10.04.2011: ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

του Παναγιώτη Αποστόλου

Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, οι αγώνες των Αλβανών για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και οι συνεχείς αναφορές για τα δικαιώματα των μειονοτήτων από τα διεθνή forum θα έπρεπε να αποτελούν το κατάλληλο πλαίσιο για την επίλυση του προβλήματος της Βορείου Ηπείρου. Το πρωτόκολλο της Κέρκυρας, που υπεγράφη στις 17 Μαΐου 1914 από τους εκπροσώπους της Αυτόνομης Ηπείρου (Ζωγράφος, Καραπάνος) και εγκρίθηκε άνευ όρων από την Αλβανική πλευρά, προέβλεπε κατοχύρωση των δικαιωμάτων θρησκείας, παιδείας, γλώσσας και αυτοδιοικήσεως.

10.04.2012: ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΕΝΟΧΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!

Στόχος της FYROM είναι η ανατροπή από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο τον ερχόμενο Ιούνιο, της ομόφωνης απόφασης του Βουκουρεστίου το 2008, με την οποία το Συμβούλιο Κορυφής των κρατών-μελών απέρριψε την αίτηση ένταξης στη Συμμαχία. Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», ο πρόεδρος της FYROM Γκιόργκι Ιβάνοφ. «Η απόφαση είναι παράνομη και πρέπει να αντικατασταθεί από τα αποτελέσματα μιας άλλης συνόδου, αυτής του Σικάγου», σημειώνει χαρακτηριστικά.

 

10.06.2010: ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ, ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ

Την αναβολή - και πρακτικά ίσως και ματαίωση - της κατασκευής και την παύση της χρηματοδότησης του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, αποφάσισε η Ρωσία, αποδίδοντας κατά κύριο λόγο την απόφασή της "λόγω της αναποφασιστικότητας της βουλγαρικής κυβέρνησης για το έργο" και κατά δεύτερον στην "μη πίεση από ελληνικής πλευράς προς την Βουλγαρία". Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο το RIA Novosti, ο Ρώσος υπουργός ενέργειας Sergei Shmatko προέβη σε σχετικές δηλώσεις.

10.05.2012: ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ;

Συμβαίνει κάτι στα βόρεια σύνορα της Ελλάδος και πέρα από αυτά; Περίεργη κινητικότητα στη FYROM, για πρώτη φορά μετά το 2001 τόσο έντονη. Από κοντά και οι δηλώσεις Ερντογάν, που σχεδόν φέρνουν τον τουρκικό στρατό ξανά στα Βαλκάνια, με Αθήνα και Βελιγράδι να αναγκάζονται να αντιδράσουν μέσω των ΥΠΕΞ τους. Ποιά τα νέα δεδομένα, στην FYROM, που φαίνεται να εισέρχεται σε περίοδο έντασης;

10.10.2010: ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ - 10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

του Σταύρου Τζίμα *

Δέκα χρόνια μετά την ανατροπή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, η μονοκατοικία στη γενέτειρά του, το Ποζάρεβατς, παραμένει ερμητικά κλειστή, ενώ το μνήμα τού πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα και εμπνευστή του σύγχρονου σερβικού εθνικισμού έχει παραδοθεί στα στοιχεία της Φύσης. Τον κρίσιμο ρόλο που διαδραμάτισε η τότε κυβέρνηση Σημίτη και ο υπουργός Εξωτερικών της, Γιώργος Παπανδρέου, στην αποπομπή του Μιλόσεβιτς, περιγράφει ο στενός συνεργάτης του σημερινού Ελληνα πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Ρόντος, θεωρούμενος ως ο άνθρωπος που «κίνησε πολλά νήματα τότε στο Βελιγράδι».

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Βαλκάνια