03.07.2017: ΚΑΜΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ!

του Μιχάλη Ιγνατίου*

Ένα «ηθελημένο»(;) λάθος της εφημερίδας Financial Times για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ίσως να φανέρωσε ένα σχέδιο που τέθηκε σε λειτουργία για να εμπλέξει την Ελλάδα σε ακόμα μία μεγάλη περιπέτεια. Πρόκειται για ένα σχέδιο που προβλέπει την είσοδο των Σκοπίων ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ή με κάποιο άλλο προσωρινό όνομα στο ΝΑΤΟ. Όπως έγινε πριν 27 χρόνια με την ένταξη της γειτονικής χώρας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Τότε τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Τώρα έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονία» πάρα πολλές χώρες, ανάμεσά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες που αντέδρασαν στο ορθό βέτο της Ελλάδας και η Ρωσία. Οι υπερδυνάμεις έσφαλλαν και το γνωρίζουν...

03.11.2013: Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (3)

του Σταύρου Καρκαλέτση*

Το Μοναστήρι (Μπίτολα το ονομάζουν σήμερα oι Σκοπιανοί)) είναι χτισμένο δίπλα στον ποταμό Δραγόρα, στους πρόποδες του όρους Περιστέρι. Ο Φίλιππος ίδρυσε την πολιτεία της Ηράκλειας, τα ερείπια της οποίας βρίσκονται κοντά στη σημερινή πόλη. Στα μεσαιωνικά χρόνια συναντάται ως «Βουτόλιον». Σημαντική ημερομηνία είναι το 972 μ.Χ. όταν ο Βούλγαρος τσάρος Συμεών κυριεύει την πόλη. Είχε προηγηθεί η συντριβή των βυζαντινών στρατευμάτων από τον Κρούμο σε μια περιοχή που μέχρι σήμερα ονομάζεται «Sare Grek» δηλαδή «Τόπος καταστροφής των Ελλήνων». Η χρυσή εποχή της πόλης θα είναι μετά τα ορλωφικά, όταν μετά την καταστολή της ελληνικής επανάστασης του 1770, πλήθη Ηπειρωτών και Δυτικομακεδόνων προσφύγων θα κατακλύσουν την πόλη.

04.09.2012: ALBANIAN EXTREMIST GROUPS CAUSE REACTION IN GREECE

Written by Ioannnis Michaletos

Since 2010 and the beginning of the Greek debt crisis which has resulted in an outright economic depression in the country, the Greek security services have investigated around the potential of extremist groups, in this particular case, Albanian ones; taking advantage of the situation for either criminal or nationalistic purposes. The research has provided data of increased importation of armaments into the country, as well as, the formation of close-knit potential extremist groups within the Greek territory that are for the moment in communication with other cells in Albania and elsewhere. In late August 2012, a video that briefly aired on YouTube showed a band of around 5 Albanians in a mountainous location near Kukes in Albania, firing against a Greek flag with AK-47 and issuing threats for mass assassinations of Greek citizens, as well as arsons.

04.02.2012: ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΧΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ

 Άσχετα με την ''πολιτική των αγαλμάτων'' και μακριά από τους φθηνούς μεγαλοιδεατισμούς του Γκρουέφσκι και της παρέας του, αρχίζει και εντείνεται ο προβληματισμός σχετικά με το ό,ποιο μέλλον της FYROM. Στη Δύση, όλο και πιό προβληματισμένοι φέρονται πολιτικοί κύκλοι αλλά και think tanks, .Σε σημείο που γίνεται ανοιχτά λόγος από κάποιους για το ενδεχόμενο να αναθεωρηθούν τα σύνορα στη FYROM. Πως θα γίνει αυτό; Μέσα από μια συνολική πολιτική συμφωνία μεταξύ Αλβανών, Σέρβων και Σκοπιανών, για το Κοσσυφοπέδιο όσο και για την ίδια τη FYROM.

04.12.2010: ΠΡΟΣ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ

Την ιδέα της μεγάλης Αλβανίας, η οποία εκπονήθηκε πριν από περίπου 130 χρόνια, και που προβλέπει όλοι οι Αλβανοί να ζουν σε ένα κράτος, ίσως οι εκλογές του Κοσσυφοπεδίου την επαναφέρουν στην πολιτική ζωή των Βαλκανίων», ισχυρίζεται ο οργανισμός D.P.A. Ο γερμανικός οργανισμός αναφέρει ότι εκπρόσωποι των Αλβανών από τη νότιο Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο, την πΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και την Ελλάδα, συγκεντρώθηκαν πρόσφατα στα Τίρανα για να υπογράψουν ένα έγγραφο στο οποίο ο κύριος στόχος είναι ο προσδιορισμός της διαμόρφωσης ενός κοινού κράτους.

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Βαλκάνια