧΩΝ

Η Τoυρκία και ο εγκάθετός της στα κατεχόμενα, έχουν μάθει σε μια λογική 50-50, αλλά και επιβολής των θέσεών τους. Έχουν μάθει να κινούνται και να λειτουργούν στη βάση μιας πρακτικής που παραπέμπει στη γνωστή συνταγή «τα δικά σας δικά μας και τα δικά μας πάλι δικά μας». Αυτό το απέδειξαν πολλές φορές στο παρελθόν και το αποδεικνύουν και τώρα με τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον εντοπισμό και εξόρυξη φυσικού αερίου.

 

02.10.2014: ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ

τoυ Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου*

Μια νέα στρατηγική για το κυπριακό θα συζητήσει, λέγεται, το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, υπό την προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη. Τα ερώτημα βέβαια είναι στρατηγική για να πετύχουμε τι; Το 1999-2000, με την πρεμούρα της ‘Αγκυρας να ξεμπλοκάρει η Αθήνα την ενταξιακή της πορεία, υπήρξε η μεγαλύτερη, ίσως μόνη ευκαιρία λύσης του κυπριακού μετά το 1974. Τι έκαναν τότε οι ηγεσίες Κύπρου και Ελλάδας; Διαπραγματεύτηκαν την αυτοδιάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας! Τώρα τι ακριβώς περιμένουμε να γίνει, στη χειρότερη ίσως στιγμή που βρέθηκε ο ελληνισμός τους δύο τελευταίους αιώνες; Να λύσουμε το κυπριακό; Μάλλον κατενάτσιο χρειαζόμαστε, παρά επιδίωξη οποιασδήποτε λύσης. Αν θέλουμε πράγματι να κάνουμε μπορούμε να ξεκινήσουμε ζητώντας το πιο στοιχειώδες και αληθινό ΜΟΕ και παύοντας να συζητάμε διάφορες επικίνδυνες ιδέες, όπως το πακέτο Αμμοχώστου:

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Κυπριακό