09.06.2010: ΩΣ ''ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ'' ΣΤΟ ΝΑΤΟ Η FYROM

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, προετοιμάζεται το έδαφος για ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ, με το όνομα "Βόρεια Μακεδονία". Αυτό θα γίνει χωρίς χωρίς διακοπή των  συνομιλιών με την Ελλάδα, ώστε με την φόρμουλα αυτή να εξυπηρετηθούν οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ στην Βαλκανική, αφού  η διαμάχη για το όνομα στέκεται εμπόδιο στην ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ. H επιλογή αυτή, για γρήγορη ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ, με το όνομα "Βόρεια Μακεδονία", εξετάζεται σοβαρά από τις ΗΠΑ και το State Department, ώστε να αποκλειστεί πιθανή κλιμάκωση της έκρυθμης  κατάστασης που επικρατεί στη χώρα.

09.10.2013: ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΤΗΝ ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

Το 2001, μια ομάδα Ελλήνων ιστορικών (Βλάσσης Αγτζίδης, Αθανάσιος Κόρμαλης, Σταύρος Καρκαλέτσης και άλλοι), εξέδωσαν τον ''ΑΤΛΑΝΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ'' (εκδόσεις ''Αλέξανδρος''), ένα μνημειώδες έργο με εκτενείς αναφορές στον αλύτρωτο Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου, της FYROM, της καθ' ημάς Ανατολής και της Κύπρου. Ο μετέπειτα πρόεδρος του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. Σταύρος Καρκαλέτσης συνέγραψε τότε το τμήμα του έργου που αφορούσε στον υπόδουλο και εν πολλοίς άγνωστο Ελληνισμό των Σκοπίων. Σήμερα, που μεθοδεύεται η εκποίηση του ιερού ονόματος της Μακεδονίας, και η κυβέρνηση φαίνεται να έχει αποδεχθεί ως ονομασία της FYROM το ''Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας'', το ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. ανακοινώνει την ανάρτηση (από αύριο και τμηματικά) των σχετικών κειμένων. Δεν περιμένουμε βεβαίως να κινητοποιηθεί η ελληνική διπλωματία και το ΥΠΕΞ προς προάσπιση του Ελληνισμού των Σκοπίων, απλά κάνουμε το ελάχιστο που μας αναλογεί... 

10.01.2011: ΚΟΣΟΒΟ, ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ...

Bραδυφλεγής βόμβα ή προς αναζήτηση σταθερότητας; Το σίγουρο είναι πως οι ασκοί του Αιόλου θα αργήσουν να κλείσουν στο Κόσοβο. Αυτό αρχίζουν να αντιλαμβάνονται και οι Αμερικανοί, με πρόσφατη όσο και εύγλωττη την δήλωση του Gerard Gallucci. Το πρόσωπο αυτό δεν είναι τυχαίο. Πρόκειται για Αμερικανό διπλωμάτη με παρελθόν στο Κόσοβο, όπου διετέλεσε και περιφερειακός εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών. «Νομίζω ότι η διαδικασία για την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου θα εξακολουθήσε να συναντά αρκετά εμπόδια και η πολιτική του Βελιγραδίου, σε ενδεχόμενο διάλογο με την Πρίστινα, θα ενισχυθεί», δήλωσε ο Gallucci.

09.11.2013: ΗΠΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

Και ξαφνικά, το Βερολίνο εισβάλλει και στην προβληματική σχέση Ελλάδος-FYROM, με τη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ με τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ για το σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς. Η Μέρκελ ήταν σαφής στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 5 Νοεμβρίου, και το μήνυμα στον Γκρουέφσκι ήταν: Να είστε όλοι έτοιμοι για συμβιβασμό με τους Έλληνες στο ζήτημα της ονομασίας. Στο ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. είμαστε πεπεισμένοι (για πολλούς λόγους και όχι αβάσιμα...) πως έχει κλειδώσει το ''Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας'' (με μικρές πιθανότητες παίζει και το ''βόρεια''). Και όλοι θα είναι χαρούμενοι...

10.03.2012: H FYROM ΕΜΠΑΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

του Γιώργου Χριστοφορίδη*

Στα Σκόπια, η νέα, χριστιανική δεξιά (αν σημαίνει κάτι αυτό) λαϊκιστική κυβέρνηση του VMRO-DPMNE, η πολιτική αυτή ελίτ που εκφράζεται μέσω του κυβερνητικού συνασπισμού, δεν έχει απολύτως καμία διάθεση να λύσει το θέμα του ονόματος. Όχι δεν το λέμε εμείς. Το λέει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Ljiubomir D. Frckoski, σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του για την ελληνική έκδοση του Foreign Affairs, ενός από τα περιοδικά με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη.

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Βαλκάνια