04.02.2012: ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

Η επιλογή Σαμαρά να συναινέσει σε κυβέρνηση συνεργασίας, ήταν βασισμένη σε μια συμφωνία που προέβλεπε βασικά την απομάκρυνση Παπανδρέου, την εκταμίευση της έκτης δόσης, την διαπραγμάτευση του προγράμματος Ανταλλαγής Ομολόγων και της Νέας Δανειακής Σύμβασης, δια της κυρώσεώς τους, από την Βουλή. Και εκλογές, αμέσως μόλις τα ανωτέρω ολοκληρωθούν. Βασική παράμετρος όλων αυτών και γενική παραδοχή στο πολιτικό σύστημα αλλά και στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, ήταν και, φαντάζομαι είναι ακόμη, ότι οι διαδικασίες αυτές δεν θα επέσυραν νέα, επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα εις βάρος των πολιτών.

04.02.2016: ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΠΑΙΧNΙΔΙ - ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ Η ΕΛΛΑΔΑ

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε “ξαναχτύπησε” και υποστήριξε πώς η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν προτιμότερη, καθώς “...οι Έλληνες θα πονούσαν μόνο μία φορά και θα είχε αποφευχθεί η επίπονη διαδικασία”, εννοώντας ασφαλώς τα μνημόνια. Μόνο που ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας βλέπει τα πράγματα από την ψυχρή πλευρά του οικονομολόγου και δεν έχει εικόνα του ευρύτερου γεωστρατηγικού περιβάλλοντος. Αυτό επιβάλλει την Ελλάδα εντός του ευρώ. Πολλοί είναι αυτοί ποσυμφωνούν με την άποψη του Σόιμπλε, αν και επισήμως τουλάχιστον φέρεται να διατυπώθηκε αφού η Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια...

04.05.2012: ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ;

Σε μια τέτοια περίπτωση μη αυτοδυναμίας, και με δεδομένο ότι η ΝΔ έχει «κλειδώσει» την πρώτη θέση (;), η εντολή θα δοθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στον Αντώνη Σαμαρά. Αν η διαφορά από το δεύτερο κόμμα είναι μεγάλη, είναι σαφές πως ο Α. Σαμαράς δεν θα διαπραγματευτεί την πρωθυπουργία. Σε μια τέτοια περίπτωση, άλλωστε, θα έχει τη δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης είτε με κάποιο (ή κάποια) μικρότερα κόμματα της κεντροδεξιάς πολυκατοικίας, εφόσον αυτά εισέλθουν στη Βουλή, είτε με το ΠΑΣΟΚ…

04.03.2014: Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ > ΕΛΛΑΔΑ & ΔΙΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

του Βαγγέλη Αντωνιάδη

Είναι προφανές πως, στην εποχή της πρωτοφανούς σε ένταση και διάρκεια οικονομικής κρίσης, η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πατρίδας μας αποτελεί υψηλή προτεραιότητα. Η Ελλάδα βρίσκεται στο κρισιμότερο από γεωπολιτικής πλευράς σημείο της ανατολικής Μεσογείου, έχει στρατηγική θέση και αποτελεί κομβικό σημείο ανάμεσα στην νοτιοανατολική Ευρώπη, την Ασία, και την Αφρική. Και είναι ακριβώς αυτή η γεωγραφική θέση που με ορθολογικές κινήσεις μπορεί να δώσει νέα ώθηση και ευκαιρίες στην ελληνική οικονομία μέσα από την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την είσοδο στρατηγικών κεφαλαίων και επενδυτών σε λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας, με σκοπό να επιτευχθεί η ουσιαστική είσοδος της Ελλάδος στον διεθνή χάρτη των συνδιασμένων μεταφορών, εξέλιξη που θα δώσει πολλές νέες θέσεις εργασίας στην χώρα, καθώς η εφοδιαστική αλυσίδα των Logistics είναι σήμερα ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους σε παγκόσμιο επίπεδο.

04.05.2012: ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

του Γιάννη Παπαδάτου *

Προάγγελος σημαντικών αλλαγών στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα ίσως αποδειχθεί η πολυεπίπεδη νευρική κρίση, που ταρακουνά αυτές τις μέρες την ευρωζώνη. Το ασυνήθιστο «άδειασμα» του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε Μέρκελ-Σαρκοζί, η σθεναρή άμυνα της καγκελαρίου σε γενναία μέτρα ανάπτυξης για τον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά και η πιθανότητα ήττας της στις τοπικές εκλογές δύο κρατιδίων, σε συνδυασμό με τη σοβούσα πολιτικο-οικονομική κρίση στην Ολλανδία, την ακροβασία τρόμου της ισπανικής οικονομίας, το ιρλανδικό δημοψήφισμα τέλος Μαΐου και τις επικείμενες εκλογές σε Γαλλία και Ελλάδα, συνθέτουν ένα πρωτόγνωρα ρευστό τοπίο.

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ευρωπαικά Θέματα