ΠΡΟΣ ΑΠ' ΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΕ-ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

του Ιωάννη Σιεκέρσαββα*

Ξαφνικά κλιμακώνεται και πάλιν δημόσια το θέμα του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα, με πολλές και ποικίλες «αντιδράσεις». Απευθείας εμπόριο μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών με  τα κατεχόμενα διεξάγεται βεβαίως εδώ και χρόνια με τη σιωπηρή συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Λέμε συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, διότι ενώ οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί και σχετικές δικαστηριακές αποφάσεις θεωρούν το εμπόριο με τα κατεχόμενα παράνομο, οι κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αντιδρούν. Έπρεπε ως Κύπρος να είχαμε καταγγείλει και να ζητούσαμε συμμόρφωση όλων των χωρών για να σταματήσουν να συναλλάττονται με τα κατεχόμενα. Το εμπόριο αυτό έχει σταδιακά ανέλθει σε αξία πολλών εκατομμυρίων.

Σύμβουλος του ψευδοκράτους o πρώην πρέσβης των ΗΠΑ Τόμας Μίλερ;

Ένας παλαιός γνώριμος της Κύπρου και της Ελλάδας, ο πρέσβης Τόμας Μίλερ, έχει ενταχθεί επίσημα στους συμβούλους του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, αναλαμβάνοντας καθήκοντα διευθυντή του γραφείου της Ουάσινγκτον, του οργανισμού Independent Diplomat, ο οποίος – μεταξύ άλλων – προσφέρει επί πληρωμή «συμβουλές και υποστήριξη στην εξωτερική πολιτική του γραφείου του προέδρου της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου”, αλλά και σε άλλες υπηρεσίες του ψευδοκράτους». Η ένταξη του κ. Μίλερ ανακοινώθηκε την Τρίτη από τον οργανισμό Independent Diplomat, ο οποίος δηλώνει «μη κερδοσκοπικός» και ότι «εξοπλίζει κυβερνήσεις και πολιτικές ομάδες, οι οποίες θα ήταν περιθωριοποιημένες, για να συμμετέχουν αποτελεσματικά στις διεθνείς διαδικασίες λήψης αποφάσεων, με διπλωματικές δυνατότητες, ειδικεύσεις και πόρους».Ο Τόμας Μίλερ υπηρέτησε ως ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό από το 1997-1999 και πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα από το 2001-2004. Έχει επίσης υπηρετήσει ως πρέσβης των ΗΠΑ στη Βοσνία και επιτετραμμένος της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Τα Βατερλό της κυβέρνησης Χριστόφια και οι προοπτικές που ανοίγονται μετά την διάλυση της συγκυβέρνησης

του συνεργάτη του ΕΛ.ΚΕ.Δ.Α. Πανίκου Ελευθερίου

Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις και ειδικά τα όσα έλαβαν χώρα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ενεργοποιείται σενάριο πιέσεων για λύση, εφάμιλλο με αυτό του 2004. Κάποια από τα στοιχεία που βγαίνουν στην επιφάνεια ξυπνούν ένα νέο μεγάλο εφιάλτη. Οι Τούρκοι δηλώνουν ότι κάποια από τα σημεία των απαράδεκτων Τουρκικών προτάσεων βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ διέρρευσε ότι ο Μπαν Κι Μουν επισκέφθηκε την Κύπρο για να ικανοποιήσει τον Ερτογάν.  Ακόμα κάτι που γράφτηκε είναι ότι το ακριβές περιεχόμενο των συγκλίσεων δεν ανακοινώνεται γιατί ο πρόεδρος Χριστόφιας φοβάται τις αντιδράσεις στο εσωτερικό μέτωπο, ενώ γίνεται λόγος για σχεδόν έτοιμη συμφωνία στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης. Εδώ και μέρες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κομπάζει , ότι για πρώτη φορά σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γίνεται αναφορά στην πρόνοια της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.  Πράγματι, είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό και είναι απόδειξη ότι η πολιτική του Προέδρου Χριστόφια (και των υπολοίπων που επιδιώκουν μιαν τέτοιας μορφής λύση), απέδωσε καρπούς.  Φαίνεται ότι πείσαμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ότι είμαστε πρόθυμοι να αυτοκτονήσουμε αποδεχόμενοι την  πρωτοφανή, ρατσιστική και καθόλα αντιευρωπαϊκή "λύση" που θέλουν να μας επιβάλουν οι εχθροί μας για να αλώσουν την Κυπριακή Δημοκρατία και να παραδώσουν την νήσο Κύπρο στην Τουρκία.  

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Κυπριακό