03.05.2011: ΟΙ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΔΙΖΩΝΙΚΗΣ-ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

του Χρήστου Ιακώβου *

 Προσφάτως κυκλοφόρησε το βιβλίο της Φανούλλας Αργυρού, «Διζωνική Εκτέλεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, 1955-2011». Πρόκειται για μια ερευνητική απόπειρα που επιχειρεί να δώσει εξηγήσεις στο ιστορικό της γένεσης και εξέλιξης  των εννοιών της δικοινοτικότητας και της διζωνικότητας, που συνθέτουν το βασικό πλαίσιο μέσα στο οποίο στηρίζονται σήμερα οι προσπάθειες λύσης του Κυπριακού ζητήματος. Ο βασικός σκοπός του βιβλίου είναι να καταδείξει πως οι έννοιες αυτές αποτελούν προϊόν της μακράς βρετανοτουρκικής προσέγγισης στο Κυπριακό καθώς επίσης τις συνθήκες που λειτούργησαν στο να επιβληθεί σταδιακά αυτή η λογική στην Ελληνική πλευρά.      

03.05.2012: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΣ ΜΑΣ;

Από το 1974, η Κύπρος βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή. Η Κυπριακή Δημοκρατία και η εισβολική-κατοχική Τουρκία βρίσκονται έκτοτε σε εμπόλεμη κατάσταση. Ενώ, όμως, η ελληνική πλευρά διάγει σε κατάσταση εφησυχασμού και ραγιαδισμού, η Τουρκία καθημερινά κάνει πόλεμο στην Κυπριακή Δημοκρατία, σε όλα τα μέτωπα. Ιδιαίτερα τώρα που η Κυπριακή Δημοκρατία θα προεδρεύσει της ΕΕ, η Τουρκία έχει κυριολεκτικά αφηνιάσει....

03.07.2017: ΚΥΠΡΟΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ!

 Ο στόχος της νέας Διάσκεψης για την Κύπρο, που ήδη τρέχει στο απομονωμένο θέρετρο Crans-Montana, είναι τελικά η λύση; Μάλλον όχι, όσο και αν προσπαθούν οι πρωταγωνιστές να καμώνονται ότι δήθεν δεν γνωρίζουν. Οι Βρετανοί, λοιπόν, σε συνεργασία με τον Νορβηγό Έσπεν Μπαρθ Άιντα, και τους Αμερικανούς γραφειοκράτες, που παραμένουν στο παρελθόν χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει ότι άλλαξε κυβέρνηση η Αμερική, και απλά ακολουθούν, έχουν σχεδιάσει αυτή τη Διάσκεψη για άλλους λόγους...

03.07.2010: ''ΚΥΠΡΟΣ 2015'', UNDP, USAID. ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ;

του Κώστα Μαυρίδη *

Καλές ή κακές προθέσεις, αφέλεια ή εξάρτηση, έμφυτη ευγένεια ή προσποίηση, άδολη υπηρεσία για τον τόπο  ή εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων; Ό,τι κι αν ισχύει για τους επί πληρωμή συνεργάτες της UNDP στην Κύπρο στο Πρόγραμμα «Κύπρος 2015», υπάρχει η επικυρίαρχη πραγματικότητα, την οποία ΔΕΝ μπορεί να αλλάξει οποιοσδήποτε ντόπιος συνεργάτης.  Είναι γι αυτό που το θέμα ΔΕΝ είναι προσωπικό, αλλά θέμα πολιτικής τάξης που αφορά το μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού για την μορφή της επιδιωκόμενης λύσης. Αυτό, δεν επιτρέπει να προσαρμόζω το λεκτικό για να γίνομαι αρεστός. Γι αυτό, καταγράφω πιο κάτω μερικά βασικά στοιχεία για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν, χωρίς προσδοκία να συμφωνήσουν με αυτά οι συνεργάτες της UNDP. Η USAID είναι αμερικανικός οργανισμός, του οποίου οι δραστηριότητες θεωρούνται απαραίτητες για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και συνδέεται με την CIA.

03.08.2012: ΣΥΡΙΖΑ > ΦΤΑΙΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

του Ντίνου Αυγουστή*
 
Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση προκαλούν οι απόψεις του στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, Γιάννη Μηλιού, για την εισβολή του 1974. Ο Γιάννης Μηλιός αποδίδει την τουρκική εισβολή στην «ελληνική επεκτατική πολιτική στην Κύπρο» και τον «ελληνικό εθνικισμό», ενώ εγκαλεί τους «οικονομικά ευημερούντες» Ελληνοκυπρίους για καταπίεση των Τουρκοκυπρίων. Το κείμενο, που συνυπογράφουν οι Νάσος Θεοδωρίδης (μέλος του Συνασπισμού), Σίσσυ Βωβού (μέλος της ΑΚΟΑ) και Γιάννης Μηλιός, μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και διευθυντής του περιοδικού ΘΕΣΕΙΣ, υπάρχει στην προσωπική ιστοσελίδα του τελευταίου.

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Κυπριακό