08.05.2011: ΣΑΝΤΖΑΚ > ΝΕΟ-ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

του Αργύρη Μητσογιάννη *

Την τελευταία δεκαετία μετά την άνοδο του Ερντογάν και των ισλαμιστών στην εξουσία της Τουρκίας και ιδιαίτερα μετά την ανάληψη του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών από τον θεωρητικό του νέο-οθωμανισμού Αχμέτ Νταβούτογλου,  η έννοια του Νέο-οθωμανισμού έχει καταστεί ολοένα και πιο οικεία στο ελληνικό κοινό όσων αφορά την τουρκική εξωτερική πολιτική και τις ηγεμονικές φιλοδοξίες της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή καθώς και με την διασύνδεσή τουμε την τουρκική απειλή έναντι της ελληνικής ασφάλειας.

08.06.2011: WIKILEAKS> ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΣ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ ΣΤO EΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ FYROM

Η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, μέσω της ελεγχόμενης δικαιοσύνης και της αστυνομίας, ασκεί εκβιασμούς και δημιουργεί καθεστώς φόβου στο εσωτερικό, φέρεται να αναφέρει ο πρέσβης των Η.Π.Α. στην ΠΓΔΜ, Φίλιπ Ρίκερ, σε εκθέσεις του προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό αναφέρεται σε έγγραφα που κυκλοφόρησαν σήμερα στο Wikileaks, τα οποία παρουσιάζονται από μέρος των Μ.Μ.Ε. των Σκοπίων.

 

08.07.2011: ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ;

Έχουν περάσει τρεισήμισι χρόνια από τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία, με τις ευλογίες, φυσικά, των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Από τότε μέχρι σήμερα, το έχουν αναγνωρίσει 75 χώρες -σημαντικός αριθμός, παρά το ότι αντιπροσωπεύουν τη μειοψηφία των κρατών-μελών του ΟΗΕ. Το Μάιο του 2009, επίσης, το νεαρό κρατίδιο έγινε δεκτό ως μέλος του ΔΝΤ, το οποίο και έσπευσε να του προσφέρει τη βοήθεια και την τεχνογνωσία του. Όμως, η ευφορία και ο μήνας του μέλιτος έμελλε να τελειώσουν νωρίς, λόγω και της οικονομικής κρίσης.

08.07.2010: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΒΑΡΔΑΡΗ;

του Κωνσταντίνου Χολέβα

Σπεύδω εξ αρχής να δηλώσω ότι τάσσομαι κατά οποιασδήποτε σύνθετης ονομασίας που θα περιέχει το όνομα Μακεδονία είτε ολόκληρο είτε ως παράγωγο είτε ως σύνθετο. Από τη στιγμή πάντως που αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη» για το κράτος των Σκοπίων κρίνω σκόπιμο να εκφράσω τις ακόλουθες ενστάσεις μου. Πρώτον από τα δημοσιεύματα του σκοπιανού Τύπου μαθαίνουμε ότι δεν έχει αποσαφηνίσει ο μεσολαβητής του Ο.Η.Ε. αν η πρόταση θα αναφέρεται σε Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη ή σε Δημοκρατία της Μακεδονίας (Βαρδάρη). Άλλο το πρώτο που περιέχει υποχρεωτικά τη διευκρίνιση «του Βαρδάρη» και άλλο το δεύτερο που βάζει τον Βαρδάρη σε μία παρένθεση άρα ουσιαστικά καθιερώνει ως επίσημο όνομα τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας», νέτα-σκέτα. Δεύτερον: Δεν διευκρινίζεται για μία ακόμη φορά ποιο θα είναι το εύρος χρήσεως του νέου ονόματος.

09.01.2012: ΕΡΥΘΡΟΜΑΥΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΗΔΙΑ

Aν η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε δεινή οικονομική θέση, πέρα από τους γνωστούς λόγους που συνιστούν και δικές μας ευθύνες, αυτό οφείλεται και στην αιμορραγία πόρων και συναλλάγματος των μεταναστών, που στήριξαν επί χρόνια τις οικονομίες των χωρών προέλευσής τους. Η ανταπόδωση προς την Ελλάδα που τους προσέφερε εργασία και παραμονή ποιά ήταν; Στην Αλβανία πάντως, είναι ένα νέο κόμμα, που θα δημοσιοποιήσει την ιδρυτική του διακήρυξη στους επόμενους μήνες και θεωρεί πως Αλβανία είναι η Ήπειρος και όλη η βορειοδυτική Ελλάδα (νομοί Φλώρινας - Καστοριάς).

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Βαλκάνια