10.11.2010: ΠΛΗΡΗΣ ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ ΣΤΗΝ FYROM

«Δεν συμφωνούμε σε νέα ονομασία για γενική χρήση, δεν συμφωνούμε σε όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό». Αυτό είναι το μήνυμα του προέδρου Ιβάνοφ σε συνέντευξη που έδωσε για το Ελληνικό Ίδρυμα Αμυντικής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), σήμερα (χθες), όπου εξήγησε τις επίσημες θέσεις των Σκοπίων για το όνομα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της FYROM, η λύση που προτείνεται ως “erga omnes” δεν αποτελεί καμία πραγματική βάση, όπως τίθεται από την Ελλάδα ώστε να κλείσει το ζήτημα και επιπρόσθετα είναι αντίθετη προς όλες τις διεθνείς αρχές που διέπουν τις σχέσεις των δύο κρατών.

10.12.2011: KAΘΑΡΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ Η ''ΓΛΩΣΣΑ'' ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ

του Παναγιώτη Τραιανού*

Eφ' όσον η κάθε ανθρώπινη γλώσσα αποτελεί μέρος της παγκόσμιας "κληρονομιάς", η γλώσσα αποτελεί επίσης αντικείμενο της UNESCO. Αν η UNESCO έκανε στοιχειωδώς τη δουλειά της, δεν θα χρειαζόταν καν να μιλάμε σήμερα για "μακεδονική" γλώσσα. Η ίδια η γενική διευθύντρια του Οργανισμού θα μπορούσε να πάρει την πρωτοβουλία και ν' αποφανθεί για τη "μακεδονικότητα" της γλώσσας των Σκοπιανών. Γιατί το λέμε αυτό με τόση σιγουριά; Γιατί είναι Βουλγάρα και μπορεί να μας πει αν η ίδια καταλαβαίνει ή όχι τη γλώσσα των νεοφώτιστων "Μακεδόνων".

11.04.2015: ΕΥΡΑΣΙΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ

του Ιωάννη Κωνσταντόπουλου*

Το βιβλίο Η Τέταρτη Πολιτική Θεωρία (αγγλ. The Fourth Political Theory, ρωσικ. Четвертая политическая теория) του Αλεξάντρ Ντούγκιν που εκδόθηκε το 2009, υποστηρίζει ότι οι τρεις κύριες πολιτικές ιδεολογίες της Νεωτερικότητας (Φιλελευθερισμός, Κομμουνισμός, φασισμός) είναι πλέον ξεπερασμένες και επιχειρεί να διαμορφώσει μία εντελώς νέα πολιτική θεωρία και ιδεολογία, την Τέταρτη Πολιτική Θεωρία. Αυτή η νέα θεωρία είναι επεξεργασμένη κυρίως από τον Αλεξάντρ Ντούγκιν, ώστε να γεμίσει το τωρινό ιδεολογικό κενό στην μετασοβιετική Ρωσία, παρέχοντάς της το απαραίτητο υπόβαθρο για να αναπτύξει εκ νέου φιλοδοξίες και ηγεμονική πολιτική πλανητικού τύπου.

11.02.2013: ΤΑ ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Συναγερμός έχει σημάνει στη Θεσσαλονίκη για το φόρουμ Περιφερειακής Συνεργασίας για τα Βαλκάνια της «Κοινοπραξίας» των αδελφών Ροκφέλλερ, όπου χαιρετισμό απηύθυνε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Το φόρουμ πραγματοποιείται με άκρα μυστικότητα στο γνωστό πεντάστερο ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης “ΜΕΤ” και έχουν ληφθεί μέτρα ασφαλείας που θυμίζουν ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, για να μην πούμε συνέδριο της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ. Η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης προειδοποίησε τον πρώην πρωθυπουργό να μην απομακρυνθεί από τους χώρους του “MET” διότι θα κινδύνευε η σωματική ακεραιότητά του. Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου απηύθυνε επίσημο χαιρετισμό κατά τη διάρκεια του δείπνου αλλά συμμετείχε και στις εργασίες του συνεδρίου του “Rockfeller Bros Fund”, στα λεγόμενα «εργαστήρια» (workshops) στρογγυλής τραπέζης.

11.06.2011: Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ > ΣΕΡΒΙΑ & ΒΟΣΝΙΑ

του Ελευθέριου Καραγιάννη*  

Για να αντιληφθούμε καλύτερα την σημερινή τουρκική πολιτική στα Βαλκάνια, πρέπει εξ' αρχής να την διαχωρίσουμε από αυτήν που ασκήθηκε πριν την τοποθέτηση του Α. Νταβούτογλου ως υπουργού Εξωτερικών της χώρας του, προ διετίας. Στην προηγούμενη εκείνη εποχή η τουρκική πολιτική στα Βαλκάνια είχε – και δεν έπαψε να έχει – τα χαρακτηριστικά της κεμαλικής αντίληψης της εξωτερικής πολιτικής.

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Βαλκάνια