03.03.2012: ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ

Ο Εσθονός πολιτικός επιστήμονας Viljar Veebel κάνει μια πρόταση: Αντί να φύγουν από την ευρωζώνη, οι χρεωμένες χώρες θα μπορούσαν να υιοθετήσουν και ένα δεύτερο εθνικό νόμισμα, το οποίο θα κυκλοφορούσε παράλληλα με το ευρώ, όπως είχε γίνει και στην πρώην ΕΣΣΔ λίγο μετά την διάλυσή της. Γράφει λοιπόν στην εφημερίδα ''Eesti Paevaleht'': Παρά τα δυο χρόνια σκληρών μέτρων και προσπαθειών, η κατάσταση των φορολογικών, των εξαγωγών, και της ανταγωνιστικότητας κάποιων χωρών όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, κλπ. έχει χειροτερέψει, αντί να βελτιωθεί....

03.05.2011: ΠΟΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΘΕΛΟΥΜΕ;

του Κώστα Ροδινού *

Από την αρχή, υποστήριζα με θέρμη την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδος.  Όχι τόσο για να γίνουμε δυτικο-ευρωπαίοι. Η Ελλάδα, είχε και έως ένα βαθμό διατηρεί ακόμα, μια απαράμιλλη μοναδικότητα και τα υλικά για να οικοδομήσει μια  δημοκρατία. Δεν είχε λόγο να αντιγράψει και να υιοθετήσει ξένα πρότυπα. Είχε και τις προϋποθέσεις να αναπτύξει  μια βιώσιμη και εξωστρεφή οικονομία. Γερά θεμέλια η παιδεία, ο πολιτισμός, ο τουρισμός και οι, ανεκτίμητης αξίας, πλουτοπαραγωγικές πηγές της. Αντί να στέλνουμε τα παιδιά μας να σπουδάζουν στο εξωτερικό, η  Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει το προορισμό, όπου ο ανθός της οικουμένης θα έκανε το «αγροτικό» του στη γνώση.

03.05.2012: ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ή ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΙ;

 

του Χάρη Γούλιου *

Παρακολουθώ τις τελευταίες μέρες τα τηλεοπτικά σποτ και τις ολοσέλιδες καταχωρήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων στις εφημερίδες. Είναι νομίζω φανερό ότι οι πολιτικοί μας έχουν ως προτεραιότητα να χειριστούν ψυχολογικά την ανασφάλεια των ψηφοφόρων. Δεν μας βλέπουν ως πολίτες που απαιτούμε να ακούσoυμε συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον μας. Μας αντιμετωπίζουν ως παιδιά, που τά' χουμε χαμένα με αυτό που μας συμβαίνει.

03.05.2012: ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ

του Δημήτρη Τσίτου *

Μερικές μόνον ώρες απομένουν μέχρι που να βρεθεί ο Έλληνας ψηφοφόρος στην κάλπη για να αποφασίσει το μέλλον το δικό του και των παιδιών του. Οι εκλογές αυτές ίσως είναι οι πλέον κρίσιμες στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Εκείνο όμως που προκαλεί αλγεινή εντύπωση και πλήρη απογοήτευση είναι η στάση των πολιτικών που επιζητούν την ψήφο των πολιτών. Παρακολουθώντας την τηλεόραση, διαπιστώνεται ότι τίποτε δεν άλλαξε στις στάσεις, τις διαθέσεις και τις συμπεριφορές των πολιτικών.

03.06.2012: ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

του Joschka Fischer*

Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι σοβαρή – πάρα πολύ σοβαρή. Ποιος θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα καλούσε τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να μαζέψουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν μια δημοσιονομική ένωση – με κοινό προϋπολογισμό και φορολογική πολιτική και κοινές εγγυήσεις για το δημόσιο χρέος; Και τον Κάμερον να υποστηρίζει ότι μόνο η εμβάθυνση της πολιτικής ενοποίησης μπορεί να σταματήσει τη διάρρηξη του ευρώ…

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ευρωπαικά Θέματα