01.08.2011: ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΕΚΛΕΓΕΙΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΕΙΝ

του Νικόλαου Ιωαννίδη

Κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αυτό που παραμένει διαχρονικά αναλλοίωτο, ωστόσο, είναι η προσπάθεια των εκάστοτε υποψηφίων να εκμαιεύσουν την ψήφο των πολιτών. Τα πολυμήχανα στελέχη των κομματικών επιτελείων απεργάζονται κάθε είδους τεχνάσματα για να πετύχουν τον πιο πάνω στόχο τους. Επίκληση στο συναίσθημα, στη λογική, στην αυθεντία. Σχετικά με τις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο, την 22α Μαΐου 2011, έχουν επιστρατευτεί διάφορα μέσα για να αποτραπεί η αποχή και η άκυρη ή λευκή ψήφος, καθώς αυτές οι επιλογές ξεπέρασαν το ποσοστό του 40% στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009.

01.08.2013: ΘΑ ΒΓΕΙ Η ΕΕ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ & ΤΟΝ ΔΙΧΑΣΜΟ;

του Δημήτρη Ραπίδη*

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι από τη σύλληψή της έως και την πρακτική εφαρμογή της ένα μοναδικό πολιτικό, οικονομικό και πολιτισμικό οικοδόμημα. Μια ένωση που στη θεωρητική της βάση αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες και πιο τολμηρές πολιτικές πρωτοβουλίες που ανελήφθησαν ποτέ διεθνώς. Ωστόσο, την τελευταία πενταετία πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση, και κατά συνέπεια η Ευρωζώνη και το Ευρωκοινοβούλιο, αποτελούν αντικείμενο σφοδρής κριτικής εξαιτίας των ατέρμονων και αναποτελεσματικών πολιτικών λιτότητας. Το πρόβλημα δεν είναι η πολιτική της Γερμανίας, ούτε της Γαλλίας ή της Μεγάλης Βρετανίας. Το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο. Η απάντηση θα μπορούσε να συμπτυχθεί σε τέσσερις λέξεις: έλλειμμα ηγεσίας - έλλειμμα προγράμματος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση γνώρισε μεγάλους ηγέτες, φιλελεύθερους και σοσιαλδημοκράτες, αριστερούς και δεξιούς. Εντούτοις, οι μεγάλοι ηγέτες γίνονταν ακόμα μεγαλύτεροι στα μάτια της ευρωπαϊκής κοινωνίας όταν οι περιστάσεις το απαιτούσαν....

01.10.2011: ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΟΝΤΑ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΖΟΦΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

του Παναγιώτη Αποστόλου*

Στις 24 Ιουλίου 1974, η Χούντα του Ιωαννίδη έχει καταρρεύσει και τα πρωτοσέλιδα του ημερήσιου τύπου κάνουν εκτενείς αναφορές στον ερχομό του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το Παρίσι. Ο ερχομός του σηματοδοτούσε Εθνικές εκλογές και δημιουργία Νέου Συντάγματος. Κατά χιλιάδες οι Αθηναίοι πολίτες, με αναμμένες λαμπάδες έτρεξαν να τον προϋπαντήσουν, καταθέτοντας έτσι την αμέριστη εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπό του.

 

01.09.2014: ''ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ'' ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΖΗΤΑ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ

Θέλει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ακόμα και στρατιωτική δράση, αλλά ...φοβάται τις αντιδράσεις της Ρωσίας! Αυτό είναι το συμπέρασμα από την θέση που έλαβε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναφορικά με την συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη για πιθανές νέες κυρώσεις στην Ρωσία. Συγκεκριμένα, προσερχόμενος σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι ''...σχετικά με την αναταραχή στην Ουκρανία θα πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί και προσεκτικοί''. Με την λέξη "αποφασιστικοί'' ήδη έλαβε θέση υπέρ των κυρώσεων, υιοθετώντας την άποψη των Ουκρανών νεοναζιστών που έχουν ερημώσει ολόκληρες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία, πλέον Νέα Ρωσία. Πολύ γρήγορα ξέχασε την ιδιαίτερη μεταχείριση που του επιφύλαξε ο Ρώσος - τότε πρωθυπουργός - Β. Πούτιν, όταν πέρα από κάθε πρωτόκολλο τον υποδέχθηκε στο Κρεμλίνο τον Φεβρουάριο του 2013, αν και ήταν απλός αρχηγός κόμματος.

01.10.2014: ΣΕ ΙΣΧΥ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρεί σε ισχύ το πακέτο κυρώσεων που επιβλήθηκε στη Ρωσία λόγω της υποστήριξής της στις δυνάμεις των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, και καλεί σε πλήρη σεβασμό της συμφωνίας εκεχειρίας -η οποία παραβιάζεται ξανά με πυρά πυροβολικού και ρουκέτες στην περιοχή του αεροδρομίου του Ντονέτσκ. «Διατηρούμε το status quo» δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες μετά τη συνεδρίαση των πρεσβευτών των κρατών-μελών της ΕΕ με αντικείμενο την εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών. «Ουδείς έθιξε καν την πιθανότητα [άρσης των κυρώσεων] δεδομένης της κατάστασης επί του πεδίου» ανέφερε η ίδια πηγή στο πρακτορείο Reuters. Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την Τρίτη ότι οι αυτονομιστές εκτόξευσαν ρουκέτες Grad κατά θέσεων του στρατού στο αεροδρόμιο. Οι φιλορώσοι από πλευράς τους αναφέρουν ότι απάντησαν σε επίθεση με βλήματα όλμου.

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ευρωπαικά Θέματα