05.04.2011: ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

του Ευάγγελου Ανδριανού *

Σχετικά με το θέμα του Κοσσυφοπεδίου που τον τελευταίο καιρό έχει επανέλθει στην επικαιρότητα εξαιτίας των συζητήσεων για το μέλλον του, σας παρακαλώ να μου επιτρέψετε μερικές παρατηρήσεις. Στο Κοσσυφοπέδιο έγινε η μεγάλη μάχη του 1389 που απέληξε στην υποδούλωση της Σερβίας στους Τούρκους. Εκεί χύθηκε το αίμα των ηρώων της και ο εθνικός ήρωας των Σέρβων, ο Μίλαν Όμπλιτς, κατόρθωσε, αν και μισοπεθαμένος, να σκοτώσει τον νικητή σουλτάνο Μουράτ Α, πριν πεθάνει.

05.11.2013: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΡΑΓΙΑΔΕΣ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΑΦΕΝΤΗ

του Μιχάλη Ιγνατίου*

Δημιούργησε δικαιολογημένα αντιδράσεις στη Σερβία, την Αλβανία και το Κοσοβο ο ανιστόρητος ισχυρισμός του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με το γνωστό ύφος σουλτάνου που τον διακρίνει –αν και με κομμένα τα φτερά εσχάτως- επέκτεινε τα σύνορα της χώρας του μέχρι το κέντρο της Βαλκανικής. Η δήλωσή του ότι «το Κόσοβο είναι Τουρκία», προκάλεσε οργή στο Βελιγράδι, τα Τίρανα και την Πρίστινα και ελπίζω να τη σημείωσαν όσοι παίρνουν αποφάσεις στη Λευκωσία και την Αθήνα. Αν και με έντονα ψυχολογικά προβλήματα, λόγω της οξύτατης κλειστοφοβίας που τον ταλαιπωρεί, ο Ερντογάν δεν είναι ο τύπος του «αυθόρμητου ηγέτη», που λέει και καμία «βλακεία» για να γελάμε…

06.09.2010: ΕΝΤΕΙΝΟΜΕΝΗ Η ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΗΤΟΡΕΙΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Συνεχίζονται οι σκληρές και καθαρά προπαγανδιστικές δηλώσεις στα Σκόπια, αυτήν την φορά δια στόματος ΥΠΕΞ Αντόνιο Μιλοσόσκι. Είναι φανερό πως, ενώ στο παρασκήνιο οργιάζουν οι φήμες για επικείμενη λύση, η πολιτική ελίτ στα Σκόπια προσπαθεί να ισορροπήσει επικοινωνιακά, ''καθησυχάζοντας'' την κοινή γνώμη της χώρας. «Η Ελλάδα με τη ρητορική της, αναφέρεται στη διαπραγμάτευση της διαφοράς που έχει με το συνταγματικό όνομά μας, στην ουσία όμως, όπως στην πράξη διαπιστώνεται, η Ελλάδα επιδιώκει να συζητήσει τη ‘μακεδονική’ ταυτότητα και το συνταγματικό μας όνομα, ενώ τα ζητήματα ύπαρξης ή όχι μειονότητας μέσα στην ελληνική κοινωνία θεωρούνται ταμπού», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Αντόνιο Μιλοσόσκι.

06.01.2012: MARBURY ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑDISON, FYROM ENANTION EΛΛΑΔΟΣ

του Μάρκου Τέμπλαρ*

Στα Σκόπια πιστεύουν ότι έχουν κερδίσει την υπόθεση εναντίον της Ελλάδος;  Αν αυτό είναι αλήθεια, πώς γίνεται και η FYROM βρίσκεται έξω από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ; Ποιά είναι η δικαστική τιμωρία της Ελλάδος; Είναι η ερώτηση που θα προσπαθήσω να απαντήσω σε αυτό το σύντομο άρθρο, χωρίς τη χρήση νομικής γλώσσας πού προκαλεί σύγχυση στους απλούς ανθρώπους. Ας δούμε ποιά  είναι η ουσία  της υπόθεσης. Mου θυμίζει μια παρόμοια, γνωστή δικαστική υπόθεση που έλαβε χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 1800 και 1803. Είναι η περίφημη δικαστική υπόθεση Marbury vs Madison.

06.12.2011: ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

H σε βάρος της Ελλάδος απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, αποδεικνύει, για μία ακόμη φορά, πως η Χάγη εκδίδει αποφάσεις με βάση περισσότερο πολιτικές σκοπιμότητες και δευτερευόντως το διεθνές δίκαιο. Το έχουμε τονίσει άπειρες φορές αλλά κάποιοι, εν Αθήναις, επιμένουν να λειτουργούν ως  υπέρμαχοι του «αδέκαστου και αντικειμενικού» οργάνου επίλυσης διακρατικών διαφορών που λέγεται Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης...

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Βαλκάνια